Завантаження ...
banner
banner

Як телефонні шахраї не лише видурили в жительки Ніжина гроші, а ще й зробили боржницею банку

Від того вечора, коли у Віри Орленко з Ніжина «карткові» шахраї поцупили кілька тисяч гривень, минуло понад півроку


Від того вечора, коли у Віри Орленко з Ніжина «карткові» шахраї поцупили кілька тисяч гривень, минуло понад півроку. Весь цей час жінка відчайдушно намагалася повернути вкрадені кошти - не допомогла ні поліція, ні власні спроби розшукати зухвалих пройдисвітів. Найприкріше те, що Віра сама допомогла злодіям себе обібрати...

Коли одного разу в лютому задзвонив телефон і на екрані висвітився незнайомий номер, Віра зовсім не здивувалася. Вона часто продає непотрібні речі через відомий сайт безкоштовних оголошень, тому їй постійно телефонують, щоб дізнатися подробиці про той чи інший товар. Тож і роковий дзвінок не викликав жодної підозри. До того ж людина по той бік мобільного виявила неабиякий інтерес до нещодавнього оголошення про продаж костюма, а під кінець розмови без вагань погодилася купити товар. «Покупець» попросив номер банківської картки і запропонував чекати передоплату, що незабаром надійде. Здавалося б, звична схема, за якою продають і купують сотні українців. Але те, що відбувалося далі, скоріше нагадує справжнісінький телевізійний детективний сюжет. Віра втрапила у складну і добре продуману шахрайську комбінацію, до якої доклала рук ціла команда цинічних злодіїв.

- Я вже почала готувати костюм до відправки, аж тут телефон покликав знову, - з неприємністю згадує подробиці Віра Орленко. - Зі слухавки лунав уже інший голос - поставлений, приємний, можна сказати, професійний. Людина представилася співробітником банку і повідомила, що на мою картку, мовляв, не можуть надійти гроші, бо вони від юридичної особи, тож треба налаштувати якісь функції за допомогою оператора. Навішали на вуха багато різної всячини, аби я не задумувалася і не зіскочила з їхньої вудки. На прохання так званого оператора банку я ввела на своєму телефоні невідому комбінацію цифр, як виявилося пізніше, таким чином я увімкнула переадресацію на шахрайський номер, і всі мої повідомлення йшли тим пройдисвітам, а вхідні дзвінки блокувалися. «Оператор» тримав мене на зв'язку більш ніж півгодини і поступово вивідував потрібну інформацію. Спочатку я називала коди, які надсилав мені банк, потім, немов загіпнотизована, видала дату дії картки та інші конфіденційні цифри. Називала все не вагаючись, бо думала, що розмовляю зі справжнім банківським працівником. Прозріння настало лише тоді, коли надійшло смс-повідомлення про списання з мого карткового рахунку кругленької суми.
 
Найцікавіше, що грошей на Віриній картці не було. Проте «покупець» разом зі своїми поплічниками обікрав кредитку жінки, і вона в один вечір стала не лише ошуканою жертвою, а й боржником банку.
 
Сьогодні подібні історії не рідкість. Спрощення банківських операцій, розповсюдженість електронних переказів, платіжних та кредитних карток дещо сприяє і різним пройдисвітам. Подібні прикрі випадки трапляються досить часто, а Інтернет просто нашпигований різноманітними сценаріями карткових шахрайств. Неофіційні цифри свідчать, що кожен рік кілька десятків тисяч українців потрапляють у сіті ловців легких грошей.

Зрозуміло, у намаганнях добитися справедливості і повернути нахабно вкрадене Віра зверталася до правоохоронців, служби безпеки банку, громадських активістів. Щоправда, нічого хорошого за півроку тяганини жінка не добилася. Поліція, за її словами, реагує на подібні звернення неохоче, адже жертв шахраїв доволі багато. Вкрай рідко допомагає і служба безпеки банку. Єдине, чим Вірі зарадили в її біді банківські працівники, - надали ім’я власника картки, на яку були перераховані вкрадені в неї гроші. Але подібна інформація не допомогла ні самій постраждалій, ні органам правопорядку.
 
Коли термін повернення кредитних коштів закінчився, жінці довелося повертати в банк вкрадені у неї гроші, адже за правилами у разі прострочення платежу накладається висока пеня. На жаль, ніяких знижок чи поступок у подібних випадках не передбачено.
 
- Хоча вирішення проблеми я поки що не дочекалася і навіть почала зневірюватися у розпочатій тяганині, - зізнається жінка, - проте засвоїла непорушну істину: ніколи і ні за яких обставин (а головне - нікому!) не називати даних власної картки. Про це постійно нагадують і самі банки, і правоохоронці, але більшість людей почувається безпечно, поки не отримає, як я, гіркого досвіду, щоправда, надто дорогою ціною...
 
Для наших читачів нагадуємо: щоб провести будь-які банківські операції з вашою карткою, приміром, переказати або отримати кошти, достатньо лише карткового номера. У жодному разі не слід надавати інформацію про термін дії картки, будь-які коди та пін-коди, дату вашого народження, прізвище тощо. Навіть працівники банку не мають права за будь-яких обставин просити у вас цю інформацію.
 
Михайло Ломоносов, "Деснянка" №40 (620) від 29 вересня 2016
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: