Завантаження ...
banner
banner

Проїзд у маршрутках знову дорожчатиме? Проект рішення вже є

Чергове засідання виконкому Ніжинської міської ради і чергові неприємні новини для мешканців міста. З усього переліку питань, а їх було 10, головна увага знову була до вартості проїзду в маршрутках.


Чергове засідання виконкому Ніжинської міської ради і чергові неприємні новини для мешканців міста. З усього переліку питань, а їх було 10, головна увага знову була до вартості проїзду в маршрутках. На засідання виносилося питання про перевезення пільговиків на міських автобусних маршрутах. За цим проектом безкоштовно зможуть їздити учасники бойових дій, інваліди війни всіх груп та інваліди першої групи загального захворювання, по 2,50 – решта пільговиків і по гривні – учні віком до 14 років у дні навчань. Представники пенсіонерів в черговий раз заговорили про встановлення вартості проїзду у дві гривні, були озвучені й інші пропозиції. 

До обговорення пільгового проїзду додалося і питання нових тарифів. Відповідний проект рішення «Про встановлення тарифів на послуги міського пасажирського автомобільного транспорту», був розміщений на сайті міської ради 22 лютого і на це засідання виконкому не виносився. Згідно з цим проектом планується встановити наступні тарифи:
 
На маршрутах, що обслуговує товариство з обмеженою відповідальністю «Пассервіс»
№ 4  - 4.49 грн.
№ 7  - 4.82 грн.
№ 14 - 4.44 грн.
№ 39 - 4.37 грн.
 
На маршрутах, що обслуговує товариство з обмеженою відповідальністю «ГраАль»
№ 11 - 4.59 грн.
№ 12 - 4.59 грн.
№ 13 - 4.59 грн.

На маршрутах, що обслуговує приватне підприємство «Омнібус Н»
№ 1  - 4.56 грн.
№ 2  - 4.56 грн.
№ 5  - 4.63 грн.
№ 16 - 4.44 гр.
 
На маршрутах, що обслуговує фізична особа підприємець Супруненко І. В.
№ 8  - 4.57 грн.
 
Представники Громадської ради заявили про необхідність обґрунтування тарифів, адже ціна палива за рік зменшилась, а ціну проїзду планують піднімати. Згадали і про інші витратні матеріали – колеса, масло, тощо, а також про те що ж взагалі входить у перелік витрат. За словами перевізників ціни на витратні матеріали зросли, але цифрових даних – на скільки і протягом якого періоду, ніхто поки що не назвав. Були пропозиції і оптимізувати рух транспорту, адже вдень маршрутки напівпорожні, в години пік – переповнені, а після 9-ї години їх дочекатися взагалі нереально. 
 
Знову постало питання про облік пасажиропотоку, який не ведеться: майже ніхто не видає  квитки і не контролює кількість пасажирів, а відтак нереально визначити його справжній об’єм. За словами депутата міськради Михайла Булигіна «якби були білети, було б дуже легко розрахувати і тариф і вартість проїзду пільговиків». На це один з засновників ТОВ «Пассервіс», теж депутат міськради Олександр Шалай закинув: «Якщо розрахунок підтвердить тариф 4,20 а не 3,50 виконком затвердить цей тариф? Це популізм». Їхня суперечка була короткою, але розмову між собою вони ще довго продовжували.


Крім того Олександр Шалай розповів про проблеми з пільговиками. За його словами раніше їздили лише ніжинці і компенсувалася повна вартість їх проїзду. Тепер же їдуть усі пільговики, навіть з району та області, але за зменшеним тарифом, що приносить лише збитки. 

За перевізників заступився заступник міського голови Григорій Олійник, який основний акцент зробив на тому, що вартість проїзду в тому ж Києві вища. А от щодо кількості і зручності маршруток Ніжин обігнав багато інших міст і в Ніжині майже в кожен кінець міста йде свій автобус.
 
Валентина Корабель, директор ТОВ «Пассервіс», який обслуговує основні автобусні маршрути, розповіла про проблеми з перевезеннями. Крім того додала, що у випадку, коли в місто прийде сторонній перевізник, не буде ніяких пільг пенсіонерам та школярам, допомоги міськвиконкому, які сьогодні добровільно і за рахунок власних коштів надає їхнє підприємство. Буде суто бізнес і економічно обґрунтовані тарифи на проїзд. Повернувшись до питання компенсації проїзду пільговикам Валентина Михайлівна додала, що зараз на законодавчому рівні розглядають питання повернення до компенсації проїзду пільговиків з державного бюджету. 


Заступник міського голови Ігор Алєксєєнко вніс свою пропозицію щодо пільг – зменшити вартість проїзду для пільговиків до 2-х гривень, а для учнів – 1 гривню, збільшивши при цьому віковий ценз до 16 років, замість нинішніх 14.

Годинна суперечка завершилась тим, що Олександр Шалай попросив перенести розгляд змін у пільгові перевезення на два тижні. За цей час має все таки вирішитися питання з державними субвенціями, фінансуванням проїзду пільговиків з держбюджету.

Варто зазначити, що свого часу піднімалося питання про впровадження адресної допомоги пільговикам – не видавати талони, а перераховувати відповідні суми коштів, додаючи їх до пенсії. Адже талонами користуються далеко не всі пільговики. Так, коли піднімалося питання про проїзд пільговиків після відміни талонів у кінці лютого, Ігор Алексєєнко зазначав, що з 22 тисяч пільговиків у грудні талони взяли лише 13600 чоловік, тобто трохи більше 60 відсотків. Тобто далеко не всі користуються пільгою, а 40 відсотків пільговиків фактично втрачають допомогу передбачену їм законодавством.
 
А от чи піднімуться тарифи згідно з проектом на сайті – це трохи інше питання. Минулого року існувало обґрунтування підняття тарифів до 4,20-4,50 гривень, але «зторгувалися» на 3,50. Цього разу буде, швидше за все, щось подібне – півтора-два місяці розмов і проїзд по 4 гривні. Якщо не трапиться чогось незвичайного.
 
Вплинути на розгляд тарифів може рішення Антимонопольного комітету від 25 вересня 2015 року «Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції» за №26 р/к, за яким було вирішено: 

«1. Визнати дії Виконавчого комітету Ніжинської міської ради… щодо прийняття рішення від 09.042015 №86 Про встановлення граничних тарифів на послуги міського пасажирського автомобільного транспорту» в розмірі 3,50 грн на основі тільки розрахунків собівартості проїзду в автобусах, здійснених перевізником ТОВ «Пассервіс» (без врахування розрахунків інших перевізників…) з порушенням діючого порядку розрахунку тарифів… 
 
2. Зобов'язати Виконавчий комітет Ніжинської міської ради припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції, зазначене у пункті 1 резолютивної частини цього рішення, у двомісячний термін з дня отримання копії рішення шляхом: 
2.1.  скасування рішення від 09.042015 №86 Про встановлення граничних тарифів на послуги міського пасажирського автомобільного транспорту» в частині встановлення граничного тарифу на послуги міського пасажирського автомобільного транспорту в розмірі 3,50 грн
2.2. встановити тарифи… зокрема, з урахуванням проведеного обстеження пасажиропотоку на маршрутах загального користування».
 
Ця справа ще не завершилася і чим завершиться невідомо. Ідуть судові розгляди. Тож і справа про ціну проїзду, так само як і про перевезення пільговиків ще далеко не вирішені. На наступному тижні планується громадське обговорення тарифів, які пропонують перевізники. 






Олександр Малаш

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: