Завантаження ...
banner
banner

Вартість проїзду в 3,50 збереглася. А чи на довго...

Чергового засідання міського виконавчого комітету чекали майже всі, хто їздить маршрутками міста. Чекали не даремно, адже торкалося це питання передовсім гаманців мешканців.


Чергового засідання міського виконавчого комітету чекали майже всі, хто їздить маршрутками міста. Чекали не даремно, адже торкалося це питання передовсім гаманців мешканців. І мало присмак скандалу, що не менш важливо. Але як сказав вже після закінчення засідання один з представників виконавчого комітету – «На сайті висів один проект, напередодні мені прислали інший, а в результаті прийняли третій». 

Перенесення засідання виконкому, офіційно через поїздку міського голови до Чернігова, недоречності і зауваження до проектів рішень, скандальні заяви, взаємні звинувачення і суперечки – було все, хоча і не в тому масштабі як очікувалося. З самого початку було зрозуміло, що справа не проста. Під пунктом 5-м порядку денного значився проект рішення «Про встановлення тарифів на послуги міського пасажирського автомобільного транспорту», але насправді їх вносилося два – той що був оприлюднений з тарифами по 4,50 і новий, який ніхто не бачив і який лише напередодні розіслали членам виконкому. Останній встановлював тариф 3,50. Додав напруги член міськвиконкому Юрій Римський, який відмовився голосувати за такий порядок денний.

Через те що питання про встановлення тарифів стояло в порядку денному п’ятим очікування було довгим і відверто нудним. На цифри і показники виконання бюджету міста за 2015 рік майже ніхто не звертав уваги. Пожвавлення почалося, коли торкнулися третього питання про зміни в складі конкурсного комітету, який визначає переможців конкурсів на автобусних маршрутах. До вартості ж проїзду дійшли лише через годину. 
 
Вже з самого початку стало зрозуміло, що підвищення вартості проїзду не буде, перевізники погоджувались зберегти тариф 3,50 грн. Ще через кілька хвилин остаточно стало зрозуміло чому. Цей проект рішення розроблявся з метою виконати рішення Антимонопольного комітету щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції. У рішенні вимагалося провести розрахунки вартості проїзду по всіх маршрутам, а не лише по 3-9, як це було зроблено минулого року, скасувати рішення щодо встановлення тарифу в 3,50 і встановити вартість прохзду відповідно до проведеного обстеження пасажиропотоку. 
 
От тільки виконує даний проект рішення лише останній пункт, про встановлення тарифу на основі обстеження пасажиропотоку. А як бути з періодом з 9 квітня 2015 року, коли тариф було встановлено, і до 25 березня 2016 року, коли винесли на засідання виконкому новий проект рішення? Адже формально у цей період мав би діяти тариф у 2,50. Крім того, новий проект рішення, про встановлення тарифу у 3,50, не був на сайті жодного дня і не витримав необхідної процедури (це не перше таке порушення) і, формально, не має права бути винесений на поточне засідання виконкому. Та й судового засідання, що мало відбутися 22 березня, не було.
 
Наталія Усова у своєму виступі зазначила, що виконком за таких умов  має прийняти рішення лише по одному пункту проекту - про відміну рішення щодо підняття тарифу і повернутися, таким чином, до вартості проїзду у 2,50 грн. Крім того з її боку пролунав цілий ряд звинувачень у бік підприємства «Пассервіс» щодо фальсифікації обстеження пасажиропотоку на маршрутах, махінаціях з працевлаштуванням водіїв, через що вони не отримають ні стажу, ні, в подальшому, пенсії. Були звинувачення і стосовно схеми роботи маршруток, коли власники машин замість того, щоб отримувати кошти від підприємства за оренду їхніх автомобілів, самі платять за те, щоб поставити ці автобуси на маршрут.
 
Валентина Корабель, директор ТОВ «Пассервіс», зі свого боку зазначила, що перевізники, зважаючи на ситуацію, згодні поступитися і залишити тариф 3,50. А от вимоги щодо розміщення у кожній маршрутці кондуктора і видачі білетів можна реалізувати тільки у тому випадку, коли буде встановлено тариф, що покриватиме всі видатки підприємства, тобто 4,50 грн.
 
Олександр Шалай, співвласник ТОВ «Пассервіс», також включився в суперечки і почав наголошувати на своєму внеску у справи міста, розповів про ремонт у його майстернях техніки для військових частин, що беруть участь в АТО. Це звичайно добре, але є інша сторона цієї медалі. Це його добровільний вклад у захист Батькіщини. І так само кожен громадянин України платить військовий податок, багато хто жертвує власні кошти на потреби армії, передає продукти, книги, допомагає чим може. Тобто кожен допомагає армії по мірі власних можливостей, от тільки ці можливості у кожного різні. 
 
Після більш ніж годинних суперечок, слово взяв заступник міського голови Григорій Олійник. З багатьма твердженнями Наталії Олександрівни Усової він погодився і запропонував проголосувати за проект рішення з тарифом 4,50 грн.,а у випадку, коли він не пройде, внести зміни зменшивши його до 3,50 і голосувати повторно. Саме такий шлях і було обрано. За тариф у 4,50 не було жодного голосу, за 3,50 – 9 голосів «За», 1 – «Проти», 4 – «Утрималися». 
 
Тариф на проїзд у маршрутках залишився незмінним. От тільки чи на довго? Ціни продовжують рости, курс гривні лихоманить, рішення суду щодо тарифів досі немає. А економічне обґрунтування тарифів у 4,50 – його ж тепер не сховати, воно є і перевізники, щоб отримувати бажаний прибуток будуть намагатися втілити його в життя у вигляді нового тарифу. Тобто через кілька місяців чи півроку це питання знову підніметься, потрібен буде лише привід. Який? Та той же курс валют, ціни які кожного дня лізуть вгору… 

Утримати підприємця від завищення цін може конкуренція з не менш впливовим конкурентом, якого в Ніжині у «Пассервіса» немає. Принаймні поки що. Олександр Шалай, під час свого виступу, згадав якраз про боротьбу з ним конкурентів, що намагаються знищити підприємство. Можливо і справді є компанія, яка прагне зайти на ринок пасажирських перевезень у Ніжині? 























Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: