Завантаження ...
banner
banner

Владислав Корман: "Мешканці Ніжина продукують за рік близько 25 тисяч тонн сміття"

Благоустрій – це візитна картка кожного населеного пункту, і наше місто не виключення. Стан вулично-дорожньої мережі, освітлення, озеленення та чистота міста – оцінка діяльності як місцевої влади, так і громадськості

Владислав Корман


Благоустрій – це візитна картка кожного населеного пункту, і наше місто не виключення. Стан вулично-дорожньої мережі, освітлення, озеленення та чистота міста – оцінка діяльності як місцевої влади, так і громадськості. Сьогодні КП “ВУКГ” впроваджує реформу у галузі житлового-комунального господарства Ніжина. Зокрема вона стосується послуги вивезення твердих побутових відходів.

Більш детально про це розповів його керівник Владислав Корман.
 
– Владиславе Адольфовичу, розкажіть нам про чистоту міста, чим вона забезпечується?

– Чистота – це чи не найголовніший атрибут затишного й комфортного міста. Що таке місто? Це тисячі квартир та приватних будинків. Одна спільна, велика оселя для всіх і кожного, чистота якої починається з сумлінного ставлення її мешканців до себе та довкілля, зі злагодженої роботи комунальних служб, міської влади… Адже чистота міста – справа спільна для всіх, без винятку, його жителів.
 
На жаль, смітять всі, а прибирають одиниці. Працівники комунального підприємства «Виробниче управління комунального господарства» постійно вивозять з центральних вулиць, кладовищ, а також з несанкціонованих звалищ тонни сміття. Однак з кожним днем кількість відходів збільшується в геометричній прогресії. І це, незважаючи на те, що у місті налагоджено централізоване повуличне вивезення відходів та подальше захоронення їх на полігоні твердих побутових відходів.
 
– Досить часто від населення можна почути, що вони взагалі не залишають після себе сміття. Що Ви можете сказати з цього приводу?

– Дійсно, доволі часто працівникам абонвідділу нашого підприємства доводиться чути: «у мене немає сміття», «я все спалюю», «все закопую в землю». По-перше, існує доволі багато речовин, які в принципі не можна ані спалювати, ані закопувати, ані викидати просто неба.

Вже не один десяток літ проблемним залишається питання збору та утилізації небезпечних відходів: тих, що містять важкі метали, отрутохімікати, окремі полімери. Немає підприємств, які надають такі послуги, немає полігонів для безпечного захоронення токсичних відходів. Якщо хтось вперто не хоче цього розуміти, нехай не питає, звідки і чому так часто у молодих людей трапляються онкологічні захворювання, яких раніше не було.
 
Твердження, що у сучасній приватній садибі взагалі не утворюються тверді побутові відходи, не витримує критики. Так, у садибі більші можливості щодо утилізації органічних відходів (від городу, саду, кухні, тваринництва). Це все можна скласти на компостну купу і незабаром використати як добриво. Але немає можливості безпечної утилізації на місці безлічі побутових відходів: від пакувальної тари, зокрема полімерної, приватного транспортного засобу, засобів гігієни, електроніки, електротехніки, від ремонтних робіт із застосуванням синтетичних сполук  у будівельних матеріалах, фарбах тощо… Усе це неможливо безпечно утилізувати у садибі. Тобто доволі велику частину побутових відходів доводиться вивозити із садиби для переробки і утилізації. Більш за все, це сміття просто викидається десь у канаві, на стихійному сміттєзвалищі, у парках, скверах, за містом у полях та лісах. Як правило, «організаторами» стихійних сміттєзвалищ в переважній більшості є недобросовісні громадяни, котрі не уклали договори на вивезення відходів. Тому й уздовж наших доріг, річок, в інших місцях загального користування замість соковитого різнотрав’я «квітують» купи різного непотребу, викинуті горе-господарями.
 
Таки дії є порушенням не тільки чинного законодавства а і законів етики та моралі.
 
– А що говорять цифри? Скільки сміття накопичується в Ніжині?

– Мешканці Ніжина і підприємства продукують за рік близько 25 тисяч тонн сміття, левова доля припадає на багатоповерхівки – близько 13 тисяч тонн та приватний сектор – близько 5 тисяч тонн, та стихійних сміттєзвалищ близько 2,5 тисяч тонн, а укладених договорів на вивезення та утилізацію ТПВ: 67,4% – з жителями багатоповерхівок, 34,9% – приватний сектор.
 
Відповідно до Закону України «Про відходи» власники або наймачі земельних ділянок чи житла зобов’язані укласти договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів та здійснюють оплату таких послуг. Споживач зобов’язується укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору. До категорії споживачів вищевказаний Закон відносить фізичних і юридичних осіб, які отримують житлово-комунальні послуги.
 
– Що тягне за собою відсутність договорів на вивезення відходів?

– Відсутність договорів з вивозу та утилізації сміття із спеціалізованими організаціями є порушенням, за яке настає відповідальність згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення і тягне за собою штраф на громадян – від 340 грн. до 1360 грн.
 
Рішенням виконавчого комітету Ніжинської міської ради від 14.07.2016 р. No192 «Про введення в дію рішення комісії з визначення переможця конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів на території Ніжина та встановлення терміну надання послуг» комунальне підприємство «Виробниче управління комунального господарства» визначено єдиним виконавцем послуги з вивезення побутових відходів в Ніжині. 14 липня 2016 р. між виконавчим комітетом Ніжинської міської ради та підприємством укладено договір про надання послуг з вивезення побутових відходів на території Ніжина строком до 14 липня 2024 р.

З абонентами категорії «я не платив і платити не буду» вирішити проблему складно, тому що їх кількість в місті близько 32 тисяч. Процес підписання договорів з усіма абонентами потребує тривалого часу, а послуги потрібно надавати вчасно.
 
– Тож який вихід з цієї ситуації?

– Ми публікували проект публічного договору в газеті “Вісті”, на сайті підприємства “Уненіж”, в соціальній мережі “Фейсбук” та на інших медіа ресурсах. Що таке публічний договір? Комунальне підприємство «Виробниче управління комунального господарства» надає послуги з вивезення побутових відходів по всьому місту. Але на сьогодні далеко не всі мешканці Ніжина уклали договір на вивезення сміття.

Форма укладання публічного договору передбачена законодавством. Тому підприємство використовує це право, щоб повідомити про наявність такого документа громаду міста. Відтепер працівники КП «ВУКГ» більше не витрачатимуть ресурси (людські, матеріальні), щоб відвідати кожного власника житла у місті для укладення договору на вивіз сміття. Оприлюднюючи публічний договір, ми зверталися до жителів Ніжина розглянути пропозиції комунального підприємства, викладені в договорі.
 
Після тридцяти днів від дати публікації договору він вважається укладеним.
 
– Якщо мешканцям міста потрібно буде уточнити певну інформацію, то куди вони мають звертатися?

– Я прошу жителів Ніжина уважно прочитати договір і персонально звернутися до комунального підприємства «Виробниче управління комунального господарства». Якщо ви з чимось не погоджуєтесь чи бажаєте внести пропозиції та уточнення по тексту договору, звертайтеся до абонентського відділу КП “ВУКГ”. Наприклад, можуть виникнути непорозуміння стосовно кількості проживаючих, тому я прошу всіх скорегувати дані в абонентському відділі підприємства.
 
Чекаємо вас за адресою: м. Ніжин, вул. Чернігівська, 128. Дізнатися подробиці ви можете за телефонами: (04631) 7-45-28, 4-24-90 або зателефонувавши на гарячу лінію підприємства (068) 272-62-32.
 
Користуючись нагодою, я прошу громадян, керівників підприємств, установ та організацій Ніжина по-новому поглянути на питання благоустрою тих територій, за які ви несете відповідальність, де працюєте та проживаєте. Я закликаю всіх, без винятку, дбати про чистоту рідного міста та дотримуватись правил благоустрою. Лише таким чином ми разом забезпечимо чистоту і порядок в місті.

Відділ інформації КП “ВУКГ”
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: