Завантаження ...
banner
banner

Прес-конференція Олександра Кодоли: майбутній голова ОДА, робота у Раді і плани на наступні вибори

Народний депутат України Олександр Кодола, який був обраний у 209-му виборчому окрузі, напередодні Нового року зустрівся з журналістами. На прес-конференції розповів про роботу у Раді і зачепив багато важливих питань

Народний депутат України Олександр Кодола, який був обраний у 209-му виборчому окрузі, напередодні Нового року зустрівся з журналістами. На прес-конференції, виголошуючи власний підсумок роботи нової Верховної Ради, він зачепив багато і різноманітних питань, зокрема з довгою та якоюсь мало не таємничою «піснею» щодо призначення нового очільника області…
 
На Чернігівщині вже більше трьох місяців нема голови облдержадміністрації. Його обов’язки виконує Сергій Журман. Утім, уже найближчим часом Президент має призначити керівника області, впевнено говорить Олександр Кодола. Він повідомив, що напередодні зустрічався тет-а-тет з прем’єр-міністром України і розповів йому про всі негаразди та ризики, пов’язані з відсутністю керівника виконавчої влади. 
 
- Прем’єр володіє ситуацією і запевнив, що прискорить вирішення цього питання з Президентом. Адже подання розглядає уряд на своєму засіданні і голосує за кандидатуру. А вже потім президент підписує указ, – пояснив Олександр Кодола. – Це справді болюче питання для нашої області. Не тільки призначення керівництва області, а й силових структур, керівника обласної міліції. Після виборів два місяці було затишшя, і ось тільки в четвер уряд і президент призначили 4 голів обладміністрацій. Проводяться консультації. 
 
Стосовно потенційних кандидатів, то їх декілька. Нам дуже важливо підібрати фахову людину, господарника, і головне - не за політичними ознаками, бо у нас уже є гіркий досвід попереднього очільника ОДА, який фактично не був самостійною людиною, а виконував вказівки одного з народних депутатів. Так не повинно бути! Тому різні політичні сили, які входять до парламентської коаліції, подали свої кандидатури… 
 
Олександр Кодола звичайно знає всіх претендентів, але публічно назвав лише, так би мовити, свого – тобто представника від «Народного фронту». 
 
- Це депутат Чернігівської обласної ради Сергій Сергієнко. Він був кандидатом до Верховної Ради по 207 виборчому округу (по округу Рибакова), але в результаті політичних перемовин було рішення, щоб штаби з-поміж демократичних сил залишили одного кандидата, аби не пройшов одіозний народний депутат, тому ми і зняли кандидатуру Сергієнка на користь Анатолія Євлахова… Що ж до Сергієнка, - говорить Олександр Кодола, - то він є хороший фахівець у ЖКГ, своїм досвідом довів, що може створювати великі підприємства, знає, що таке господарська діяльність. 
 
Тему нового голови виконавчої влади в Сіверщині Олександр Кодола завершив категоричним підсумком: мовляв, за 2-3 тижні після Нового року рішення буде прийнято і відповідний указ підписано. 
 
Про Верховну Раду і сміття 
 
Після парламентських виборів, до законодавчого органу влади увійшло 50% нових людей, зокрема громадських діячів та військових. Саме ці люди мають зробити владу якіснішою і професійнішою, вважає народний депутат. 
 
- Від Чернігівщини було обрано 6 народних депутатів у мажоритарних округах, ще 4 представники області пройшли за списками політичних партій. Я думаю, що сам представницький склад народних депутатів від Чернігівщини значно потужніший, ніж було минулого скликання. Добре, що ми перебуваємо в різних комітетах Верховної Ради, що дає можливість працювати в усіх сферах життя нашої країни. 
 
Сам Олександр Кодола працює в комітеті з питань будівництва, містобудування і народного господарства. Він - заступник голови комітету, і згідно розподілу обов’язків, відповідає за напрямок благоустрою територій, поводження з побутовими відходами тощо. Відповідно, не проминув нагоди коротко проаналізувати ситуацію у цій галузі, зокрема те, що стосується нашого регіону. 
 
- У Чернігові роками говорять про будівництво сміттєпереробного заводу. Особливо перед місцевими виборами багато про те розмов. Це при тому, що в нас нема законодавчого регулювання поводження з побутовими відходами. Воно зводиться до збирання відходів і вивезення на полігон. Я під час виборчої компанії побував у всіх районах області. Дуже складна ситуація в Ніжині, у Бобровиці, де сміття здіймається вже горами обабіч доріг… 
 
Далі нардеп назвав кілька вражаючих цифр: 
 
- Україна має 6148 легальних сміттєзвалищ і 32 984 - несанкціонованих. Річний обсяг утворення побутових відходів – 14 млн тонн. Ця цифра зростає щороку. Лище 5% всіх відходів у нашій країні йде на сортування. Є 15 сміттєсортувальних ліній, і лише один сміттєспалюваний завод, якому вже 25 років, під Києвом… Якщо порівнювати з європейськими країнами, то у нас в тисячі разів більше сміттєзвалищ. У Німеччині й Італії лише 0 або 1% сміття не переробляється. Ніхто з інвесторів не вкладає гроші у нас в таке підприємство, бо для них немає умов роботи в державі. Я вже зараз проводжу консультації з експертами цих питань, створюю робочу групу, і ми почали написання законопроекту щодо поводження з побутовими відходами. 
 
Щодо своєї законотворчої діяльності, то нардеп згадав про авторство 5 законопроектів, один з яких став чинним законом. Це законопроект щодо забезпечення реалізації прав мешканців гуртожитків. Згідно з ним продовжується термін дії мораторію на відчуження гуртожитків, які перебувають у господарському віданні підприємств, різних установ та організацій із шести до 11 років. 
 
Критика уряду та олігархів 
 
Як представник «Народного фронту» у парламенті, Олександр Кодола дав схвальну оцінку роботі уряду і весь час підкреслював необхідність розглядати ті досягнення - як результат спільної роботи депутатів, уряду і президента. Коментуючи прийняття бюджету на 2015 рік, згадав основні пункти, які вважає найбільш важливими: 
 
- На жаль, анексія Криму й військова агресія, в результаті якої ми втратили 20% економіки, позначилися і на тих фінансових можливостях, за якими ми формували бюджет наступного року. Ми працюємо фактично в умовах військового часу, тому важливо забезпечити вперше в нашій історії такі безпрецедентні витрати на безпеку та оборону на рівні 90 млрд гривень. Уряд не пішов на скорочення і зменшення фінансування вчителів і лікарів. Фінансування соціальних галузей лишається на рівні минулого року. Уряд забезпечив фінансування соціальних пільг для інвалідів та героїв АТО. Уряд пропонує повну заборону перевірок для малого бізнесу на 2 роки. Також уряд запропонував скоротити кількість податків із 22 до 9. Скорочення єдиного соціального внеску з 42 % до 15. 
 
Олександр Кодола згадав також про 20% запропонованого скорочення працівників органів влади, податок на пасивні прибутки, підвищення ренти та податку на руду, свердловини, видобуток корисних копалин тощо. Але ж відомо також, що Верховна Рада відклала денонсацію угоди з головним офшором, з яким працює Україна - Кіпром. Чинна угода узаконює захист найбагатших прошарків населення та передбачає нульову ставку податку на будь-яке майно офшорних компаній, відтак за свої офшорні вклади олігархи можуть не турбуватися. Однак Олександр Кодола стверджує: уряд уже заліз олігархам у кишеню, за це вони критикують проект нового бюджету. 
 
- Та критика, яка лунає сьогодні на адресу влади (маю на увазі спільну роботу і депутатів, і президента) проводиться олігархами, яким сьогодні залізли в кишеню. Медіа, які належать найбагатшим українцям, найбільше критикують владу, - зауважив Кодола. — Я читав позицію представників різних політичних сил, які не підтримали цей бюджет, вони, мовляв, його не бачили. Такий проект бюджету був розданий за 5 днів кожному народному депутатові, кожна політична сила через своїх працівників мала можливість внести свої пропозиції у комітетах. Тому те, що голосування було всліпу, або ніхто не бачив цього законопроекту – це не правда, він є на руках у кожного народного депутата. Найголовніше, що є результат – бюджет прийнято. Він не ідеальний, але дає можливість фінансувати армію у великому обсязі. У лютому ми плануємо внести зміни до бюджету, вже враховуючи нові обставини, в яких ми будемо перебувати через місяць. 
 
Перед виборами до місцевих рад 
 
Одне з питань журналістів стосувалося представників «Народного фронту» на Чернігівщині, і підготовки до виборів до місцевих рад. 
 
- Партія «Народний фронт» складається з трьох частин: це політики, які були в опозиції весь час правління Януковича, друга – військові, керівники батальйонів, і третя – представники громадянського суспільства, такі як Тетяна Чорновол, Вікторія Сюмар. Що стосується Чернігівщини, то ми розробили концепцію формування партій, підготовки до місцевих виборів, і після новорічних свят плануємо розпочати активну підготовку в цьому напрямку. Будемо створювати обласний осередок партії і формувати міські. Ми будемо робити ставку на нових людей, які не були в жодних партіях. Я би більше хотів залучати молодих активістів. 
 
Насамкінець народний депутат Олександр Кодола згадав коментар Анни Романової щодо поспіху з ухваленням бюджету у Верховній Раді, бо то, буцім, більшість народних депутатів уже купили квитки на літак і «намилились» на новорічний карнавал у Ріо-де-Жанейро чи ще кудись. 
 
- Це правда. Про ті квитки на літаки розмов було багато. І хтось, напевно, ті квитки мав, і вже полетів. Що ж до мене, то я мав один квиток – у Чернігів, де я буду зустрічати Новий рік зі своєю сім’єю, а після свят одразу до праці, - поставив крапку Олександр Кодола. 
 
Вікторія Гаврик
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: