Завантаження ...
banner
banner

«Я набрала маслюків і білих грибів. А Прокопівна — дощовиків». Ними й отруїлася

28 серпня до Ніжинської районної лікарні госпіталізували 67-річну Зінаїду Новиченко з Переяслівки. Підозра — отруєння грибами. 31 серпня постраждалу перевезли до Чернігівської обласної лікарні

Гриби


28 серпня до Ніжинської районної лікарні госпіталізували 67-річну Зінаїду Новиченко з Переяслівки. Підозра — отруєння грибами. У середу, 31 серпня, Зінаїду Прокопівну перевезли до Чернігівської обласної лікарні.

Отруєна - із Семиполків, що на Київщині. У Переяслівці була дача.
 
— У суботу зранку ми ходили разом по гриби у черняхівський ліс, — розповідає жителька Переяслівки Наталія Дерека. — Я набрала маслюків і білих грибів. А Зінаїда Прокопівна назбирала таких круглих, здорових. Я ще запитала: «А ви ці гриби знаєте?» Вона: «Так, це дощовики». Ну, думаю, людина вже в такому віці, раз каже — значить, знає. Хоча собі я брати не ризикнула. Поїхала додому, а вона ще лишилася збирати.
 
Я вже вдома чистила маслюки, коли Прокопівна приїхала. Вона в той день продала свою хату в Переяслівці. Запропонувала їй пообідати, відпочити. Відмовилася, сказала, що піде в продану хату, бо ноги болять. Я під вечір кинулася — а на чому ж вона смажитиме гриби? Раніше давала їй маленьку сковорідку, вона повернула. Дзвоню: «Прокопівно, а на чому ж ви будете смажити гриби?» «У мене є металевий кухлик, — каже. — Я проварила гриби, потім у кухлик кинула смальцю, просмажила.
 
Наступного разу подзвонила їй ранком, у неділю. А вона жаліється, що з одинадцятої вечора нудило, цілу ніч страждала від проносу. Розвела марганцівку, випила — не допомогло. Я подзвонила до своєї дочки Каті. Та привезла Прокопівні «Смекту». Сказала, що можна пити чотири-п’ять разів на день.
 
Потім Прокопівна дзвонить: «Я в лікарні. Зв’язалася зі своєю дочкою, а вона сказала, щоб терміново викликала «швидку».
 
Питаю, що ж вам медики там роблять? Вона говорить, що лежить в реанімації, ставлять крапельниці, їсти нічого не може, нудить.
 
У четвер подзвонила її дочці Люді. Та плаче: «Наташо, не дзвони. Мама не може говорити». І відключилася. Я ж думала, Прокопівна в Ніжині. Поїхала. А там кажуть — повезли на Чернігів, в обласну. В реанімацію. Стан погіршився.
 
— Часто у вас люди труяться?
 
— Ні, — киває руками Наталя Зіновїївна. — Місцеві знають, які гриби брати.
 
Подруга отруєної розповіла, що Новиченко була вже давно на пенсії. Раніше працювала секретарем у будівельній компанії в Чорнобилі. Як вийшла на пенсію, за оголошенням купила хату в Переяслівці.
 
— Хоча ніякої рідні тут не було, — говорить Дерека. — Ми з нею знайшли спільну мову, бо ходимо в одну Євангельську церкву.

Тижневик «Вісник Ч» №36 (1583)
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: