Завантаження ...
banner
banner

Тривають розкопки давньоруського поселення в Ніжині

Фото.
Історія Ніжина не зовсім така, якою її знають сучасні історики. Про це свідчать розкопки давньоруського поселення «Магерки-1» XI-го століття, які почалися 4-го червня

Історія Ніжина не зовсім така, якою її знають сучасні історики.

Про це свідчать розкопки давньоруського поселення «Магерки-1» XI-го століття, які почалися 4-го червня. 

За словами керівника Ніжинської археологічної експедиції, кандидата історичних наук і викладача НДУ Івана Кедуна, імовірна площа поселення складає близька 9 гектарів. Є імовірність, що це не одне поселення, а як мінімум два.

Не зовсім зрозуміло і коли вони існували – чи одночасно, чи одне за одним (мешканці зруйнованого поселення перейшли на інше місце). 
 
Археологи досліджують не окремі частини поселення, а планують розкопати його повністю. Наразі продовжується дослідження ями для випалювання деревного вугілля, яку знайшли минулого року, і самого поселення. Знайдено і залишки стіни, чи то будівлі, чи то муру. Можна визначити і межі поселення – всередині нього значно більше знахідок, ніж за його межами. Загалом на сьогоднішній день досліджено бл. 80 квадратних метрів його площі.
 
За короткий час вдалося знайти багато цікавих знахідок – кераміка, металеві деталі, частинка ножа, кістки тварин, пряслице. Але найголовніша знахідка цього року – частина кольчуги, яку знайшли саме біля «стіни». Ще в 2015 році було знайдено багато кілець від неї, але цього року знайшли її шматок, який дозволяє з’ясувати, як такі кольчуги плелися і який мали вигляд.
 
До археологічних розкопок залучаються всі бажаючі. Постійно тут працюють студенти університету і волонтери. Крім того проводяться екскурсії для школярів. Крім ніжинських дітей, сюди приїжджали гості з Конотопу та Бахмача. Їм читають лекції з археології, показують як проводяться розкопки, залучають до збору кераміки навколо поселення, якої дуже багато просто під ногами. Крім того у них є можливість власноручно виліпити глечики на копії давньоруського гончарного кола, випалити їх у такій же гончарній печі, постріляти з лука. Є і копія давньоруського човна-довбанки, спеціально не завершена, щоб діти могли і спробувати продовжити його виготовлення і, в той же час, поплавати на ньому. 
 
За словами представника ГО «Самопоміч» Михайла Булигіна, після завершення розкопок планується збудувати копію давньоруського поселення – скансен, своєрідний музей просто неба. Це дозволить запрошувати сюди туристів.
 
Археологічні дослідження в поточному році стали можливими завдяки фінансовій підтримці Ніжинської міської ради, яка виділила 20 тисяч гривень, депутата міської ради Михайла Булигіна, який надав 28 тисяч гривень та університету ім. М. Гоголя виділив 6 тисяч гривень.

Депутат міської ради Іван Коробка подарував археологам військовий намет, де зберігаються речі, керівник ВУКГ Владислав Корман забезпечив дровами, член ГО «Самопоміч» Рустам Насібов подарував фотоапарат, який необхідний для фотографування знахідок, перевізник по маршруту 11 та 12 безкоштовно перевозить археологів. Окремо Іван Станіславович подякував ректору університету Олександру Самойленку за всебічну підтримку досліджень.
 
Розкопки триватимуть до 17 червня. Знахідки як і минулого року повністю будуть передані до Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського, де вже є вітрина з предметами, знайденими на цьому поселенні.















































Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: