Завантаження ...
banner
banner

Кодола взяв ситуацію з ліквідації наслідків забруднення річки Остер під свій контроль

Сьогодні на території Ніжинського, Носівського та Козелецького Чернігівської області склалася складна екологічна ситуація. В районі селища Козелець невідомою речовиною забруднено річку Остер

Кодола, Олескандр Кодола


Сьогодні на території Ніжинського, Носівського та Козелецького Чернігівської області склалася складна екологічна ситуація. В районі селища Козелець невідомою речовиною забруднено річку Остер.

Ситуація на грані екологічної катастрофи. В річці масово дохне риба, гинуть тварини, тече каламутна смердюча вода. Місцеві жителі не можуть купатися, поїти худобу.  До яких наслідків призведе ця ситуація далі невідомо.

Про це розповів під час брифінгу у Верховній Раді України народний депутат Олександр Кодола.
 
З виступу:
 
 «Місцева влада поставила попереджувальні знаки, про небезпечність купання у річці, риболовлі і поїння худоби. Але на цьому її можливості вичерпані.
 
Про забруднення річки місцеві мешканці почали говорити ще наприкінці минулого тижня, коли річкою потекла каламутна вода із неприємним запахом і почала дохнути риба.  З кожним днем ситуація тільки погіршувалася. Вода стає все бруднішою, береги річки вкриті дохлою рибою. Знайшлися навіть спритні ділки, які почали торгувати цією рибою за межами селища.
 
На сьогодні при Козелецькій РДА створену спеціальну комісію,  до складу якої залучені фахівці санепідемстанції, підрозділів надзвичайних ситуацій, екологічної інспекції і водного господарств. Прокуратурою відкрито кримінальне провадженя за фактом за статтею 242 Кримінального кодексу (порущення правил  охорони водних об’єктів).
 
Лабораторними дослідженнями у воді зафіксовано перевищення гранично допустимих концентрацій для водойми рибогосподарського призначення по залізу загальному від 3 до 10 разів, амонію до 3 разів, фосфат-іонів до 2 разів. При цьому, вміст розчинного кисню значно нижче допустимих значень.
 
Водночас місцеві жителі, які змушені страждати через отруєння річки, вимагають чіткої відповіді, на запитання, що стало причниою забруднення річки, хто за це буде відповідати, і коли нарешті почнеться ліквідація наслідків екологічного лиха. Зауважу, що Остер впадає в річку Десна, яка в свою чергу у Дніпро і є загроза для киян отримати таку брудну воду.
 
Народний депутат звернувся до Міністерства екології та природніх ресурсів України, до Державної служби з надзвичайних ситуацій, Генеральної прокуратури, Чернігівської обласної державної адміністрації щодо термінового вжиття усіх необхідних заходів для ліквідації наслідків забруднення річки Остер та проведення об’єктивного розслідування причин ситуації, що склалася, та притягнення винних до відповідальності.
 
«Ми разом із коллегами з групи «Депутаський контроль» беремо ситуацію довкола річки Остер під свій депутатський контроль», - наголосив Олександр Кодола.
 
Пресс-служба народного депутата України Олександра Кодоли
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: