Завантаження ...
banner
banner

Четверта хвиля мобілізації – якою вона буде? Опитування жителів Ніжина

Cьогодні стартує четверта хвиля мобілізації. Прес-служба Міністерства оборони України повідомляє, що четверта хвиля спрямована на повну ротацію силовиків, які були покликані в першій хвилі. Натомість – до війська будуть покликані «необстріляні» бійці

Із 20 січня в Україні стартує четверта хвиля мобілізації. Прес-служба Міністерства оборони України повідомляє, що четверта хвиля спрямована на повну ротацію силовиків, які були покликані в першій хвилі і вже десять місяців перебувають у зоні бойових дій. Натомість – до війська будуть покликані «необстріляні» бійці, які після нетривалого курсу навчань замінять своїх товаришів на Донбасі.

По темі: Мобілізувати всіх без розбору в 2015 році не будуть - Полторак

За ці неповні десять місяців Україна переживала злети та падіння, небувале піднесення патріотизму громадян та, завдяки фактичному невизнанню владою самого факту війни, його зведення практично до нуля. Чому ж так відбувається? Чи не з вини влади, яка й досі не визнала події на Донбасі війною із зовнішнім ворогом, прикриваючись терміном «АТО», який у нинішніх умовах звучить, щонайменше, фейково та цинічно. І хто буде захищати нашу держави під час четвертої ротації? Про це та інше – у розмові з містянами.



 Людмила, 28 років, держслужбовець

«Чоловіки повинні захищати свою землю, своїх рідних. Але коли влада фактично не визнає їх учасниками бойових дій, не надає жодного статусу, а вдови ледь зводять кінці з кінцями, залишившись без годувальника, постає питання: а, може, не лише із сепаратистами та російською агресією воювати потрібно? Може, це не повний «список» ворогів? Зараз уже зрозуміло, що левова частина останніх сидить у парламенті, в Адміністрації Президента, серед вищого військового командування. Чоловік, коли йде на війну, повинен бути впевненим, що про його сім’ю будуть піклуватися у разі його загибелі. Якщо така політика «згори» буде продовжуватися, наші хлопці можуть дійти і до Києва, уже не кажучи ще про один «майдан».



Ірина, 17 років, студентка
 

«Мій старший брат уже десять місяців перебуває на війні. Під час телефонних дзвінків він запевняє нас із мамою, що в нього все добре. Але одного разу його друг розповів, що він плакав у трубку від безсилля. Розповідав, що вони там відчувають себе живими мішенями, не маючи можливість дати відсіч, бо немає такого наказу від комдива. А брат говорить, що цю війну вже давно можна було б закінчити. Для когось ситуація, що зараз склалася в України, є дуже вигідною. Хтось вмирає, а хтось – набиває собі кишені».




Віктор Михайлович, 65 років, колишній військовий

«На сьогодні мобілізація – це єдино правильне рішення. Як показує досвід перемовин з представниками спочатку так званої Новоросії, а потім – Путіним, дипломатичні реверанси з нашого боку навряд чи допоможуть. Сила розуміє лише таку ж саму силу, а будь-яка дія припиняється лише завдяки протидії. Потрібно подумати також про хлопців, які знаходяться на війні уже майже десять місяців. Вони виснажені фізично та психологічно, тому, без сумніву, ротація у нинішніх умовах є просто життєво необхідною».


Валентин, 28 років, працівник сільського господарства

«Нехай оголошують воєнний стан і мобілізовують усіх, включно із депутатами та олігархами. Тоді ця війна справді стане народною. Поки що ж – забрали найбідніших, здебільшого сільських хлопців, які не мали грошей для хабара. Повертаються хлопці інвалідами, і навіть не можуть довести, що вони воювали і отримали каліцтво в АТО».
«Не подобається влада – борися з нею. Хочеш кращого життя – будуй його. На цій війні ми захищаємо не владу і навіть не державу, а рідну землю і своїх близьких. Кожен чоловік повинен зараз воювати чи допомагати армії, як це роблять волонтери. З владою розберемося після. А зараз головне – захистити Україну».

Спілкувалась Ірина БОЙКО
nizhyn.city
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: