Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині розпочнуть пошуки древнього Нежатина

Як повідомив редакції mynizhyn.com доцент кафедри всесвітньої історії НДУ імені М.Гоголя Іван Кедун, найближчим часом, через два тижні після Великодня, у Ніжині археологи розпочнуть пошуки та розкопки Нежатина

Нежатин


Як повідомив редакції mynizhyn.com доцент кафедри всесвітньої історії НДУ імені М.Гоголя, керівник Ніжинської та Новгород-Сіверської археологічних експедицій Іван Кедун, найближчим часом, через два тижні після Великодня, у Ніжині археологи розпочнуть пошуки та розкопки Нежатина. 

Місце проведення досліджень поки що тримають в секреті. 

Довідково: у«Повісті временних літ» під 1078 роком згадується «Ніжатина нива», місце битви між руським військом князів Ізяслава й Всеволода Ярославичів та половецькими силами князів-ізгоїв Олега Святославича і Бориса В'ячеславича. У бою загинули князі Ізяслав і Борис. Битва «у села» на Ніжатиній ниві згадується також у «Слові о полку Ігоревім». Вважається, що перша назва Ніжина була «Ніжатин» (від давньословянського чоловічого імені «Ніжата»), а місцевість носила назву «Ніжатина Нива». У 1135 р. «град Ніжатин» згадується серед міст, спалених половцями.

Нежатин (Ніжа́тина ни́ва, або Нежа́тина ни́ва) в ХІ ст. поле в Чернігівській землі, поблизу Чернігова. Точна локалізація невідома; серед гіпотез — сучасна місцевість Бобровиця на сході сучасного Чернігова або місцевість в районі сучасного Ніжина. 

Ніжинська гіпотеза:

Український історик Опанас Шафонський ототожнював Ніжатину ниву з Ніжином.

Російський історик Миколай Барсов вважав, що Ніжатина нива розташовувался на річці Остер, там де сучасний Ніжин, оскільки після битви 1078 року тіло убитого князя Ізяслава руси везли до Києва по Остру і Десні до Городця, що навпроти Києва.
 
Український дослідник Ніжина Олександр Морозов ототожнював залишки ніжинських городищ «Старе місто» та «Городок» із Ніжатиною Нивою або літописними Ніжатином та Уненіжем.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: