Завантаження ...
banner

Ніжинські медики бастували під Верховною Радою. Як це було

19 вересня під Верховною Радою України відбулась попереджувальна акція протесту медичних працівників

Медики, протест, акція протесту, медична реформа


19 вересня під Верховною Радою України відбулась попереджувальна акція протесту медичних працівників. Медики різних спеціальностей та посад з'їхались в Київ, щоб висловити уряду свою власну думку на медичну реформу. Серед них - і ніжинці. 

Про перебіг акції та сам протест запитали в завідувача відділу лабораторії Ніжинського пологового будинку Лариси Дмитренко:
 
“Ми отримали лист від обкому Профспілки з Чернігова з проханням рекомендувати людей, хто має бажання поїхати в Київ 19 вересня на Всеукраїнську попереджувальну акцію протесту проти дискримінації медицини. Усе було на добровільних засадах: хочеш - їдь, не хочеш - залишайся. 
 
Із Ніжина загалом поїхало на Майдан Незалежності 15 чоловік: 13 - із міської лікарні та 2 - з пологового будинку. Районна лікарня та швидка допомога також отримали лист. Їхали вони окремо. 
 
Зранку ми приїхали нашим невеликим колективом на Майдан. Були там буквально пів дня. Стояли всі по областям, один біля одного. Представлено було близько 10 регіонів України: Закарпаття, Івано-Франківськ, Житомирщина, Сумщина, Вінниця, Черкаси, Чернівці, Чернігівщина (це ті, яких я особисто бачила). Кожна група налічувала близько 60-70 чоловік. Тож, якщо рахувати, людей там було від 5 до 7 тисяч. 
 
Потім пішли всі колоною до Верховної Ради. Усі - у білих халатах. Хто придумав якісь плакати - малював їх із підручних матеріалів нашвидкоруч, у кого що малося. Окремо виступали представники всіх наявних профспілок чи окремих служб. Хтось був за медичну реформу, хтось - проти. 





Головні вимоги

Ми були за реформу. Тільки за ту реформу, яка б відповідала Конституції України та захищала б права людини (а не те, що вони там придумали, за американським зразком). У посадовців запитували, чому в нас повинна бути ця “американська” реформа, а не за польським чи німецьким проектом, які нам більше підходять. 

Протестувальники були проти, щоб швидка допомога складалась не з медичних працівників, а з парамедиків. Тобто братимуть звичайних людей, буквально з вулиці, без медичної освіти. Це, на мою думку, неправильно. Ну навчать тебе робити масаж серця чи штучне дихання, але ж цього мало! Потрібні базові профільні знання. До того ж, цим людям не даватимуть на руки медичні препарати чи необхідне обладнання. Головне завдання парамедиків - доставити хворого до лікарні. Але ж бувають ситуації, коли на місці потрібно зробити якусь ін'єкцію, дії, від яких залежить життя людини. 
 
Одним із наших пунктів було призначити Міністра охорони здоров'я, оскільки, на нашу думку, виконувач обов'язків не відповідає за свої дії. 
 
По-друге, підвищити заробітну плату, як кажуть, по справедливості, щоб прибрати цю “зрівнялівку” серед лікарів і молодших медичних сестер, диференціювавши її. Аби лікар, як каже Ольга Богомолець, хоча б отримував за місяць по 2-3 тисячі доларів, а санітарка - по 2-3 тисячі гривень. Завдяки цій “зрівнялівці” в тарифній сітці 60 з половиною тисяч медиків в цьому році виїхали за кордон. Якщо й далі так буде, у нас взагалі не залишиться нікого. 



По-третє, керівництво країни хоче зробити медицину платною. Безкоштовною буде тільки первинна ланка - пункти сімейної медицини. Якщо тобі потрібно до вузького спеціаліста (кардіолога, невропатолога, лікаря УЗД), ти маєш заплатити, аби потрапити до нього на прийом. Нехай це буде коштувати 2-3 тисячі гривень. Чи може звичайна людина собі це дозволити? Впевнена, що не кожна. Первинна ланка ж сама не впорається з величезним потоком пацієнтів. 

Нам необхідна також страхова медицина, яка забезпечує соціальний захист інтересів населення в охороні здоров'я завдяки медичному страхуванню. Завдяки страховій медицині пацієнт зможе безкоштовно користуватися певними послугами. Цього ж в реформі не прописано. 
 

Реакція на протест

Ніхто до нас з Верховної Ради практично не підійшов. Вийшов колишній Міністр охорони здоров'я Олег Мусій, голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець. Голова всіх профспілок працівників охорони здоров'я Вікторія Коваль передала посадовцям лист з головними вимогами медиків та сто тисяч підписів (бо її просто-напросто не пропустили). Олег Мусій зачитав ці вимоги на засіданні Верховної Ради України. 
 
Була незадоволена телерепортерами центральних каналів, які підходили до нас та намагалися побудувати розмову з провокаційних питань, викривити ситуацію по-своєму. Були вислови преси, що людей залякали, примусили. Брехня!!! Ми на власні очі бачили й слухали, як емоційно та схвильовано виступав лікар з Хуста, як висловлювались щиро медичні сестри та лікарі нашої ніжинської лікарні! 
 
Репортерів не цікавило, для чого ми приїхали та що хочемо змінити, відразу запитували, скільки нам заплатили. Це дуже ображало. Скільки нам потрібно було заплатити, щоб ми все кинули й поїхали? У кожного ж свої справи - дім, робота, діти. Питали, чого стільки років мовчали та одним махом усі поїхали. Бо увірвався терпець нам! Терпіли довго. 



Люди були обурені та кричали “Ганьба” через те, що поліція, одягнена в шоломи, попереду прикрилась залізними щитами; що обабіч дороги під Верховною Радою стояла Нацгвардія з собаками. На противагу їм, ми ішли в білих халатах, без нічого. Тільки й було, що три щітки, барабани та свистки. Яка ми загроза для них? Чого бояться? Що кров'ю ВІЛ-інфікованою в них жбурляти будемо? Пройти було практично неможливо. Не думаю, що вони нас охороняли. Нас пропускали через металошукачі! Це все було огидно!!! У мене мурашки були по всьому тілу, коли люди кричали те, що в них наболіло, намагаючись достукатися до тих, хто їх не чує. 

На вирішення проблеми дали очільникам країни певний термін. Якщо через місяць нас не почують та не будуть виконані всі вимоги, - буде загальний страйк всіх медиків по Україні”. 
 
P.S. За наслідками Всеукраїнської акції протесту народні депутати України зареєстрували проект Постанови Верховної Ради України від 22.09.2017 реєстр.№7139 «Про першочергові заходи для забезпечення соціального захисту медичних працівників та недопущення руйнації системи охорони здоров'я в України». 
 
З текстом документу можна ознайомитись тут














































Юлія Солдатенко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: