Завантаження ...
banner

Шахраї продовжують дурити ніжинців

До Ніжинського відділу поліції продовжують надходити звернення громадян про дзвінки псевдополіцейських та шахраїв, які представляються працівниками банківських установ. Попри всі попередження на шпальтах газет, Інтернет-видань та на телебаченні, люди не припиняють вірити шахраям

Шахрайство, мошенничество


Телефонні аферисти не полишають мешканців Ніжина у спокої. До Ніжинського відділу поліції продовжують надходити звернення громадян про дзвінки псевдополіцейських та шахраїв, які представляються працівниками банківських установ. Попри всі попередження на шпальтах газет, Інтернет-видань та на телебаченні, люди не припиняють вірити шахраям.

На жаль, не зуміла розпізнати шахрайську пастку та втратила 4500 тисячі доларів  75-річна жителька Ніжина.  Жінка розповіла, що обідньої пори на її домашній  телефон зателефонував  невідомий чоловік, який назвався онуком заявниції та повідомив що потрапив в ДТП. З його слів, для вирішення  справи необхідно було передати  гроші.Не перевіривши інформацію щодо рідної людини, потерпіла одразу зібрала всі свої заощадження та віддала незнайомцеві на обумовленому по телефону місці. Через декілька годин додому повернувся з університету онук, який ніяких проблем з законом не мав. Аж тоді потерпіла звернулася за допомогою до поліції.


Схожий випадок трапився 5 квітня 2016 року із ще одним ніжинцем. 63-річному чоловікові на мобільний телефон зателефонував незнайомець та представився працівником поліції. Співрозмовник ошелешив новиною, начебто син чоловіка вчинив злочин і йому загрожує в’язниця. За непритягнення родича до відповідальності псевдополіцейський попросив кругленьку суму. Схвильований потерпілий зібрав всі свої заощадження у сумі 100 доларів та 1100 гривень і прийшовши на обумовлене місце, віддав їх шахраєві. Зрозуміло, що жодних проблем з законом його син не мав.

А от інша ніжинська пенсіонерка не повірила в подібні «казки». Жінка попри свій вік, проявила пильність та запитала у псевдослідчого ім’я та прізвище свого онука, який начебто збив на дорозі жінку, після чого шахрай кинув слухавку і більше не телефонував.

Аналогічним чином поступила ще одна ніжинка, яка була впевнена, що донька ніяким чином не могла мати проблем з законом. Тож на прохання шахраїв перерахувати гроші, щоб врятувати від в’язниці рідну людину, просто поклала слухавку.

За всіма переліченими фактами, де потерпілі «позбулися» своїх грошей, поліція відкрила кримінальні провадження за ч. 1 статті 190 Кримінального кодексу України («шахрайство»), максимальна санкція якої – обмеження волі на строк до трьох років.

Водночас правоохоронці нагадують, що найбільш надійний спосіб вберегтися від злочинних дій шахраїв – самому виявити пильність та обачність. Якщо телефонують з поліції або з лікарні і повідомляють що ваш родич потрапив у біду і для його порятунку потрібно перерахувати  або віддати кур’єру гроші, ні в якому разі не панікуйте. Уточніть у співрозмовника, про кого йдеться (не називайте самі прізвище та ім’я родича). Нарешті спробуйте зв’язатися самі з рідною людиною, яка «потребує допомоги»: як правило, родич в цей час спокійно відпочиває вдома і не потрапив ні в яку халепу.

Щоб не зазнати матеріальних втрат від дій Інтернет-шахраїв, користуйтесь  послугами перевірених Інтернет-сайтів. Якщо ж купуєте через сайти оголошень, погоджуйтесь тільки на розрахунок  післяплатою, і без жодних задатків.

Якщо ж ви все-таки стали жертвою шахрайства, негайно зверніться до поліції. Вчасне отримання правоохоронцями інформації про злочин підвищує шанси на встановлення особи шахрая та притягнення його до кримінальної відповідальності.

 Старший інспектор Ніжинського ВП Тетяна Дахно
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: