Завантаження ...
banner
banner

З пластиковим паспортом не впустили в Білорусь

23 лютого команда «Кліо» Ніжинського будинку дітей та юнацтва зі своїм керівником Василем Сурковим поїхала в Гомель на міжнародний турнір інтелектуальних ігор для школярів.Український кордон перетнули без проблем. А от білоруські прикордонники затримали капітана команди Андрія Горкавенка через його пластиковий паспорт


23 лютого команда «Кліо» Ніжинського будинку дітей та юнацтва зі своїм керівником Василем Сурковим поїхала в Гомель на III міжнародний турнір інтелектуальних ігор для школярів - знавців основ християнської культури «Фавор». 

Український кордон перетнули без проблем. А на білоруському пункті пропуску «Нова Гута» прикордонники затримали капітана команди Андрія Горкавенка через  його пластиковий паспорт.
 
З 11 січня Державна міграційна служба почала оформляти паспорти громадянина України по-новому - у вигляді пластикової картки, на яку вносяться біометричні дані власника (ID -карти). 
З приводу цього нововведення були різні думки: одні раділи, що нарешті-то йдемо в Європу, інші припускали, що з ID-картою буде чимало проблем (наприклад, через відсутність у багатьох установах відповідної зчитує техніки).Як не прикро це визнавати, скептики мали рацію. У чому переконалися і сім'я Горкавенко.

- У січні Андрію виповнилося 16 років. І він отримав новий пластиковий паспорт. 
- Ми запитували, чи можна з ним виїжджати в Білорусь. Нам відповіли, що можна. А виявилося он як, - обурюється мати хлопця, 37-річна Тетяна.

Як все було на кордоні, розповідає Василь Сурков: - В Нові Яриловичі нас пропустили без проблем. На білоруському пункті пропуску «Нова Гута» я також надав всі необхідні документи. Питання виникли тільки до пластикового паспорту Андрія. Білоруські прикордонники з подивом дивилися на нього. Стали дзвонити до вищих інстанцій. 
 
- Я так зрозумів, що в угоді про перетин кордону з Білоруссю в переліку дозволених документів ID-карти немає. Згідно з Угодою між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Білорусь про безвізові поїздки громадян від 12 червня 2009 року, «громадяни України можуть в'їжджати, виїжджати, перебувати і пересуватися по території Республіки Білорусь без віз  по документам, котрі засвідчують особистість і підтверджують громадянство».Першим у переліку цих документів значиться «паспорт громадянина України (тільки для перетину державного кордону між Україною і Республікою Білорусь і перебування на території Республіки Білорусь)».

Можливо, це стосується тільки паспорта старого зразка - синьою книжечки? Однак в Управлінні державної міграційної служби в Чернігівській області нас запевнили: ID-карта - це і є паспорт громадянина України. Тому пропустити Андрія прикордонники були зобов'язані. 
 
- Спілкувалися білоруси дуже коректно, вибачалися за незручності, - продовжує Василь Миколайович. - Вирішували, що з нами робити, близько години. Але врешті-решт Андрія не пропустили. Я залишався з хлопцем, поки за ним не приїхав дядько. А у мене в автобусі - ще четверо дітей по 12 років. Довелося відправити їх в Гомель з сумської командою. Я приєднався до них вже ввечері.Мої діти були дуже пригнічені. У перший день змагань вони залишилися і без капітана (Андрій серед них - найстарший і найдосвідченіший), і без тренера. Як тепло їх білоруська сторона не приймала, а вони чекали мене. Незважаючи на це, а також на те, що в основному учасниками турніру були учні 9-10 класів, а мої - 7-8-класники і працювали вчотирьох, вони дійшли до 5-го місця. 
 
- Звичайно, дуже засмутився і сам Андрій. - на наступний день я зателефонувала на «гарячу лінію» Міграційної служби України, залишила свою скаргу, - говорить Тетяна Горкавенко. - Незабаром мені передзвонили, все розпитали: коли ми отримали паспорт, вперше чи і т. П. Мене здивував один питання: «Може, визнали, що ваша дитина їде як бунтар?» Який мій Андрій бунтар?! Наостанок мені пообіцяли протягом місяця розібратися в ситуації, що виникла. 
 
- І це ж тільки перші ластівки, - припускає Василь Сурков. - Якщо на урядовому рівні нічого не вирішать, люди і надалі будуть отримувати ID-карти, а коли, нічого не підозрюючи, поїдуть до Білорусі, їх просто не пропустять. Багато хто вважає: кожен повинен сам вибирати, робити книжечку або пластиковий паспорт. Але в Управлінні міграційної служби нам пояснили, що такого вибору більше немає: тим, хто отримує паспорт вперше в підрозділах, де є відповідне обладнання, видають виключно ID-карти. І тільки там, де його поки немає (але обов'язково буде), оформляють паспорти старого зразка. 
 
Неофіційно і в міграційній, і в прикордонній службах кажуть, що наше Міністерство закордонних справ повинно було ознайомити білоруську сторону з тим, що в Україні запроваджено паспорт нового зразка і він так само, як і паспорт-книжечка, дійсний. Чи зроблено це, з'ясувати так і не вдалося. 
 
Аліна Ковальова, "ГАРТ" 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: