Завантаження ...
banner
banner

За 159 гривень боргу два місяці просиділа без світла

Без телевізора, холодильника, плити, пральної машини і взагалі без світла просиділа два місяці 56-річна Людмили Подгорнюк з Галиці Ніжинського району. А все тому, що заборгувала РЕМ 159 гривень


 

Без телевізора, холодильника, плити, пральної машини і взагалі без світла просиділа два місяці 56-річна Людмили Подгорнюк з Галиці Ніжинського району. А все тому, що заборгувала РЕМ ... 159 гривень. Але навіть не це змусило жінку шукати захисту у журналістів - після погашення заборгованості світло в її будинку не з'явився.

Проживає Людмила Миколаївна в кількох кілометрах від центру села - на вулиці Приходька, поруч майже немає житлових будинків: куди не кинь оком - порожні двори. Перебралася сюди киянка Людмила після того, як прогорів її бізнес. Щоб погасити борги, вона була змушена продати свою столичну квартиру і оселитися в невеликому будиночку, який колись купила собі під дачу.

- З 2006-го тут живу. Скромно (пенсія у мене - 999 гривень), але на життя не скаржуся, - показує своє житло. - У людей буває і гірше. Одне тривожить: здоров'я стало підводити. З хребтом проблеми давно, а тепер ще й ноги відмовляються ходити. Потрібно міняти колінні суглоби на штучні, а грошей на операцію зі своєї пенсії точно не зберу, ось і доводиться в свої роки шкутильгати з палицею. Допомоги чекати немає звідки - нікого з родичів у мене немає, соцпрацівники не ходять, бо офіційно я тут не зареєстрована. Допомагає лише син сусідки Олександр Шуст, коли до матері на вихідні приїжджає, - то дров нарубає, то город обробить. А так весь час одна, а однією, коли рано темніє, сидіти в хаті без світла ...



- Так за що ж Вам його відключили?
 
- Я дійсно заборгувала за електроенергію, заперечувати не буду. Сума боргу - 159 гривень 60 копійок. Причина банальна - не було грошей. В середині липня мене прийшло попередження про відключення. А в самому початку вересня прибіг наш електрик Віктор Потапенко (він в Галиці живе) і сказав, що повинен відключити світло. Я просила його почекати хоча б один день - раз така справа, може, зайняла б у кого, але він і слухати не став, щось там покрутив у лічильнику, і все - я в темряві. Прикро було - я ж не якийсь злісний неплатник, не алкоголік, що не наркоман, просто обставини так склалися, а мені відразу ж світло відрубали, тоді як своєму знайомому, який заборгував понад тисячу гривень, світло Вітя чомусь не відключив. Де справедливість? Але довелося змиритися, тим більше що і грошей на погашення заборгованості у мене не було. Спасибі односельцям, підтримали - Віра Кулинко принесла гасову лампу, Віктор Дерев'янко поділився соляркою. Так і жила. Піч топила двічі в день, тому що потрібно було готувати, правда, іноді гаряченького мені приносила Ольга Петрівна - мама Олександра Шуста. Погасила заборгованість я тільки 21 жовтня, але пройшла вже і перший тиждень листопада, а світло у мене так і не з'явився, хоч в квитанції зазначено, що включають його через 7 днів після сплати боргу. Дзвонила кілька разів в абонентський відділ Ніжинських РЕМ. Зі мною чемно поговорили, але відповіли, що не включать світло, поки я не привезу їм копії своїх документів і підтвердження того, що це мій будинок. Ось дивно виходить - 10 років брали гроші за електроенергію і нікого не цікавило, хто в цьому будинку живе, а тут нате - без папірців підключити електроенергію неможливо. Проблема не в самих документах, а в тому, що відвезти їх до Ніжина я не можу: маршруткою зі своїми хворими ногами не доїду, а найняти машину туди і назад коштує близько 400 гривень - з моєю пенсією сума непосильна. Можна було б попросити когось із односельчан завезти, проте РЕМ в Ніжині в такому місці, що нікому не по дорозі, туди потрібно добиратися окремо, та й кому потрібні чужі проблеми? Так і сиджу без світла вже два місяці. То через ті нещасні 159 гривень, то через папірці. Закоптила лампою весь будинок. Щовечора, коли протираю обличчя лосьйоном, враження, ніби в попелі копирсалася. Які у мене фіранки і постільна білизна, можете тільки уявити (сама я побачити цього не змогла, тому що, поки говорили з Людмилою Миколаївною, стемніло і, щоб бачити один одного, нам довелося запалити гасову лампу).
 
- А чому до Вас не можуть направити електрика? Він же на місці. Міг би забрати документи і передати до Ніжина сам.

- Не знаю. Про те, що фізично не можу ті документи привезти, я говорила, коли дзвонила в РЕМ. Вислухали, поспівчували, пообіцяли включити світло безкоштовно (за що їм моє людське спасибі!), Але документи все одно зажадали.
 
Звичайно, працівники РЕМу не зобов'язані вникати в особисті проблеми кожного, споживача, але ... Іноді в житті пересічних людей трапляються форс-мажорні обставини, як і в роботі енергетиків. Коли кілька місяців тому споживачі не отримували квитанцій на оплату електроенергії, їх просили з розумінням поставитися до цього, так чому б у таких випадках і енергетикам чи не піти назустріч споживачам?
 
- На жаль, «Правила користування електричною енергією» не передбачають величини заборгованості, при якій відбувається відключення споживача від енергопостачання. Теоретично це може бути навіть одна гривня, - пояснює прес-секретар ПАТ «Чернігівобленерго» Вікторія Гончарова. - Звичайно, через таку суму від системи енергопостачання ми не відключаємо. Надсилаємо попередження. Якщо через три місяці споживач заборгованість не погасив і не повідомив, з яких причин він цього не зробив, тоді вже відключаємо. Якщо ж людина сама звертається до абонентського відділу з проханням відстрочити його платіж, тому що має на це серйозні причини, як правило, йдемо назустріч. Ситуації різні. Тут вже в більшій мірі діє людський фактор.
 
Чомусь такий «фактор» при відключенні Людмили Подгорнюк не спрацював. Завдяки тому що її проблемою зайнялося «Чернігівобленерго», 10 листопада світло у жінки нарешті з'явилося. Хоча, стільки днів обдумуючи ситуацію, вона і сама знайшла вихід - відправила документи в РЕМ рекомендованим листом.
 
- Якщо відбуваються ситуації, коли, на ваш погляд, працівники РЕМу або «Чернігівобленерго» вчинили непрофесійно, - телефонуйте на «гарячу лінію» ПАТ «Чернігівобленерго» за номером 0 (800) 210-310, - радить Вікторія Гончарова. - Все скарги записуються і передаються особисто голові правління ПАТ. У Чернігові можуть не знати, що десь в області споживачі незадоволені роботою наших колег. Велике прохання повідомляти нам про це. Ми зможемо вирішити проблему тільки тоді, коли будемо про неї знати.

 "ГАРТ" №47 (2799) від 17 листопада 2016
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: