Завантаження ...
banner
banner

Екологічні проблеми Ніжина може допомогти вирішити проект LEAPs

Фото.
У понеділок, 14 березня, у великому залі міськвиконкому відбувся форум, присвячений екологічним проблемам Ніжина. Головними його учасниками був перший секретар та директор Регіонального центру екології, науки, технології та охорони здоров’я


У понеділок, 14 березня, у великому залі міськвиконкому відбувся форум, присвячений екологічним проблемам Ніжина. Головними його учасниками був перший секретар та директор Регіонального центру екології, науки, технології та охорони здоров’я для Центральної та Східної Європи Державного департаменту США Раффі В. Баліан, та представники угорського Регіонального екологічного центру для Центральної та Східної Європи (РЕЦ) – координатор проекту LEAPs в Україні Роман Харитонов, менеджер проекту LEAPs в Україні Віра Демус та координатор проекту Анна Рубан. Наше місто представляли міський голова Анатолій Лінник, його заступник Григорій Олійник, депутати міської ради, представники відділу освіти, Ніжинського Агротехнічного інституту, університету ім. М. Гоголя та інші.

Основними проблемами, які стосуються екологічного стану Ніжина, за словами Григорія Олійника є, перш за все, проблема міського сміттєзвалища і утилізації твердих побутових відходів. По-друге – проблеми з водопостачанням і водовідведенням через зношеність систем водопостачання і каналізаційних мереж. До цього додаються проблеми з артезіанськими свердловинами, з яких береться вода для потреб міста і ресурс яких вичерпується. Третя проблема, якої торкнувся Григорій Миколайович, це проблема енергозбереження і переходу на альтернативні види опалення. 
 
Валентина Щокіна, керівник громадської організації «Мама-86», розповіла про роботу своєї організації і про проведене нею дослідження якості питної води. Так, за її даними 19% ніжинців не має доступу до якісної питної води і змушена користуватися колодязями, вода в яких забруднена нітратами. Причому їх концентрація перевищує норму в окремих випадках у десятки разів. Буріння свердловин глибиною бл. 40 метрів у приватних господарствах не рятує ситуацію, адже тут є свої забруднюючі речовини, а, крім того, неконтрольоване використання їх призводить до виснаження ґрунтових вод.
 
Друга проблема, про яку говорили і Валентина Щокіна, і Григорій Олійник, і представники вищих навчальних закладів – це проблема річки Остер. Точніше магістрального каналу Остер, як він значиться в офіційних документах ще з 1967 року. Вода в річці зберігається лише завдяки шлюзам, без них вона б давно пересохла. Крім того є проблеми з якістю води в ній, адже всі талі, дощові води стікають саме в річку, а з ними бруд, сіль, пил і все що потрапляє на асфальт.
 
Про проект LEAPs розповіла його менеджер в Україні Віра Демус. Вони не займаються безпосереднім втіленням і фінансуванням проектів, а лише допомагають розробляти місцеві плани дій в галузі збереження довкілля та енергетики, сприяють пошуку інвесторів. Спочатку з переліку міст обирають тих, хто готовий до реалізації подібних проектів, підписують з ними меморандум про співпрацю. Далі проводиться опитування серед жителів міста щодо визначення проблем у сфері екології, які найбільше їх турбують. Наступний крок – тренінги з представниками влади, науковцями і підприємцями, які зацікавлені у реалізації екологічних проектів. Після цього формується робоча група яка розробляє проекти, план заходів щодо проекту, формує кошторис і визначає відповідальних за його реалізацію. Далі – пошук інвесторів, у чому також допомагають учасники проекту LEAPs.
 
В 2015 році пілотні проекти LEAPs почали реалізовуватися в Полтаві, Черкасах та Івано-Франківську. Після підготовки проектів їх інвесторами виступили Міністерство охорони довкілля Норвегії, а також представники з Нідерландів, Японії та Італії. 
 
Координатор проекту LEAPs в Україні Роман Харитонов вказав, що Україна і українські міста в минулому році і зараз втрачають величезні кошти лише через те, що ми не можемо підготувати нормальні проекти і подати конкурентні заявки на їх фінансування. Через це потенційні інвестори вкладають свої гроші в інші країни.

Проведений форум – далеко не гарантія того, що Ніжин буде обрано партнером проекту. Він лише один з потенційних кандидатів. А от готувати проекти щодо покращення екологічної ситуації в місті і вирішення проблем, які були озвучені на форумі, потрібно навіть не дивлячись на цей проект. 
















 
Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: