Завантаження ...
banner
banner

Ніжинському лісгоспу – 80 років

Для людини 80 літ — вік похилий, для лісу — вік повної зрілості, а для лісового господарського підприємства — це пора змужніння і реалізації накопиченого за вісім десятків років безцінного досвіду

 

Ніжинський лісгосп


Для людини 80 літ — вік похилий, для лісу — вік повної зрілості, а для лісогосподарського підприємства — це пора змужніння і реалізації накопиченого за вісім десятків років безцінного досвіду і трудової звитяги всіх тих, хто вирощував, плекав і оберігав зелений скарб ніжинської землі — її ліс.

Саме він, вірний побратим, беззастережно завжди поділяв нелегку долю цієї землі, першим радів її здобуткам і першим розділяв смуток та негаразди, яких було немало за вісімдесят разом із нею пережитих літ.
 
Історія становлення
 
Свій родовід державне підприємство «Ніжинське лісове господарство» веде з далекого-далекого 1936 року, коли наказом Головлісуправління Народного Комісаріату земель СРСР було організоване Ніжинське лісове господарство, яке тоді підпорядковувалося Київському управлінню охорони лісів. За Ніжинським лісгоспом закріплювалося 28817 гектарів лісонасаджень, якими опікувалося шість лісництв — Борзнянське, Комарівське, Вертіївське, Козарське, Коляжинське і Новоселицьке.
 
Становлення лісгоспу в ті довоєнні роки відбувалося вельми складно, перебуваючи у жорстких лещатах сталінського тоталітарного режиму управління. Під час війни ніжинський ліс, як і всі ліси Чернігівщини, захищав ціною свого життя всіх, хто його саджав, ростив і беріг, горів разом із хуторами і селами від рук карателів, сивів від попелу спалених населених пунктів, але все-таки жив, жив разом із людьми надією на перемогу і визволення від ворога.
 
І такий щасливий день настав! На підставі наказу уповноваженого Головлісохорони та лісонасаджень УРСР від 2 жовтня 1943 року Ніжинське лісове господарство відновило свою діяльність. А першим його директором був призначений Василь Матвійович Дмитренко. 
 
У ті сповнені трагізму повоєнні роки керівний склад лісгоспу, десятки об’їждчиків, лісників, заготівельників до останку віддавали себе лісові і його оновленню. Ліс теж був «мобілізований» на мирний труд для відродження промисловості і сільського господарства Чернігівщини, всієї України.
І нехай аж надто нечисленним (всього сім інженерно-технічних працівників) був штат лісгоспу, нехай і платня працівників була аж надто скромна — інженер із лісозахисту, наприклад, отримував лише 450 карбованців заробітної плати, лісовод — 190, а лісники взагалі по 110 карбованців, та найдорожчою була тоді життєстверджуюча і дужа сила відновлюваного ними лісу, який за людське, справді жертовне піклування мав віддячувати сторицею! І він віддячував безвідмовно і так само безкорисливо, як і його тодішні піклувальники.
 
Як свідчать архівні документи, в 1944 році лісгосп відправив на відновлення промисловості СРСР 105230 кубів лісу з загальної площі лісового фонду 40840 гектарів, лише половина якого була покрита лісом. Не шкодували ні ліс, ні люди своїх сил заради відродження рідної землі і заради добробуту прийдешніх поколінь.
 
Із технічним оснащенням в однокінний роз’їзний візок, без телефонного зв’язку, як мовиться, голіруч тодішні лісівники віддавали себе до останку лісовій справі, не завжди маючи навіть хліб на столі
У тому, яким сьогодні є Ніжинський лісгосп, нинішні працівники мають завдячувати і першому післявоєнному керівникові Василю Матвійовичу Дмитренку, і наступним директорам Віктору Степановичу Лещенку, Григорію Миколайовичу Берізці, Анатолію Івановичу Тхору, Юрію Анатолійовичу Ревку.


Показово, що вісімдесятилітню лісогосподарську структуру нещодавно очолив молодий керівник — нинішньому директорові державного підприємства «Ніжинське лісове господарство» Юрію Віталійовичу Болоховцю лише 33 роки, але ґрунтовна і всебічна освіта, підкріплена виробничою практикою у Великій Британії, його кипуча енергія, поєднана з працелюбством і чуйним та уважним ставленням до людей, організаторський хист і постійна зацікавленість усім новим та прогресивним сформували з нього керівника справді європейського рівня.

Займаючи активну громадянську позицію як депутат обласної ради і член Ічнянського районного штабу підтримки АТО, він є взірцем не лише для рідного йому колективу, а й для тритисячного колективу лісівників Чернігівщини. Ветерани всі, як один, визнають у ньому гідного наступника в лісовій галузі, якій вони віддали своє життя.
 
Ніжинський лісгосп сьогодні
 
Нині державне підприємство «Ніжинське лісове господарство» об’єднує вісім лісництв: Дроздівське, Мринське, Іржавське, Кобижчанське, Вертіївське, Коляжинське, Новоселицьке та Носівське, а також Мринський паркетний цех та нижній склад у Бобровиці. Лісгосп обслуговує 47507 гектарів лісу і 5,6 гектара лісових розсадників.
Відмінною рисою лісогосподарської структури стала її «прикордонність», адже саме у ніжинських лісах північнополіська кліматично-географічна зона поступово переходить у лісостепову. Тому й характер зеленого масиву змішаний, що надає йому особливої привабливості: соснові бори змінюють дубові діброви, а їх, у свою чергу, — дзвінкоголосі гаї зі струнких ясенів і кленів, де перемовляються поміж собою білокорі берези, тремтливі вільха й осика. 
 
До того ж, ніжинські ліси зачаровують відвідувачів гордою поставою молодих насаджень (молодняки становлять 16 відсотків), статечним гомоном середньовікових дерев (47 відсотків зеленого масиву) і спокоєм пристигаючих (26 відсотків). Стиглі та перестійні ліси займають лише 11 відсотків.
 
Ніжинські ліси відомі ще й 66-ма своїми заповідниками, які повністю підтверджують висловлювання вчених-лісоводів, що 80-літній ніжинський ліс переживає свою другу молодість. Бо й справді: протягом останнього, восьмого, десятиріччя щорічно створювалося по 180-200 гектарів лісових культур. До того ж, різноманітних! Сосни звичайної, приміром, 90 гектарів, дуба звичайного — до 80 гектарів, а ще ялини, вільхи чорної, берези та дуба північного — теж десяток гектарів. Тільки за минулий рік, так би мовити, у переддень ювілею, лісовідновлення здійснено на 230 гектарах, а лісорозведення — на двадцяти.
 
В лісгоспі функціонує найбільша в Чернігівському ОУЛМГ постійна лісонасіннева база, яка представлена постійними лісонасінневими ділянками на площі 284,1 га, генетичними резерватами площею 56,5 га, а також плюсовими насадженнями площею 3,9 га та 28 плюсовими деревами.
У затишних ніжинських лісах сосна займає 12,5 тисячі гектарів, а дубові насадження — понад 15 тисяч. Для вирощування декоративного та садивного матеріалу у господарстві збудовано три теплиці загальною площею 0,58 га; споруджені теплиця й парники для зеленого живцювання (тут вирощуються декоративні породи: самшит, різні види ялівця, туї тощо). І в шкілках, які займають площу 0,7 га, набираються сили, міцніють саджанці декоративних порід. На підприємстві щорічно заготовляють до 10 тонн лісового насіння, а в «урожайні» роки заготівля насіння дуба звичайного сягає 10-15 тонн. Значно збільшився й асортимент порід.
Доброї слави зажив і Мринський паркетний цех, який випускає продукцію такої високої якості, що вона повсюдно має попит, навіть за кордоном.
За підсумками року найкращих результатів у роботі досягнуто у Мринському й Іржавському лісництвах, де лісничими Юрій Примак та Володимир Шапошник. Та й загалом у вимірі високих вимог, які поставлені керівництвом держлісгоспу до лісівників, трудові колективи всіх лісництв — від лісоруба до лісничого — працюють злагоджено, творчо, натхненно, з великим оптимізмом зустрічаючи 80-ту річницю народження лісгоспу.
Так, віднині численними «плюсами» збагатила будні жителів Бобровицького та Носівського районів і лісівників нещодавно збудована лісова дорога в Кобижчанському лісництві.
 
А Бобровицький нижній склад теж відзначився новинкою — тут введено в експлуатацію дровокольний верстат РСА—400. 
Як у минулі десятиріччя, так і нині ніжинські лісівники відзначаються дружною співпрацею з місцевою владою та сільськими громадами. І не лише саджанцями чи новорічними ялинками забезпечують населення, а й дровами. Особливо відчутною ця допомога стала нині, в період значного подорожчання газу, коли в усіх соціальних закладах і у власних обійстях споживачі переходять на твердопаливні котли, які завантажують дровами або відходами деревообробки. Ветерани тут одержують від держлісгоспу значну підтримку.

Натомість громадськість, особливо школярі, охоче відгукуються на прохання лісівників у «гарячу» пору весняної та осінньої посадки дерев. Відтак, молоді ліси створюються молодими руками, а юні серця з ранніх літ наповнюються палкою любов’ю до лісу, турботою про його майбуття. І тому держлісгосп покладає небезпідставні надії на вихованців учнівських лісництв, адже саме з юних лісівників виростає надійна зміна нинішнім піклувальникам про ніжинський ліс.

 
У цьому твердо переконаний і молодий керівник ДП «Ніжинське лісове господарство» Юрій Болоховець.
— Посадиш ліс — виросте скарб,— каже він. — І наше головне завдання — постійне відтворення лісів. Надзвичайно важливо, щоб цією ідеєю були окрилені і наші діти. Саме їм, майбутнім господарям на рідній землі, треба прищепити любов до рідного довкілля. Лише тоді лісівникам можна буде чесно глянути у вічі і сучасникові, і майбутньому співвітчизнику, який прийде до ніжинського лісу в наступному столітті. Переконаний: сучасники не лише збережуть для майбутніх поколінь наш зелений скарб, а й примножать його.
Лісові рекреаційні пункти – якісний відпочинок на лоні природи
 
Для того, щоб відпочинок у лісі був не тільки приємним, але й безпечним і зручним, необхідно докласти немало зусиль. Саме тому Пріоритетним напрямком роботи працівників Ніжинського лісгоспу є охорона та захист лісів, що поміж багатьох пунктів включає в себе створення нових та оновлення вже існуючих рекреаційних пунктів (так, у цьому році їх чисельність зросла вже до 8!). 
Створюючи такі оазиси дозвілля на лоні природи, лісівники продумують кожну дрібничку: це і ошатні альтанки, розраховані на різні за чисельністю компанії, і дерев’яні накриття, столи зі зручними лавами, кам’яні мангали або спеціально відведені і укомплектовані місця для багаття, туалети, сміттєві баки. Не забувають працівники лісу і про наймолодших відвідувачів – дитячий майданчик із гойдалками є окрасою таких зон відпочинку.
 
Рейдові бригади
 
Та в лісовій галузі, як, до-речі, і в інших, часом не обходиться і без проблем. Так, останнім часом почали повально вирубуватися лісосмуги, розкрадаються дуби, відстрілюються тварини під час тихого періоду, підпалюються яри та поля, вогонь з яких перекидається на лісові насадження, знищуючи все на своєму шляху.
Саме тому Ніжинським лісгоспом було створено рейдову бригаду лісової охорони, яка реально стоїть на захисті лісів. І вдень, і, зачасу, вночі, патрулюючи не тільки території, що знаходяться у користуванні лісгоспу, але й прилеглі, було попереджено й локалізовано не одну пожежу, складено протоколи на лісокрадіїв та браконьєрів, тим самим врятовано гектари лісових насаджень та цілі поголів’я диких тварин.
 
Щоб зеленіли ліси і квітли сквери та сади
Працівники Ніжинського лісгоспу турбуються також і про благоустрій своїх сіл та містечок. Так, у с. Кобижча працівники тутешнього лісництва розчистили смітник та озеленили територію соснами і липами.
У центрі с. Браниця коляжинські лісівники облагородили, розчистили та прибрали стару рекреацію, доповнивши її ялинами, березами та липами.
Завдяки Носівському лісництву були прибрані та озеленені березами узбіччя польової дороги, що йде попід старим занедбаним садом та вже давно потребує уваги комунальників.
В Іржавці лісівники спільно із сільським головою, місцевими жителями та батюшкою розрівняли територію та заклали новий сквер, де висадили не тільки туї та ялівець, але й дички, щоб у швидкому майбутньому створити тут ще й фруктовий сад.
У м. Ніжині, за сприянням керівників міста та з допомогою студентів НДУ ім.. Миколи Гоголя, було закладено новий парк на березі річки Остер, де на території майже гектару посадили більше ста дерев, серед яких і дуби, і липи, і берези.

Ліс очима дітей
 
Ось уже котрий рік поспіль Ніжинсьий лісгосп за підтримки Державного агентства лісових ресурсів України і обласного управління лісового та мисливського господарства проводить конкурс дитячих малюнків та творів за темою «Людина та ліс». 
 
У конкурсі беруть участь учні навчальних закладів сільської місцевості, розташованих на території діяльності лісгоспу (Ніжинський, Носівський, Бобровицький район). Роботи виконуються на досить високому рівні, що свідчить про глибоке розуміння дітьми необхідності збереження та примноження лісів. Як доказ – чудові малюнки та осмислені твори, які відзначаються цінними подарунками та грамотами.
 
Приємно, що останнім часом все більше молоді долучається до процесу відновлення лісу. На базі Ніжинського лісгоспу створено 2 шкільних лісництва, Світанківське та Кобижчанське, вихованці яких не просто знають теорію, але й на практиці пізнають радість спілкування з природою.

Ніжинське Лісове Господарство
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: