Завантаження ...
banner
banner

Ніжинців продовжують дурити

Працівники Ніжинського відділу поліції відзначають, що у Ніжині продовжують залишатися найбільш актуальними види шахрайств — з використанням телефонного, в тому числі мобільного зв’язку, Інтернет-мережі та банківських карткових рахунків.

Шахрайство

Працівники Ніжинського відділу поліції відзначають, що у Ніжині продовжують залишатися найбільш актуальними види шахрайств — з використанням телефонного, в тому числі мобільного зв’язку, Інтернет-мережі та банківських карткових рахунків.

Як приклад, 2 березня 2016 року потерпілу мешканку міста Ніжина зловмисники, представившись працівниками банку, під вигаданим приводом, переконали самостійно перерахувати 2200 гривень на вказаний шахраями рахунок.

А от інша жителька міста Ніжина виявилася більш обачною. 7 березня на її мобільний зателефонував незнайомець та повідомив, що її син збив на автомобілі людину та щоб вирішити питання потрібно перерахувати 12800 гривень. Жінка здогадалася, що їй телефонують шахраї та для уточнення інформації звернулася до поліції, чим врятувала свої заощадження.

Також 21 березня телефонні шахраї намагалися ошукати ще одного ніжинця, але їм це не вдалося. 59-річному чоловіку на мобільний зателефонував незнайомець та представився співробітником служби безпеки одного з банків. Останній попросив надати йому реквізити банківської картки. Чоловік відмовився надавати будь-яку інформацію по своїй карті та звернувся для інформування до поліції.

Водночас поліція нагадує, що найбільш надійний спосіб вберегтися від злочинних дій шахраїв — самому виявляти пильність та обачність.Якщо телефонують (переважно уночі) нібито з поліції чи лікарні і повідомляють, що ваш близький або родич потрапив у біду і для його порятунку потрібно перерахувати або віддати кур’єру гроші, ні в якому разі не панікуйте. Уточніть у співрозмовника, про кого йдеться (не називайте самі прізвище, ім’я та дату народження свого родича, це має зробити той, хто вам телефонує). З’ясуйте, в якому відділку поліції чи медичному закладі перебуває той, хто потребує допомоги.

Нарешті, спробуйте зв’язатися із самим родичем, який нібито затриманий чи дістав тяжкі травми: як правило, людина в цей час спокійно відпочиває вдома чи в гостях, і не потрапила ні в яку халепу. Щоб не зазнати матеріальних втрат від дій Інтернет-шахраїв, користуйтесь послугами перевірених Інтернет-магазинів. Якщо ж купуєте через сайтиоголошень, погоджуйтесь тільки на розрахунок післяплатою, і без жодних задатків. Убезпечити себе від «банківських» шахраїв можна, лише нікому не повідомляючи захисні реквізити своєї картки — пін-код, повний номер, перевірочну цифрову комбінацію тощо. Справжній банківський працівник цього ніколи й не питатиме, бо не має на те права, а тим паче — у телефонному режимі.
 
Якщо ж ви все-таки стали жертвою шахрайства, негайно телефонуйте до поліції за номером 102. Вчасне отримання правоохоронцями інформації про злочин підвищує шанси на встановлення особи шахрая та притягнення його до кримінальної відповідальності.

Старший інспектор Ніжинського відділу поліції Тетяна Дахно
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: