Завантаження ...
banner
banner

У Кучеровського був мільйон доларів у робочому кабінеті?

П’ятого квітня у Ніжині у міському центрі «Спорт для всіх», котрий поряд зі стадіоном «Спартак», співробітники київського СБУ та Головного слідчого управління МВС затримали завгоспа 56-річного Григорія Кучеровського.

Спартак


П’ятого квітня у Ніжині у міському центрі «Спорт для всіх», котрий поряд зі стадіоном «Спартак», співробітники київського СБУ та Головного слідчого управління МВС затримали завгоспа 56-річного Григорія Кучеровського.

Ось як про це повідомляє сайт «Уездные новости»: «…Затриманого звинувачують у розбійних нападах, заволодінні чужим майном та коштами в особливо великих розмірах. На даний час громадянин «К» утримується у слідчому ізоляторі. В ході слідства з’ясувалося, що затриманий проживав у новопобудованому будинку неподалік, у квартирі депутата обласної ради».

Ніжином ходять чутки, що під час обшуку в робочому кабінеті Кучеровського було знайдено мільйон доларів США. А перед цим пропали гроші у відомого банкіра з Києва. Кажуть, на роботу Григорій Миколайович їздив на «Лексусі» (крута дорога машина). Іноді ходив у супроводі одного або двох чоловіків. Місцеві жителі припускають, що то були його охоронці. Хоча працював на скромному комунальному підприємстві, що утримується за бюджетні кошти. А ще Кучеровський — співзасновник і тренер футбольного клубу «Фрунзівець-Ветеран Ніжин». Кажуть, ще в дев’яності роки мав судимість, але вона давно погашена. Про життя Григорія Миколайовича мало говорять: має вищу освіту, колись працював тренером на мехзаводі, є сестра-інвалід і донька десь за кордоном.

35-річний Сергій Півень, директор міського центру фізичного здоров’я «Спорт для всіх», пригадує:
 
— У той день близько десятої ранку був у своєму робочому кабінеті. Мені повідомили, що зайшли невідомі озброєні люди. Я спустився з другого поверху. В приміщенні було десь п’ять-шість чоловіків у бронежилетах, балаклавах і з автоматами. Ще кілька чоловіків були у формі з написом СБУ. Четверо без масок. Двері надвір та в інші приміщення були перекриті. Силовиків було багато і всередині, і зовні. Нікого не впускали і не випускали до його кабінету.
 
— Що сталося? — запитав я.
 
— Спецоперація. З Києва просто так не приїздять.
 
— Я директор, — представився. Та вони не повірили, попросили показати розпорядження про призначення. Тільки коли надав їм, двоє, котрі були без балаклав, показали службові посвідчення. Один СБУ, інший — Головного слідчого управління МВС. Сказали, ця людина підозрюється у скоєнні злочину, пояснювати нічого не будуть.
 
— Сергію Миколайовичу, Кучеровський намагався вам щось сказати?
 
— Хотів. Але мені заборонили з ним спілкуватися.

— Як він виглядав?
 
— Пригніченим. Вираз обличчя був такий: «Я не розумію, що тут відбувається».
 
Він сам відімкнув свій кабінет. Руки були в наручниках. У кабінеті група пробула більше години. Потім опечатали його і поїхали.
 
— Як давно ви знаєте Кучеровського?
 
— Я був призначений у 2015 році. Він на посаді з листопада 2013-го.
 
— Як вам завгосп як працівник?
 
— Не хочу про це говорити...
 
— Кажуть, Кучеровський на роботу їздив на «Лексусі». А яка машина у вас?
 
— Я бачив, він їздив на «Ауді Квадро». У мене «ВАЗ-2115».
 
— Сергію Миколайовичу, людина не ходить на роботу, як ви його табелюєте?
 

— Я надіслав листи у Головне слідче управління в Київ і в поліцію Ніжина з проханням роз’яснити, який статус має особа. І як нам визначатися, адже він не відсторонений від виконання обов’язків. Доки офіційної відповіді немає. Ставимо н/з (неявку з нез’ясованих причин).

Того ж дня за спецоперацією спостерігав і 30-річний Павло Глушко, начальник відділу з питань фізичної культури та спорту Ніжинської міськради.
 
— Було чотири автомобілі, група захоплення, три слідчі, фотограф, експерт, поняті. Більше години вони працювали в кабінеті.
 
— Павле Володимировичу, кажуть, у тому кабінеті знайшли мільйон доларів?
 
— Суми не знаю. Видно було, гроші розкладені на підлозі.
 
У кабінеті разом з Кучеровським був ще один чоловік у наручниках. Хто він? Кучеровський їздив на «Лексусі» з донецькими номерами, а потім змінив їх на чернігівські «СВ ВХ».
 
За два тижні до затримання до нього на роботу заявилися невідомі (можливо, братва). Він викликав поліцію. Правоохоронці приїхали, Кучеровський пояснив, що злякався, бо йому погрожували. Хотіли поле в оренду взяти. Він відправив їх до директора. Історія мутна, поле ж власність громади. І завгосп не має повноваження розпоряджатися ним. Можливо, річ у «Лексусі»? Хоча, якщо сайт «Уездные новости» не помилився, все стає на свої місця.
 
Автомобіль забрали в день затримання. А ще СБУшники дісталися до сестри Кучеровського, перерили все в будинку, який належить їй, розбили телевізор, забрали мобільний телефон.
 
Кажуть, нині підозрюваний Кучеровський у СІЗО в Києві. Хоч ще його мали судити в Носівці за статтею 125 (легке тілесне ушкодження). На роботі стався конфлікт між ним і колишнім директором Марченком, через драбину. Розглядати провадження в Ніжині не стали, бо родичка екс-директора працює помічником судді. Направили в Носівку ще перед Новим роком.
 
— Уже допитані свідки обох сторін, розгляд підійшов до завершення. Засідання було призначене на 18 квітня, та Кучеровський не з’явився, — говорить суддя-спікер Носівського районного суду Олександр Кучерявець. — Чув, що нібито його затримали. Проте жодного офіційного підтверджуючого документа до суду не надходило. Тому наступне засідання я призначив на п’яте травня. Також виніс постанову про його примусовий привід до суду. Її направлено на виконання поліції Ніжина.
 
У квартирі якого депутата обласної ради проживав Кучеровський? У Ніжині розповідають про Сергія Охонька. Сам Сергій Миколайович від Кучеровського відхрещується.
 
Зателефонувала адвокату Сергію Приходьку, він представляв інтереси Григорія Кучеровського у суді.
 
— Сергію Олександровичу, у чому підозрюють Григорія Миколайовича? Чи відповідає дійсності інформація «Уездных новостей»?
 
— Є адвокатська таємниця. Я не уповноважений клієнтом розповідати.
 
На офіційному сайті СБУ інформації про операцію в Ніжині немає.

Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №17 (1564)
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: