Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині електроенергію крадуть навіть депутати й священники

Факти крадіжки електроенергії на Чернігівщині виявляють майже не щодня. Лише за січень 2016 року на Чернігівщині енергетики виявили та припинили 174 випадки розкрадання електроенергії. Розмір збитків становить 1,6 мільйона гривень.



Факти крадіжки електроенергії на Чернігівщині виявляють майже не щодня. Лише за січень 2016 року на Чернігівщині енергетики виявили та припинили 174 випадки розкрадання електроенергії. Розмір збитків становить 1,6 мільйона гривень.

За даними Інспекції енергонагляду ПАТ «Чернігівобленерго», розкраданням електроенергії в переважній більшості займаються громадяни, чий сімейний бюджет набагато перевищує рівень доходів середньо забезпечених людей. Менше ніж 5 % громадян вимушені переступати за межу закону через злиденність. Однак і бідні, і багаті на ці кроки йдуть свідомо.

Самовільні підключення, накиди на проводи, приховані розетки - такі дії громадян призводять не лише до економічних збитків енергопостачальника, а й можуть стати причиною нещасних випадків.
Зловмисників виявляють у кожному районі. Як правило, крадуть електроенергію як в індивідуальних оселях, так і в юридичному секторі. Найчастіше незаконно споживали електроенергію за допомогою самовільного приєднання, втручання в роботу приладу обліку, впливу змінного магнітного та електричного полів.

«Зекономлені» кіловати електроенергії в ході рейдових перевірок інспектори виявили в домогосподарстві депутата обласної ради. Через улаштування додаткового відгалуження до приладу обліку він користувався електроенергією через безоблікову розетку. Споживач із зафіксованим порушенням погодився, сума штрафу склала близько 14 тис.грн.
 В січні 2016 року у Борзнянському районі інспектори виявили позаоблікове підключення місцевої церкви за допомогою накиду на повітряну лінію електропередач, а в Ічнянському районі у такий спосіб церковнослужитель примудрився викрадати електроенергію на потреби власної оселі.
 Житель Прилуцького району за позаоблікове приєднання до енергомережі отримав штраф на суму 28 тис.грн.

Серед порушників не тільки приватні особи, а й підприємства, переважно кафе, кіоски - зазначає старший інспектор Інспекції енергонагляду ПАТ «Чернігівобленерго» Ігор Апанасенко. Юридичні споживачі за допомогою «змотування» або виключення лічильника зі схеми електропостачання зменшують його показання. Незважаючи на те, що порушників виявляємо і їм доводиться сплачувати десятки тисяч гривень штрафів, деякі споживачі свідомо порушують закон знову і знову.

Для розгляду фактів порушень Правил користування електричною енергією в ПАТ «Чернігівобленерго» діє спеціальна комісія. Вона працює в рамках інструкцій, розроблених Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Для кожного типу порушень передбачена методика, за якою розраховуються завдані збитки. За кожним виявленим фактом складається акт про порушення, після чого він розглядається на комісії і по ньому виноситься рішення про суму збитку, яку споживач повинен компенсувати обленерго. Ці суми різні, але переважна більшість з них - понад 10 тис.грн. Тому перш, ніж зважитися на крадіжку електроенергії, необхідно замислитися над можливими наслідками.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: