Завантаження ...
banner

Вимкнули світло - отримай компенсацію

Якщо в будинку не було світла протягом 24 годин, власник житла має право отримати компенсацію в розмірі 100 гривень

Електроенергія, РЕМ, платіжка

Якщо в будинку не було світла протягом 24 годин, власник житла має право отримати компенсацію в розмірі 100 гривень.

Якщо раптово відключили світло і аварію не усунули протягом 24 годин або енергопостачальна компанія не відповіла на вашу скаргу протягом місяця, то вам належить виплата компенсації у сумі 100 гривень. Гроші автоматично повинні зараховуватися на ваш рахунок за електроенергію.

В яких випадках споживачам електроенергії варто розраховувати на компенсацію і яким чином вона нараховується, пояснює заступник начальника відділу моніторингу та регулювання якості послуг Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) Родіон Коваль.

– Родіон Іванович, після того як комунальні послуги відчутно подорожчали, люди нарешті отримали можливість вимагати нормального обслуговування хоча б в області енергопостачань. В яких випадках передбачена виплата компенсації?

– Як комерційні споживачі, так і населення можуть отримувати компенсацію за порушення в термінах підключення до електромереж, в тому числі і після аварій, невчасно наданий договір технічних умов, при порушенні термінів експертизи лічильника або надання відповіді на скаргу або запит.

– Механізм нарахування компенсацій вже діє?

– Так, з 12 січня 2017 року набрав чинності Порядок забезпечення стандартів якості послуг з електропостачання. Цей документ був розроблений Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, як раз з метою захисту прав споживачів.

Порядок запроваджує загальні і гарантовані стандарти якості надання послуг, а також встановлює процедуру надання та розміри компенсацій споживачам за недотримання гарантованих стандартів.

У разі порушень компанія зобов’язана автоматично нараховувати компенсацію, як правило, в сумі 100 гривень. Просто в платіжці, яка прийде в наступному місяці, з нарахованої суми буде вирахувано 100 гривень компенсації. Також в квитанції має бути зазначено, за яке порушення компанія виплачує компенсацію.

Наприклад, аварію повинні усунути протягом 24 годин, інакше доведеться компенсувати людям незручності. До порушень не належать перерви в електропостачанні в результаті форс-мажорних обставин. Але компанія повинна довести наявність таких обставин перед комісією НКРЕКУ: надати необхідні довідки з ГосЧС або заяву з поліції про крадіжку кабелю або іншого обладнання.

Момент відновлення електропостачання після перерви повинен бути зафіксований в компанії.Масові відключення, наприклад, коли без світла залишається велика частина села, в компанії фіксуються автоматично. Зазвичай на великих підстанціях варто відповідне обладнання. Але якщо відключення сталося на одній лінії або у окремого споживача, то для того, щоб простежити час відключення і підключення, споживачеві слід звертатися в кол-центр компанії.

– Відразу як тільки вимкнулося світло?

– Так. Зазвичай люди дзвонять диспетчеру обленерго. Але там зараз ще немає можливості записувати всі телефонні розмови. Зате є окрема постанова, яка зобов’язує фіксувати всі телефонні дзвінки в кол-центр енергопостачальної компанії.

– Тому надійніше про аварію і інших відключеннях світла повідомляти саме в кол-центр?

– Так. А потім, якщо в компанії стануть стверджувати, наприклад, що світла не було протягом 23 годин, наша комісія під час планової перевірки може встановити, що споживач звертався в кол-центр в певний час, і підрахувати, як довго не було світла на самому справі.

Крім того, компенсація покладена споживачам, яких не підключили до електропостачання протягом трьох робочих днів (п’ять робочих днів у сільській місцевості) після усунення порушень. Йдеться про тих, кому світло відключили за борги або за крадіжку електроенергії.Після того як людина сплатить борг або усуне порушення, компанія зобов’язана підключити йому світло протягом визначеного часу. В іншому випадку вона виплатить 100 гривень компенсації.

– Що робити, якщо компенсацію автоматично не нарахували?

– Досить заповнити заяву в НКРЕКУ.

Якщо і після подачі заяви реакції не буде, компанія зобов’язана виплатити подвійну суму компенсації – вже 200 гривень. У разі, коли компанія стверджує, що прострочення з нарахуванням компенсації не було, можна звернутися зі скаргою до комісії НКРЕКУ.

До того ж в 2018 році ми будемо аналізувати звітність компаній за 2017-й. Так що компенсація може прийти до споживача навіть через рік, вже за результатами нашої перевірки. Тоді споживачеві виплачується не 100, а 200 гривень через порушення терміну виплати компенсації, а самої компанії доведеться додатково платити великий штраф, який відчутно позначиться на її доходах.

– Наскільки я зрозумів, будь-який споживач, який звернувся в компанію з яким-небудь питанням, скаргою чи заявою, якому не відповіли протягом місяця, отримає компенсацію 100 гривень?

– Так, але потрібно враховувати, що місячний термін починає відраховуватися з дати отримання компанією звернення від споживача і закінчується датою реєстрації вихідного листа-відповіді.

До речі, компенсація в 100 гривень покладається і в тому випадку, якщо експертиза лічильника електроенергії триває більше 20 днів. Але за умови, що споживач вчасно подав заяву на проведення експертизи і оплатив послугу. Компенсація не буде нарахована, якщо споживач не пустив працівників компанії в приміщення для проведення певних робіт або не надав всі необхідні документи, а також при віялові відключення.

– Якщо у споживача є претензії до якості електроенергії, він може розраховувати на компенсацію?

– У цьому випадку доведеться звертатися до суду, склавши акт-претензію. Зараз є певні проблеми з фіксацією факту надання неякісної електроенергії. Найближчим часом парламент повинен прийняти Закон «Про ринок електричної енергії», в якому передбачені додаткові повноваження НКРЕКУ, в тому числі і по виплаті компенсацій за якість електроенергії.Можливо, вдасться розробити механізм виплати компенсації за неякісну електроенергію, якщо компанія не усуне порушення протягом місяця.

– Буває, що в електромережі відбувається перепад напруги і у людей виходять з ладу побутові прилади. У таких випадках, як і раніше треба звертатися до суду?

– Так. При кожному конкретному випадку по відшкодуванню збитків необхідно визначати розмір збитку. Для цього треба проводити експертизи. Сам розмір збитку встановлюється судом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: