Завантаження ...
banner
banner

Увага! Амброзія!

З приходом літа та бурним ростом трави в Ніжині почала з’являтись і така рослина як – амброзія. Полинолиста Амброзія – це однорічний злісний карантинний бур’ян заввишки 20 – 180 (250) см, з міцною кореневою системою, яка проникає в грунт до 4 метрів

Амброзія

З приходом літа та бурним ростом трави в Ніжині почала з’являтись і така рослина як –  амброзія.

Полинолиста Амброзія – це однорічний злісний карантинний бур’ян заввишки 20 – 180 (250) см, з міцною кореневою системою, яка проникає в грунт до 4 метрів. 

При середній густоті рослина забирає з одного гектару землі до 2 тис. тонн води. З кожним роком амброзія поширюється на нові території, утворюючи при цьому велику надземну масу і заглушує культурні посіви. Стебло у рослини прямостояче, розгалужене, листя з вузькими частками, черешкові, верхні – перистороздільні, нижні – двоперистороздільні, квіти одностатеві. Вся рослина сіруватого кольору від густого щетинистого опушення.  Росте в посівах різних культурних рослин. А також по шляхах, біля будинків та смітників, на пустищах, старих кладовищах, відвалах різних порід, залізничних насипах.   Захоплює погано оброблені поля, городи, виноградники, баштани, сади, занедбані газони. Діапазон пристосування цієї рослини дуже великий, а людина своєю недбалістю та безгосподарністю створює найсприятливіши умови для інтенсивного її розмноження.
 
Розмножується амброзія насінням, яке визріває у серпні – вересні, легко обсипається, засмічуючи грунт. Одна добре розвинута рослина може дати до 100 тисяч зернят. Схожість зберігає до 10 – 15 років, при сприятливих умовах до 30 – 50 років. У кінці квітня – на початку травня насіння дружно проростає. Амброзія  не має природних ворогів (тварини амброзію не їдять) і відзначається великою біологічною активністю. Вона здатна заглушити та витіснити не тільки культури, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі.
 
Цвіте амброзія з середини липня до кінця жовтня. Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницєю. Слід додати, що у цей період від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми.
 
Боротьбу з амброзією варто розпочинати задовго до цвітіння. Уже з початку липня можна її скошувати. Якщо верхівка рослини буде обрізана, то вона не зможе розквітнути. Однак є ймовірність виросту додаткових пагонів. Тому найкраще знищувати амброзію разом з кореневою системою. Стебла найкраще спалювати. Перед знищенням необхідно захистити обличчя респіратором, а тіло — одягом.
 
Для боротьби з бур’янами також використовують хімікати — гербіциди. «Доцільно використання гербіцидів у випадках, коли інші методи боротьби неможливі або не ефективні, наприклад, для знищення амброзії полинолистої на залізничних полотнах. Дозволяється використання гербіцидів, які занесені в перелік дозволених до використання в Україні.
 
Не варто зволікати, якщо бачите на подвір’ї небезпечну рослину. Напередодні цвітіння вона не така шкідлива. Тож самостійно — знищити якнайбільше рослин до цвітіння, не допустити утворення пилку, насіння, а відтак і засилля цією рослиною нових територій.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: