Завантаження ...
banner
banner

Здійснення спадкування за законом та за заповітом

Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця),до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом

Спадкування


Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Успадкувати можна всі права та обов'язки, що належали померлій особі на момент відкриття спадщини й не припинилися внаслідок її смерті.

Водночас не можна успадкувати права та обов'язки, шо нерозривно пов'язані з особою, зокрема:
 
1) особисті немайнові права;
 
2) право на участь у товариствах та право членства в об'єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами;
 
3) право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;
 
4) права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом; 
 
5) права та обов'язки особи як кредитора або боржника, якщо вони нерозривно пов’язані з особою боржника чи кредитора.
 
Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця й народжені живими після відкритгя спадщини.
 
Спадкоємцями за заповітом можуть бути також і юридичні особи.

Коли здійснюється спадкування за заповітом, а коли за законом ?
Право на спадкування мають особи, визначені в заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини спадкування здійснюється «за законом».
 
Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.
 
У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.
 
По-друге, право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.
 
По-третє, право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.
 
По-четверте, право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п’ять років до часу відкритгя спадщини.
 
По-п'яте, право па спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа. Також право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім’ї.
 
ВАЖЛИВО, що кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування в разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.


Приватний нотаріус Н.П.Варава
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: