Завантаження ...
banner
banner

Ніжинський борщ для воїнів АТО

З 2014 року в Ніжині активно діє волонтерська група «Солдатські страви». З того часу майже кожного тижня небайдужі ніжинці збираються разом, щоб підготувати борщові набори для бійців, які захищають рідну землю на Донбасі

Солдатські страви, волонтери

З 2014 року в Ніжині активно діє волонтерська група «Солдатські страви». З того часу майже кожного тижня небайдужі ніжинці збираються разом, щоб підготувати борщові набори для бійців, які захищають рідну землю на Донбасі. Школярі, студенти, домогосподарки, викладачі та навіть пенсіонери йдуть чистити, сушити та компонувати овочі, аби й там за сотні кілометрів від домівки українські військові не були позбавлені щастя смакувати таку домашню і патріотичну страву, як борщ, нехай і за спрощеною рецептурою. 

Солдатські страви, волонтери

Ідея саме так допомагати воякам належить Людмилі Морозовій та Наталії Рудік. Жінки з самого початку конфлікту на сході включилися до волонтерського руху. Збирали необхідні речі, допомагали переправляти їх в зону АТО. Часто траплялося так, що люди несли сирі овочі, а вони швидко псувалися. Поставало питання – що робити з морквою, капустою, картоплею, яких назбиралося доволі багато. Коли отець Сергій із Всіхсвятської церкви розповідав про скрутні умови на фронті, неможливість навіть розвести вогнище, не те щоби приготувати їжу, ідея виникла сама собою. Чому б не готувати з овочів напівфабрикатні набори для борщу?! 

Солдатські страви, волонтери

Технологію виробництва такого роду продовольства знайшли в мережі. Вона не є складною. Все що потрібно – так звана сушарка (машина для зневоднювання, в якій волога із вихідного матеріалу виділяється методом випаровування – Авт.) та безпосередньо овочі. Поступово визначили скільки потрібно овочів на яку кількість води і почали виробництво напіфабрикатного борщу. До пакунку з сушеними овочами вирішили додавати приправи, часник та томатну пасту. Значну підтримку активістам надав ректор Ніжинського агротехнічного інституту Василь Лукач – допоміг з приміщенням та великою стаціонарною сушаркою. 

Солдатські страви, волонтери

Кількісний вияв діяльності «Солдатських страв» - це від 50 до 120 борщових наборів на 5 літрів кожен, щонеділі. Кількість залежить від сезону. Адже навесні, приміром, овочів у людей менше, осінню ситуація краща. Також перед Новим роком волонтери намагаються подарувати свято і захисникам – готують салати олів’є та вінегрет. Відчутною є внесок у добру справу керівника міського архіву Вікторії Микитко, що разом з колегами готує для бійців салати, які не швидко псуються – найчастіше квашену капусту та моркву по-корейськи. Такі смаколики додаються до борщового набору і разом з ним теж їдуть на схід. 

Солдатські страви, волонтери

Траплялося, що овочі закінчувалися, нові не встигали зібрати, а солдати просили нову партію «домашнього» напівфабрикатного борщу. Подібна ситуація склалася минулої весни, коли до 9 травня активістки виготовляли маки і продавали їх у громадських місцях, щоб на зароблені кошти придбати борщові інгредієнти. 

Готувати борщ для солдатів сприяли і школярі. Певно це було справжнє патріотичне виховання, коли діти масово несли з дому пакунки з овочами. Деякі учні приходили особисто допомогти з очисткою та сушкою компонентів борщу. 

Солдатські страви, волонтери

Через волонтерську групу за час її існування пройшло чимало небайдужих помічників. На сьогодні її склад вимірюється сімома активними членами, що кожного тижня виділяють час для солдатського борщу, але «Солдатьські страви відкриті для всіх, хто має бажання допомагати. 

Солдатські страви, волонтери
  
Солдатські страви, волонтери

Солдатські страви, волонтери

За словами керівника групи Наталії Рудік, займаючись волонтерством для АТО другий рік поспіль, особисто відчуваєш на скільки люди зневірились і втомились від перманентного конфлікту на Донбасі. Через постійні випадки шахрайства у волонтерстві, чимало людей не довіряє активістам, навіть у питаннях допомогти овочами, не говорячи про гроші. Неодноразово мали місце ситуації, через які опускалися руки. Дехто говорив, навіщо ви цим займаєтеся, мовляв, ваші борщі валяються в окопах, нікому не потрібні. Але коли Наталії зателефонували з 71-ї бригади і подякували, це коштувало всіх негативних відгуків, хотілося знову сікти, сушити і формувати борщові пакунки, аби подарувати воїнам смак домашнього затишку. 

Солдатські страви, волонтери

Михайло Ломоносов
Фото: Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: