Завантаження ...
banner
banner

Керівництво області ознайомилось з проблемами Ніжина

9 червня у Ніжині в приміщенні Драматичного театру відбулось засідання виїзної громадської приймальня голови Чернігівської обласної державної адміністрації Валерія Куліча. Разом з ним до Ніжина прибули і керівники інших установ області

9 червня у Ніжині в приміщенні Драматичного театру відбулось засідання виїзної громадської приймальня голови Чернігівської обласної державної адміністрації Валерія Куліча. Разом з ним до Ніжина прибули і керівники інших установ області: тимчасово виконуючий обов’язки начальника Головного управління Національної поліції в області, полковник Едуард Альохін; прокурор Чернігівської області Віктор Носенко; виконуючий обов’язки начальника Головного управління Державної фіскальної служби в області Олексій Барановський; військовий комісар обласного військового комісаріату Олександр Криворучко; заступник начальника Управління СБУ в Чернігівській області Павло Ревунов.

Зал був забитий майже вщерть, а от запитань виявилось не так і багато. З ними впорались трохи більше ні; за годину. Та й проблеми, які були озвучені на засіданні — далеко не всі, що є в Ніжині. Багато запитань стосувалось сусідніх районів та міст — Носівки та Куликівки.
 
1-го вересня в області не відкриється 62 школи

Одне з найважливіших запитань стосувалося скорочення шкіл та індексації заробітних плат вчителів. Відповідь була очікуваною, але неприємною. До 1 вересня в області буде закрито 62 школи в яких навчається менше 25 учнів. За рахунок такого скорочення можливо і вдасться підняти заробітну плату вчителям та провести її індексацію. Що ж до вчителів, які залишаються без роботи це проблема, яку ще потрібно вирішувати.
За словами Валерія Куліча, його дивує позиція людей, коли вони кажуть, що без школи село загине. Село вже загинуло тоді, коли в школі залишилося менше 25 учнів. Такі школи не конкурентні. У дітей, які навчаються у таких школах, за словами голови ОДА, немає майбутнього, у них немає шансів гарно скласти ЗНО і вступити до ВУЗу. Були випадки, коли директори маленьких шкіл навіть “позичали” в сусідніх селах дітей, аби лише відкрити школу.

Медична реформа

Не менш проблемним є питання лікарень. Знову ж таки, за словами Валерія Куліча, планується зберегти лікарні як центри саме медичні у майбутніх волосних центрах — Чернігові, Ніжині, Прилуках, Мені та Новгороді-Сіверському. Решта ж лікарень буде перетворена у центри первинної та екстреної медицини. А також хоспіси для літніх людей, у які провінційні лікарні постійно перетворюються взимку.
“Немає сенсу їхати робити якусь операцію у лікарні, де за рік зробили їх менше 150. Ні я, ні ви не поїдете туди. Лікарі в таких закладах не мають достатнього досвіду і поступово втрачають кваліфікацію” - зазначив голова ОДА.

“Поверніть хоч саперні лопатки”

На запитання про стан військово-патріотичного виховання відповідав військовий комісар області Олександр Криворучко. За його словами, Ніжин є одним з лідерів з військово-патріотичного виховання в області. Але проблеми є, особливо з забезпеченням як навчальними посібниками, так і озброєнням, обладнанням тощо. Нещодавно списали 600 пістолет-кулеметів ППШ, які вже морально і морально застаріли. На що отримав відповідь: “Поверніть хоч саперні лопатки, вони якщо і застаріли, але копати ними все-одно можна”.
 
Про тепло в Ніжині

Про вирішення проблем з опаленням у зимовий період відповідав знову Валерій Куліч. За його словами найбільше потерпає в цьому відношенні саме Ніжин, де навіть гарячої води немає, але проблеми є всюди. Компанія, яка подає тепло — монополіст у своїй сфері і поки що диктує умови. Разом з тим зараз з цією монополією йде боротьба. “Ми кістьми ляжемо, але всю соціальну сферу до початку опалювального сезону ми переведемо на альтернативне опалення” - зазначив він.

Якщо заблокуєте — ми будемо діяти відповідним чином!

Представник спільноти "Ніжинські патріоти" підняв питання про проблему з переходом на залізничному вокзалі, де вже тривалий час перекрито наземний прохід і діє пішохідний міст. Він попередив, що якщо цю проблему не вирішать найближчим часом — організація буде перекривати рух залізницею. У відповідь Валерій Петрович зазначив, що організація може надати всі наявні документи і претензії для розгляду. “Але якщо заблокуєте рух поїздів — ми будемо діяти відповідним чином!”

У нас немає з кого обирати!
 
В черговий раз порушили запитання про люстрацію чиновників: “Коли чиновницька структура буде очищена від скомпрометованих посадовців, які відправляли людей на Антимайдан?”. На що Валерій Куліч відповів: “У нас немає з кого обирати!”. Майже всі, хто був при владі у тій чи іншій мірі був змушений співпрацювати з Партією регіонів, вступати до їх партії. “В окремих районах ми не моемо знайти нових людей взагалі — ніхто не хоче йти на державну службу” - додав очільник ОДА.
За словами Валерія Куліча, якщо у когось є інформація про зловивання посадовцями своїми обовязками, нехай звертаються до правоохоронних органів, прокуратури. Немає моливості просто взяти і звільнити всіх підряд.
 
Після спілкування відповідей на запитання з залу, журналісти змогли задати кілька запитань особисто Валерію Кулічу вже стосовно організації таких виїзних громадських приймалень.
 
- Чому перше засідання громадської приймальні проходить саме в Ніжині?
 
- Так склалось, так організувалось, що Ніжин перший.. Взагалі такі виїзні громадські приймальні я планую провести і в Прилуках, і в Бахмачі, і в Мені, і в Новгороді-Сіверському і в Чернігові. Область у нас дуже велика, у кожного регіону своя специфіка і не в кожної людини є можливість приїхати в Чернігів. Живе спілкування ніщо не замінить. Тому задача була вислухати людей, почуту їхню проблематику, їхні думки”.
 
- Питання про пограбування польського культурного товариства — це справа дійсно політичного характеру. Що можна зробити вже сьогодні?
 
- У мене по цьому питанню була розмова з послом Польської республіки. Ми робимо все що залежить від поліції в цих питаннях, але воно ускладнене тим, що приміщення стояло закритим і заява про крадіжку прийшла не по-гарячому а лише через два тижні чи місяць. Тому дуже важко встановити всі обставини цього злочину. Але поліція робить все від неї залежне. Сподіваємося, що наша поліція з цим справиться”
 
- Сьогодні тут присутні представники Носівського та Куликівського районів. Ніжин обраний для проведення засідання як майбутній центр повіту?
 
- Ми обирали місце проведення не тільки з огляду на майбутнє Ніжина як центру повіту а й з огляду на те щоб зручно було доїхати. Історично Ніжин є центром цієї зони. Тут є транспортне сполучення, з огляду на це ми його і обирали.





Олександр Малаш

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: