Завантаження ...
banner
banner

4,68 грн. за електроенергію сплатив за січень Ілля Лук’яненко з Бахмача

Дах двоповерхового будинку бахмачанина 57-річного Іллі Лук’яненка з сонячного боку щільно покривають блискучі скляні панелі. Це сонячні батареї, зараз їх там 48

Ілля Лук’яненко


Дах двоповерхового будинку бахмачанина 57-річного Іллі Лук’яненка з сонячного боку щільно покривають блискучі скляні панелі. Це сонячні батареї, зараз їх там 48. Цього вже достатньо, щоб покрити витрати сім’ї на електроенергію за місяць.

Важливо вгадати з градусом

Подружжя Лук’яненків — підприємці. Дружина 47-річна Світлана займається двома магазинами, чоловік хазяйнує в шиномонтажній майстерні. Менша дочка Ніна — школярка. Старша Віта заміжня, живе окремо.
 
Гарний новий будинок, біля нього гараж, прибудови, продуктовий магазинчик на першому поверсі. Площа будинку —120 квадратних метрів.
 
Один бік даху має кут нахилу крутіший, інший більш пологий. Батареї стоять на пологому боці.
 
— Сонячні батареї моя давня мрія, — зізнається хазяїн. — Раніше на цьому місці стояла тільки наша торгова точка, попросту — вагончик. Поступово побудували будинок. Самі, допомоги ні від кого не було. Закінчили в 2010 році, але й досі добудовуємо. Проектував дах відразу під сонячні батареї, кут нахилу — 30 градусів. Але на 5 градусів не вгадав.

Де взяти? Можна беушні, з Європи
 
— Через товариша познайомився з Анатолієм Кушніренком, він теж новатор і збирався собі встановити сонячні батареї. Раніше працював у Бахмацьких районних електромережах. Порадив, до кого звертатись, де купити батареї, як оформити. Він собі встановлював, а я собі. Батареї замовляв Інтернетом у чоловіка з Західної України. А самі батареї з Німеччини. Зараз в Європі міняють на більш сучасні, старі демонтують. Є люди, які цим займаються й переправляють у Західну Україну, а ті перепродують нам. Одна батарея — 3500 гривень. Панелі монтували поступово, докупали частинами. Отримували поштою.
 
Для початку треба в РЕМ

— Написав заявку в районні електромережі, щоб підняли потужність. На будинок дається 2 кіловати, із такою потужністю не варто й ставити. У мене було 9,5 кіловат-години, бо будинок з електроопаленням. У РЕМі дали добро, потужність підняли до 12,5.
 
Сонячна електростанція складається з батареї, інвертора й лічильника.
 
Купив інвертор. Це прилад, який сонячну енергію переробляє в електричну. І скидає в загальну електромережу. Лічильник на будинок ставили новий, двонаправлений, рахує й спожиту, і вироблену електроенергію. Інформація передається в обленерго.
 
Встановили перший трекер* на 18 батарей. Достатньо, щоб запустити інвертор. Уклали договір із Чернігівобленерго і підключились до електромережі. Запустили в кінці вересня. Магазин не підключали, він на окремому лічильнику. На комерційні об’єкти інші розцінки, нема сенсу підключатись.
 
Раніше зареєструєш — більше заплатять

На потреби будинку струм надходить із загальної мережі. Якщо електроенергії спожито більше, ніж вироблено, різницю треба сплачувати за звичайним тарифом для населення (71 копійка до 100 кВт і 1,29 грн — більше). За зайву електроенергію держава платить власнику сонячної батареї за «зеленим тарифом»**. У 2016 році, коли Лук’яненко зареєстрував свою сонячну станцію, він становив 0,19 євро за кіловат. У перерахунку на гривні виходить 5 гривень 50 копійок. Якщо відняти податок і воєнний збір, «чистими» залишиться 4,40.
 
А для тих, хто зареєструється в 2017 році, ціна вже становитиме 18 євроцентів за кіловат. У наступні роки — ще трохи зменшиться.
 
— Але я зареєструвався в 2016-ому. Тепер можу потроху додавати панелі, ціна залишиться та сама, — пояснює Ілля Васильович.
 
Каже, тепер буде отримувати зарплату за електроенергію від Чернігівобленерго. Оформив банківську картку і впевнений, що влітку на неї вже приходитимуть гроші.

Скільки їх треба?

— Через кілька місяців почали монтувати другий трекер, ще 18 штук по 230 Вт. Третій думали ставити по теплу. Але після Нового року зателефонував той чоловік, у якого я їх замовляв, сказав: «Є панелі потужніші, на 250 Вт, по тій же ціні». Купив дванадцять, встановили. Зараз на даху три трекери. Батареї розміщені в чотири ряди, по 12 штук. Наймав людей, за всю монтажну роботу заплатив 12 тисяч гривень.
 
Повна потужність 48 панелей — 11,200 кіловат-години. Договірна потужність для будинку - 12,5 кіловат-години. Тобто можна встановлювати ще.
 
— Із тих пір, як працюють всі батареї, у мережі навколо напруга у всіх хороша, — ділиться спостереженнями чоловік. — Адже зайву електроенергію інвертор виштовхує в загальну лінію. Підстанція — через дві хати.
 
За січень за електропостачання заплатили всього 4 гривні з копійками. Світловий день збільшився, у лютому плануємо вийти «в нуль». Навіть при хмарній погоді батареї електрику генерують. І якщо взимку буде виробляти стільки, як і споживати, то влітку все одно своє відіб’ємо. Років за п’ять сонячна станція окупиться.
 
Заважають сніг і короткий день

Восени похмуро, сонячний день короткий, енергії виробляється небагато, але є, навіть у дощ. Взимку залежить від погоди. Мороз ніяк не впливає на роботу батарей, а сніг заважає.
 
— На двох батареях лежав сніг, і вся лінія не давала такої потужності, як треба. Можна було б залізти розчистити, але вік не той. Нічого, влітку воно своє наверстає, — впевнений Ілля Васильович.
 
Зараз сніг з панелей сплив, кілька днів тримається сонячна погода.
 
— За вчорашній день згенеровано 40 кіловат, — радіє Лук’яненко. — найбільше — при прямому попаданні променів.
 
За кордоном вже роблять таку стойку, щоб панель повертала слідом на Сонцем. У нас такого ще нема. Сонце світить збоку — вже потужність менша. Неправильний кут падіння променів — ще менша.
 
— Економимо, — розказують Ілля та Світлана, — вдома стоять світлодіодні лампочки. Котли є — газовий, електричний, дров’яний і пічка. Топимо всім потроху, але вигідніше всього дров’яний, чехословацький, хороша штука. Вранці раз дрова вкинеш, потім в обід підкинув, і цього вистачає на весь будинок. Чавунний, апаратура стоїть, він так не вигорає. Бойлер майже не вмикали, — гріємо воду від котла або підключаємо центральне водопостачання.
 
Яка ціна за все?

Точну суму, скільки обійшлося встановлення сонячних батарей — і панелі, і кріплення, робота, дозволи, інше, — господар не каже.
 
— Хто захоче, хай сяде підрахує і подумає: чи машину купити, чи сонячні батареї встановити. Але моя думка — вигідно. Іще ми з дружиною думаємо так: як здоров’я зовсім не буде, то щоб хоч якась копійка була. У нас уже зима вийшла непогано: 50 гривень на листопад доплатили, 35 за грудень, і тепер тільки 4,68. Сподіваємось, держава не обдурить, ціна не впаде. Адже «зелений тариф» діє не тільки в нас, а й по всій Європі.
 
У Бахмачі зареєстровано вже чотири власники сонячних батарей.
 
— Ми з Анатолієм Кушніренком були першими. Плануємо з ним ще одне новшество.
 

На черзі — тепловий насос, щоб качав тепло з повітря

— Хочу поставити тепловий насос, — підтверджує 40-річний Анатолій Кушніренко. — Це як кондиціонер зворотної дії, але працює до мінус 25 морозу. Качає тепло з повітря, гріє воду в системі опалення. Вигідно використовувати замість котла, для опалення взимку. Коефіцієнт корисної дії — 4,5. Якщо б електрокотел взяв за день 4,5 кіловата, то цей би взяв усього кіловат при виробництві тієї самої кількості тепла. Але на це потрібно вкласти від 10 тисяч євро. Гроші будуть — буду робить.
 
У мене електроенергії йде 3 тисячі кіловат на місяць. Це 1500 гривень за все опалення будинку. Електроопалення, бойлер, електроплита. Поставив двотарифний лічильник, вночі плачу половину вартості. Спробуйте отопити газом 100 квадратів за 1500 гривень.
 
* Кілька сонячних панелей на одній підставці, блок.
 
** Зелений тариф — спеціальний тариф, за яким держава закуповує електроенергію у приватних осіб, згенеровану сонячними та вітровими електростанціями. Дійсний до 2030 року.
 
Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №8 (1607), 23 лютого 2017 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: