Завантаження ...
banner
banner

Боєць добробату через суд добивався встановлення факту своєї участі в бойових діях

44-річний чернігівець Олександр Бабич – боєць добровольчого батальйону ОУН. На фронті був чотири рази з ротаціями, починаючи з лютого 2015-го року, в тому числі під Пісками Донецької області


44-річний чернігівець Олександр Бабич – боєць добровольчого батальйону ОУН. На фронті був чотири рази з ротаціями, починаючи з лютого 2015-го року, в тому числі під Пісками Донецької області. Якщо скласти весь час його перебування на передовій, разом виходить понад чотири місяці.

Однак добровольцям значно складніше отримати офіційний статус учасника бойових дій, аніж солдатам Збройних Сил або правоохоронцям. Це доводиться робити через суд. На Чернігівщині вже є такі прецеденти: в обласному центрі і в Ніжині, розглянувши заяви бійців-добровольців, суди встановили факт їх участі в бойових діях із захисту держави. Таким шляхом пішов і Олександр Бабич. Він каже, що, звичайно, йшов на фронт не за пільгами, але тепер для елементарного соціального захисту родини йому потрібне це офіційне визнання.
 
У Деснянському районному суді Чернігова, де розглядалася ця справа, заявник представив як докази своєї участі в бойових діях довідки від командира батальйону, нагороди, фото- та відеоматеріали. Суд також заслухав двох свідків – товаришів Олександра по службі.
 


Суд задовольнив заяву й встановив факт участі Олександра Бабича в бойових діях. Це ще не все. Тепер має бути ще винесене рішення міжвідомчої комісії при службі у справах ветеранів та учасників АТО.

Не всі добровольчі підрозділи увійшли до ЗСУ, Нацгвардії чи МВС. Тож  бійців, які не служили в державних силових структурах, але, тим не менше, державу захищали, в Україні тисячі. Щоб не вирішувати щоразу окремо питання їх соціального захисту, потрібні зміни в законодавстві.
 
Як показує досвід, для отримання посвідчення УБД добровольцю тепер знадобиться часу близько місяця.

val.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: