Завантаження ...
banner
banner

Як нас обманюють в магазинах побутової техніки та електроніки. Найпоширеніші схеми

Кожному з нас доводилось щось купувати із побутової техніки або електроніки, наприклад ноутбук або мобільний телефон. Проте, нажаль в таких покупках, як і в інших вас можуть легко обманути


Кожному з нас доводилось щось купувати із побутової техніки або електроніки, наприклад ноутбук або мобільний телефон. Хтось купує це в звичайному магазині, а хтось віддає перевагу інтернет-магазину. 

Проте, нажаль в таких покупках, як і в інших вас можуть легко обманути. Розглянемо найбільш розповсюджені способи обману. 

Як дурять?

1. «Обов’язкова» послуга

Часто  можна почути від продавця, про можливість отримання додаткового обслуговування або  продовження терміну стандартної гарантії. І це всього-навсього за 299, 599 грн. або інша «невелика» ціна. Такі послуги в більшості випадків означають додаткове обслуговування по вашому пристрою, наприклад чистку, діагностику пристрою або можливість ремонту  після механічних пошкоджень
 
 Чи варто їх купувати вирішувати звісно  вам, зваживши всі за та проти
 
Існують послуги встановлення та налаштування програмного забезпечення на комп’ютер або смартфон/планшет. Знову ж таки, чи згодні ви купувати збірку безкоштовних програм за 299 гривень це ваше право. 
 
Але нажаль бувають випадки, коли продавець говорить, що та чи інша послуга є обов’язкові при покупці товару. Це якраз і є обманом. Тобто, коли на ціннику написано 2000 грн. за телефон, то це ії ціна телефону, і жодна послуга або товар не може бути обов’язкою (ст.15 Закону Про захист прав споживачів)
 
Чому так? Є цікава думка, що найбільший дохід торгові мережі отримують не від продажу власне товару, а від продажу послуг. А продавці мають план продажів злощасних послуг.
 
Найактивніше дурять таким чином, тих хто купує в кредит. Знову ж таки в неформальних розмовах продавці зізнаються про існування неофіційного правила «Жодного продажу в кредит без послуг!»
 
Виходить, що продавець зазвичай знаходиться «між молотом та на ковальнею», тобто з однієї сторони його керівництво, яке вимагає виконання плану продажів, а з іншої сторони – впертий покупець, що не хоче «вестись».
 
Що робити, щоб не обдурили
 
Дізнатись чіткі умови надання послуги, і що саме входять в ту чи іншу послугу. Вирішити для себе чи вона вам потрібна. 
 
Якщо ні – прямо сказати про це продавцю.
 
Коли чуєте щось на зразок «Без налаштувань телефон не продається» то можна поспілкуватись з керівником магазину. Якщо це з якихось причин не можливо, то варто попрохати книгу Побажань та пропозицій і записати там своє враження про обслуговування. 
 
В багатьох крупних мережах є так звана «Гаряча лінія» номер якої краще записати собі в телефон перед походом в магазин. Якщо відчуваєте що вас дурять, можна зателефонувати і поскаржитись. 
 
Чи допоможуть ці методи буде зрозуміло в кожному конкретному випадку, але спробувати захистити свої права завжди можна.
 
 
2. Обов’язковий товар

Аналогічно до обов’язкової послуги продавець може «впарювати» обов’язковий товар,через те саме неформальне правило «не продавати по одному товар». Цей спосіб обману менш розповсюджений ніж «впарювання» послуг, але може практикуватись, якщо ви купуєте акційний товар до якого передбачений подарунок.

 
Що робити: дивись пунктом вище
 
3. Продаж бракованої техніки.

Тут все банально. Якщо є якийсь бракований товар, то його іноді просто намагаються продати неуважному покупцю. Буває, що брак якимось чином приховують, наприклад заклеюють фірмовою етикеткою тріщину на пральній машині.
 
Що робити: Не ловити гав, бути уважним 
 
4. Продажу товару з «пересортом»

Бувають випадки, коли продавець продає один товар, але віддає коробку від іншого. Тоді починається «пересорт» Щоб його вирівняти продавець продає товар з іншою упаковкою. Але упаковка це півбіди. 
 
Біда тоді коли товар віддають один, а по касі вибивають інший. Знову ж таки причиною є те що продавець перед цим продав один товар, а продав інший.
Коли вам віддають один товар, а в чеку зазначено інший, то у разі поломки важко буде відремонтувати товар по гарантії. 
 
Що робити: бути уважним, перевіряти товар на відповідність з найменуванням в чеку. 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: