Завантаження ...
banner

Як вберегти свиней від чуми

У Чернігівській області сталася надзвичайна подія — був зафіксований випадок африканської чуми свиней в селі Хибалівка Куликівського району.Органи влади закликають українців бути обережними, пам'ятати про правила безпеки


У Чернігівській області сталася надзвичайна подія — був зафіксований    випадок африканської чуми свиней в селі Хибалівка Куликівського району.

Африканська чума свиней (АЧС), африканська гарячка, східноафриканська чума, інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними й дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю.Недуга належить до списку A згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин. Для людини африканська чума свиней є безпечною.

У природних умовах на африканську чуму свиней можуть захворіти дикі та свійські тварини будь-якого віку.  
 
Джерелом  інфекції є хворі тварини та її носії. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби,забруднені випорожнення  хворих тварин, незнезаражені харчові відходи, що використовують для корму. В основному ж зараження відбувається контактним шляхом через пошкоджену шкіру та слизову оболонку хворих свиней, а також через м’ясопродукти, кров та внутрішні органи. Переносниками вірусу можуть бути домашні та дикі тварини (гризуни), нашкірні паразити, які контактували з хворими, люди, птахи. 
 
Інкубаційний період короткий (2–12 днів) і супроводжується лихоманкою (40–42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак (на відміну від класичної чуми свиней) та відсутністю інших симптомів у цей період. Більшість хворих тварин у цей час виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму (і лише незначний відсоток —проявляє неспокій або ж, навпаки, постійно лежить).
 
Основними симптомами хвороби є підвищення температури тіла до 42°С, задишка, кашель, зникнення апетиту, посилення спраги, параліч задніх кінцівок, іноді – блювота, закрепи.Доволі характерною ознакою африканської чуми свиней є поява червоно-фіолетових плям на шиї, рилі та вухах, череві, між кінцівками. Іноді до основних симптомів захворювання можуть додаватися бронхіт чи пневмонія.
 
За 1–2 доби до загибелі температура тіла хворих свиней опускається нижче норми. У тих свиней, які виживають, відмічають хронічний перебіг захворювання із лихоманкою, виснаженням та відставанням у рості й розвитку, а також запаленнями суглобів, їхніми безболісними набряками, некрозами на шкірі. 
 
Щоб запобігти появі вірусу, власник домашньої тварини має бути надзвичайно обережним та повинен пам'ятати про такі правила:  
  • тримати своїх тварин у закритих приміщеннях, не випускати їх на вигули без особливої потреби;
  • робити щеплення,  регулярно обробляти тварин проти комах, паразитів;
  • закуповувати корми на офіційних ринках, вимагати документи, що підтверджували б якість та безпечність корму;
  • комплексно та регулярно боротися з гризунами;
  • здійснювати забій тільки з дозволу державної служби ветеринарної медицини.

Ні в якому разі не можна купувати м'ясо та сало  на стихійних ринках чи в місцях  несанкціонованої торгівлі. При найменших ознаках захворювання свиней в господарстві потрібно негайно повідомляти державну службу ветеринарної медицини.
 
Органи влади закликають  бути обережними,  належно турбуватися про власне господарство, пам'ятати про правила безпеки.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: