Завантаження ...
banner
banner

Чи бути Крутівській об’єднаній територіальній громаді?

6 вересня 2016 року відбувся круглий стіл щодо обговорення процесу децентралізації в Ніжинському районі та утворення Крутівської об’єднаної територіальної громади, який провів голова Ніжинської районної ради Олег Бузун

Крути районна рада


6 вересня 2016 року відбувся круглий стіл щодо обговорення процесу децентралізації в Ніжинському районі та утворення Крутівської об’єднаної територіальної громади, який провів голова Ніжинської районної ради Олег Бузун.

У заході взяли участь голова Ніжинської районної державної адміністрації Вячеслав Івашин, депутати Чернігівської обласної ради Валерій Гавриленко та Микола Шматок, посадові особи органів місцевого самоврядування Ніжинського району, зокрема Крутівський сільський голова Віктор Македон, секретар Переяслівської сільської ради Алла Конончук, Черняхівський сільський голова Валентина Щербина, Бурківський сільський голова Андрій Дзюба, Кунашівський сільський голова Володимир Сурмачевський, Липіврізький сільський голова Олексій Пелипканич, Березанський сільський голова Микола Нікітко, Вертіївський сільський голова Ігор Мороз, а також посадові особи місцевої влади Борзнянщини, зокрема сіл, що межують із Ніжинським районом, - Плисківський сільський голова Марина Вірко та Печівський сільський голова Юрій Денисенко, представники засобів масової інформації, інші учасники. 
 


Відкрив засідання голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, пояснивши присутнім мету зібрання: «Уже більше двох років в Україні йде реформа децентралізації. Так, на сьогодні створено 159 громад, лише 5 із яких на Чернігівщині, і одна - Вертіївська об’єднана територіальна громада - на території Ніжинського району. Оскільки децентралізація – це процес розширення і зміцнення прав та повноважень адміністративно-територіальних одиниць при найповнішій реалізації регіональних і місцевих інтересів, то на сьогодні утворені ОТГ мають достатньо коштів для власного розвитку та розширення інфраструктури. Однак недоліком у даному випадку відповідно до перспективного плану КМ є утворення лише двох громад  на Ніжинщині, внаслідок чого існує багато сіл, яким невигідно приєднуватись до запропонованих центрів. На сьогодні крім Вертіївської ОТГ зароджується розвиток Лосинівської, а не Талалаївської громади, як пропонував Кабінет Міністрів, а також постає питання утворення Крутівської ОТГ, яка може об’єднати села як Ніжинського району – Бурківку, Переяслівку, Кунашівку, Перебудову, Черняхівку, Березанку, Липів Ріг, так і Борзнянського району – Печі, Пам’ятне,  Хороше Озеро, Сиволож, Омбиш та Плиски».

Як відомо, деяким із перелічених сільських рад пропонують приєднатися до міста Ніжина, однак чи буде економічно вигідно цим селам приєднатися до міста обласного значення зі своїми проблемами й негараздами? Чи залишаться в селах навчальні заклади і ФАПи? Чи будуть маленькі села розвиватись у порівнянні з містом після об’єднання? Чи зрозуміє міський житель проблеми сільської місцевості? Досить багато питань виникає в такому випадку.
 
На противагу даній пропозиції, як зазначає Олег Віталійович, -утворення громади з центром у Крутах, які мають гарну загальноосвітню школу, що навчає більше 100 учнів, а може розмістити навіть 500, дошкільний заклад, лікарську амбулаторію, Будинок культури, дослідну станцію «Маяк», до того ж  в селі проведений газ і найголовніше – це зручна транспортна система, зокрема наявність залізничної станції. Тож на сьогодні є досить перспективним створити ОТГ з центром саме в Крутах, вважає голова районної ради.
 


Про рідний населений пункт розповів і голова Крутівської сільської ради Віктор Македон, який зазначив, що на сьогодні населення складає 1174 особи, до складу громади, крім села Крути, ще входять такі населені пункти як Поляна, Бакланове та Діброва. До того ж  Віктор Васильович звернув увагу присутніх на переваги процесу децентралізації. Так, об’єднана громада одержує 60% податку на доходи фізичних осіб, державні субвенції (медичну та освітню), право розпоряджатися землями на території об’єднаної громади, а також додаткові кошти від акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, до того ж помітною буде економія коштів через існування одного адміністративного центру замість декількох виконкомів та ін. Також Віктор Македон розповів про основні обєкти на тенриторії сільської ради, та запевнив, що сааме таким має бути центр ОТГ.

 
Далі поділився досвідом із присутніми голова Вертіївської ОТГ Ігор Мороз.
 
Громада об’єднала 2 сільські ради – Вертіївську та Малокошелівську (11 населених пунктів), у яких проживає близько чотирьох тисяч населення. Ігор Григорович зізнається, що перші місяці було нелегко, однак з часом усе стало краще і сьогодні громада працює і не жаліє про зроблений вибір.
До того ж у 2016 році додатково Вертіївська ОТГ отримала понад 6 мільйонів субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури. На сьогодні комісією Мінрегіону вже погоджено 5 проектних заявок, на 95 % передбаченої суми субвенції. Проектами передбачено капітальний ремонт проїзних частин автомобільних доріг, ремонт у школі та дошкільному навчальному закладі, копання озера.
 
Щодо додаткового об’єднання з іншими сільськими радами Ігор Мороз зазначає, що це можливо, планується долучити до Вертіївської ОТГ ще близько 8 навколишніх сільських рад, однак не раніше, чим у кінці 2017 року, а би спочатку завершити розпочате на нинішній об’єднаній території.


Свою думку щодо реформи висловив і голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин: «Реформа децентралізації вже почала діяти, і я сподіваюсь, що Верховна Рада України продовжить приймати закони, котрі б удосконалили її, надали б більше повноважень громадам, аби вони мали економічне підгрунття для подальшого їх розвитку, можливостей запрошувати інвесторів, створювати нові робочі місця, - говорив під час засідання Вячеслав Анатолійович, - Країна рухається вперед, і все йде до того, що будуть утворені громади, головне не втратити свого колориту та тих досягнень, які мають сьогодні села Ніжинщини.

У цьому районна влада готова завжди допомагати».

Депутат обласної ради Валерій Гавриленко у приклад поставив сусідню Польщу, яка вже пройшла реформу децентралізації, однак там економічно-доцільна громада вимірюється 25 тисячами населення. Для Чернігівщини ж густота населення значно менша загальнодержавної, тож, і підхід до реформування тут повинен бути дещо іншим. 

Під час засідання вислухали й думки Печівського сільського голови Юрія Денисенка та Плисківського сільського голови Марини Вірко. Вони не проти об`єднатися з центром у Крутах, а от думки їх громад різні.

Зокрема, ще в березні цього року на сході села Памятне, на якому було присутнє і керівництво Ніжинського району, жителі Борзнянщини висловили думку щодо приєднання до Ніжинщини.
 
.

Плисківська сілька рада також є немалою, на її території проживає 1006 осіб, і сільська рада є самодостатньою, тож їм є над чим задуматись, як і Липовому Рогу, що на Ніжинщині, адже це село не стоїть на місці і весь час розвивається, а сільський голова постійно працює над залученням додаткових коштів у громаду.

Про переваги об`єднання представники Борзнянського району пообіцяли донести до населення своїх сіл.
Завершуючи зібрання голова Ніжинської районної ради Олег Бузун додав: «Як би не складалася реформа, однак у майбутньому нинішніх районів, як таких, не буде. Будуть об’єднані громади, тож, зберігати за всяку ціну межі нинішній Борзнянського чи Ніжинського районів – немає сенсу».
У підсумку вирішено провести наради щодо утворення Крутівської об`єднаної територіальної громади ще в селах Борзнянщини та дізнатись думку місцевого населення. Отже, поступово крокуємо до ще однієї ОТГ, яка стане ще одним прикладом децентралізації, добровільно об’єднавши населені пункти не лише Ніжинщини, а й Борзнянщини.


 





Організаційний відділ районної ради

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: