Завантаження ...
banner
banner

Приміщення поліклініки може обвалитися

Оновлено.
Як стало відомо редакції mynizhyn.com, на поверхах міської поліклініки перекритий доступ до окремих приміщень. Це та інші питання викликали потребу перевірити ситуацію та з'ясувати становище цієї будівлі

Поліклініка


Як стало відомо редакції mynizhyn.com, на поверхах поліклінічного відділення Ніжинської центральної міської лікарні перекритий доступ до окремих приміщень, потрібно долати чималу відстань, піднімаючись сходовим майданчиком, аби потрапити до потрібного кабінету. Ці та інші питання викликали потребу перевірити ситуацію та з'ясувати становище цієї будівлі. 

Прийшовши до поліклініки (знаходиться на перехресті вулиць Успенської та Покровської), я одразу помітила наявність тріщин у відділенні, на 1 та 2 поверсі перекритий доступ до окремих приміщень, прохід до яких заборонений. На 1 поверсі відразу при вході розміщена імпровізована реєстратура, спуститись східцями вниз тепер не можна, усе перекрито. Працівники на моє прохання пояснити ситуацію порекомендували мені звернутись до завідуючої.


Поліклініка


Потрапивши до завідуючої, почула, що ведуться ремонтні роботи та персонал працює над тим, щоб їх якнайскоріше усунути. Решту подробиць жінка порадила мені дізнатись у головного лікаря міської лікарні.

Щоб розібратись у цій заплутаній ситуації, ми вирішили безпосередньо звернутись до головного лікаря міської лікарні Олександра Костирка та поспілкуватись із ним.

- Олександре Михайловичу, поясніть, будь ласка, ситуацію з поліклінічним відділенням. Чому перекриті проходи на поверхах?
 
На даний момент ми займаємося питанням проведення ремонтних робіт. Проблема цього приміщення в тому, що є суттєві технічні недоліки в проектуванні системи водовідведення та в плануванні будівлі вцілому. Дивно, чому при облаштуванні поліклініки ще на початковому етапі її створення був розміщений каналізаційний люк посеред лікувально-діагностичного закладу. По-друге, де раніше були каналізаційні колодязі, їх замурували, зробили східці. Тепер же не можна до них дібратись, аби їх почистити. Для цього потрібно зняти підлогу та розібрати приміщення. 
 
Крім цього, це стара будівля, яка була зведена ще в радянські часи, у нас немає жодних схем підвалу приміщення. Ми не можемо навіть уявити та усвідомити, що було раніше на цьому місці. Можливо, під підлогою розташовані якісь стародавні підземні ходи, які були засипані, а зараз провалюються. Можливо, причина аварії криється в певних підтіканнях. Цій будівлі більше ста років. 

Проблема, яка виникла, - бомба уповільненої дії. Важко сказати, що призвело до того, що просідає та руйнується підлога й територія, на якій розташована поліклініка. По суті, вона руйнується від старості. Будь-яка будівля має певний період експлуатації. 

- Який сьогоднішній стан будівлі?
 
Фактично зараз ми звільнили всі кабінети, які знаходяться в зоні аварійного руйнування, облаштували для них інше місце. Відмежували територію, щоб не ходили люди, аби дотримуватись заходів безпеки та дбати про життя й здоров'я мешканців міста, звільнили аптечний кіоск на першому поверсі.
 
Зараз активно намагатимемося ремонтувати будівлю та якнайшвидше вирішити цю проблему.

- Я помітила, що є тріщини на стінах… 

Основні стіни, на яких тримається будівля, стоять, на них немає тріщин, проте на деяких тріщини є, які з часом поступово збільшуються. 
 
- Як Ви плануєте вирішити цю проблему?

Те, що потрібно ліквідовувати її швидко, усім зрозуміло. Чим швидше ми все зробимо, тим краще. 
 
Із приводу даної ситуації чекали рішення останньої сесії. Я ще 12 серпня звернувся до міської влади про виділення коштів, але кошти не були виділені для проведення ремонту. Власними силами ми провести його не зможемо.

У нас аварійна ситуація з лабораторією, яка знаходиться біля поліклініки. Сьогодні - завтра може провалитися підлога. У схожому стані й інфекційне, травматологічне, неврологічне відділення. Не те що я та мої працівники довели їх до такого становища, усе йшло до цього роками. 


Олександр Костирко

Олександр Костирко


У цілому, підлоги в медичних закладах не повинні бути дерев'яними, ми їх 4-5 разів на день миємо дезрозчином. Як і будь-яке дерево, воно буде руйнуватися. Підлога повинна бути з бетонної стяжки й має бути покладена плитка. У нас усі приміщення не пристосовані та не відповідають нормам медичних закладів. 

Якщо подивитися, то всі ці приміщення зупинились в часі в 50-60-х рр., у нас немає нічого сучасного. Усе старе, усюди такі самі тріщини, що й в поліклініці. Більшість будівель - в аварійному стані. 
 
Ми придбали сучасний флюорограф, а розмістити його ніде. Жодне з приміщень не відповідає тим вимогам, у яких це обладнання має знаходитись. Наприклад, зараз потрібно близько 400 тисяч, щоб привести у відповідність 2-3 кімнати, аби поставити флюорографи. 

Моя особиста думка - ми можемо ремонтувати будівлі постійно, але результату не буде, це не матиме сенсу, коли все прогнивше наскрізь. Ми можемо виділяти на це кошти, але це, як стара валіза - жаль купити нову та викинути. Усе тріщить по швам, віджило своє. 
 
У нас є приміщення, у яких 30-40 років тому робилися ремонти. Якщо взяти наш пологовий будинок, він побудований відносно нещодавно - років 20-25 тому, а вже на ньому змінили дах. Є такі будівлі, які першочергово потребують нового даху, які побудовані ще в 60-х рр. 
 
Це питання - глобальне. Як на мене, потрібно будувати новий корпус - модернізований та сучасний. Закривати старі приміщення, хай усе буде локальним, відповідатиме всім стандартам та вимогам, щоб люди в гарних умовах працювали й лікувалися. 

Поліклінніка


Ідеальним варіантом було б побудувати сучасну комплексну 4-5-поверхову будівлю, на 1 поверсі було б діагностичне обладнання спеціально для рентгенологічного відділення, для лабораторії. Для пацієнтів було б зручно, коли все в одному місці, не треба бігати з одного приміщення в інше. Відразу зайшов та отримав усе якісне. 

- Але якщо будувати нові корпуси, на це потрібно багато часу...

Усе залежить від того, наскільки швидко виділятимуться кошти, чи питання буде пріоритетним для міста. Якщо пріоритетом №1 для Ніжина буде побудувати нову сучасну лікарню, то це все робитиметься швидко. Якщо зосередитись на цьому та направити на це всі кошти, то лікарні будуть побудовані. 
 
Якщо будують житлові багатоквартирні будинки для 72 - тисячного населення, то чому б не побудувати сучасну модернізовану лікарню. У нас навіть фактично немає парадного входу в лікарню, немає свого “обличчя”. 
 
- На Вашу думку, які  чинники забезпечують успіх лікарень?

Для лікування людей головне - це наявність висококваліфікованих фахівців, гарне обладнання, чудові умови, у яких повинні лікуватися та працювати люди. Це 3 основні чинники. 
 
У нас є певні недоліки по нестачі фахівців - педіатрів, терапевтів, лікарів приймального відділення, рентгенологів, лаборантів.
 
По-друге, обладнання. У нас воно на 80% вичерпало свій ресурс, воно було закуплене ще при радянській владі. Уже країна зовсім інша, має абсолютно інші пріоритети, стандарти та цінності. Ми живемо за рахунок того, що було придбано в ті часи, усе рухається в нас із великими потугами. 
 
У цьому році, дякуючи депутатам та міській владі, що вони звернули увагу на медичні заклади та переймаються актуальними як ніколи проблемами в медичній сфері, був придбаний сучасний операційний стіл, флюорограф. Це позитивні зміни, але потрібно це робити по всіх відділеннях.
 
Нічого не оновлюється через нестачу коштів. Гарне обладнання коштує мільйони. А хто нам виділить такі гроші? Це дуже рідко буває.
 
По-третє, приміщення. Майже всі будівлі в нас практично потребують капітального ремонту, а деякі - і знесення.
 
- Які Ваші першочергові кроки по ремонту поліклінічного відділення?
 
Над цим питанням ми працюємо з серпня місяця. Треба отримати кошти для того, щоб можна було щось робити. Нам кошти, які виділяє держава, тільки достатньо для виплати заробітної праці працівникам, розрахуватись за енергоносії та придбати щось для невідкладної першої медичної допомоги. На ремонти немає ні копійки власної. Завдяки благодійним коштам ми можемо дещо щось підфарбувати, придбати нові меблі, щось відновити. 
 
У мене в запасі лише 2 сантехніків, які обслуговують більше двох десятків приміщень, 2 електриків, 2 підсобних робітників, які прибирають територію. Оце і всі мої ресурси, із якими я щось можу зрушити. 
 
Нам потрібні додаткові кошти зовні, потім ми найматимемо людину, тому що своїми силами не зможемо все зробити. Ми не маємо ні тракторів, ні екскаваторів, ні спеціального обладнання, ні матеріалів із чого все зробити. 
 
На останній сесії нам виділили близько 150 тисяч, які ми витратимо на ремонт першого поверху поліклінічного відділення. На комісії ми визначимося, хто займатиметься ремонтом (комісія відбулась вчора, 28 листопада). 
 
Для мене головне, щоб це робилося швидко, якісно, за мінімальних витрат, щоб ми могли до Нового року щось зробити. Хто буде робити ремонт мені абсолютно однаково.


Поліклінніка

Територія поліклінніки біля рентгенкабінету


Невідомо, яка ситуація з підвальним приміщенням. Територія поліклініки, що знаходиться біля рентгенкабінету, постійно просідає, провалюється. Старожили стверджують, що там навіть були підземні ходи, потаємні кімнати. Ніжин - місто історичне, має багато знахідок, цікаве з археологічної точки зору.

Щоб сказати конкретно, що трапилось із поліклінікою, не можна. Є багато факторів. Можна відповісти на це питання тоді, коли зніматиметься підлога, тільки тоді можемо визначити головні причини аварійної ситуації. Можливо, під приміщенням провалилась якась потаємна кімната, яка прорвала каналізаційні труби. Можливо, головна причина в старості приміщення. Будівля вся в тріщинах.
 
Будь-яке приміщення має термін своєї експлуатації. Як би ми не намагалися його зберегти, все одно воно буде руйнуватися. Шукати зараз хто винний - немає сенсу. Першочергово потрібно ліквідувати проблему, прийняти вольове рішення та визначитись, який пріоритет найголовніший. 
 
Найдорожче, що є в людини - здоров'я. Ти нічому не радий, якщо маєш погане самопочуття та страждаєш від болю. На мою думку, ніжинці заслуговують на те, аби було гарне обладнання, кваліфікований медичний персонал, гарні умови перебування. Усе може бути, аби було бажання. 
 
28 листопада, о 16.30 в кабінеті першого заступника міського голови відбулось позачергове засідання міської комісії з питань ТЕБ та НС (технолого-екологічної безпеки життєдіяльності та надзвичайних ситуацій) щодо ліквідації загрози обвалу будівлі поліклініки.
 
Було вирішено зробити в приміщенні поточний ремонт, а всі залучені кошти на ремонт будівлі повинні проходити через систему публічних електронних закупівель ProZorro. 
 
За словами присутніх на комісії, ситуація виходить з-під контролю, адже до закінчення бюджетного року залишається менше місяця. Критична дата, по якій потрібно укласти всі договори - 20 грудня, до цього терміну повинні виконатися всі роботи.
 
На комісії обговорювалось створення трьохсторонньої робочої групи для контролю питання, що включає в себе замовника, підрядника, проектанта та додатково технагляд, які вирішуватимуть, яким чином ліквідовувати просідання, досліджуватимуть, аби воно не поширювалось далі. Після цього укладатиметься договір з організаціями. 

29 листопада в Ніжинській центральній міській лікарні відбувся тендерний комітет на підставі комісії з надзвичайних ситуацій щодо поліклінічного відділення, на якому були запрошені керівники КП “СЄЗ”, ПП “Гефест”, ТОВ “Творець”. 
 
У зв'язку з нагальністю вирішення проблеми, терміновістю та початком виконання, за найпривабливішою пропозицією учасники комітету  одноголосно вирішили, що ремонтом поліклініки особисто займатиметься Анатолій Тесленко - керівник “Творця”, усі інші підприємства йому допомагатимуть, аби спільними зусиллями врятувати приміщення. 
 
До 20 грудня ТОВ “Творець” має закінчити роботу з налагодження каналізаційної системи, після чого проводитимуться роботи в інших проблемних місцях будівлі. 

Поліклінніка

Поліклінніка

Поліклінніка

Поліклінніка

Поліклінніка




Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: