Завантаження ...
banner
banner

Народні депутати обговорили зміни до виборчого законодавства з ніжинськими студентами

Минулого тижня у приміщенні Ніжинського державного університету відбулась зустріч народних депутатів України від партії «Самопоміч» Любомира Зубача та Олега Лаврика зі студентами та викладачами університету на чолі з ректором Олександром Самойленком

Олег Лаврик, Любомир Зубач, Самопоміч, НДУ

Минулого тижня у приміщенні Ніжинського державного університету відбулась зустріч народних депутатів України від партії «Самопоміч» Любомира Зубача та Олега Лаврика  зі студентами та викладачами університету на чолі з ректором Олександром Самойленком.

Депутати окреслили бачення їхньою політичною силою змін до виборчого законодавства України та відповіли на запитання присутніх.

Нагадаємо, «Самопоміч» вимагає пришвидшити процес розгляду правок до Виборчого кодексу. У листопаді Верховна Рада підтримала в першому читанні новий проект Виборчого кодексу. Документом, зокрема, передбачається введення пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками. У парламенті періодично відбувається розгляд правок до проекту Виборчого кодексу, щоправда не надто результативно,  зараз пройдено близько 400 поправок з 4,5 тисяч.

Олег Лаврик, Любомир Зубач, Самопоміч, НДУ

В ході спілкування, Олег Лаврик розповів про свій досвід громадської та політичної діяльності, наголосив на тому, що для успішного вирішення проблем міста активістам необхідно йти в політику та реалізовувати напрацьовану стратегію.

Основною проблемою України, що гальмує розвиток є, на думку депутатів, корупція, на ній фактично тримається вся владна вертикаль. Єдиний шлях для подолання політичної корупції – це інший підхід до виборчого процесу, тому важливим є прийняття закону про антикорупційний суд та прийняття Виборчого кодексу.

Суть нової виборчої система, як наголосили народні обранці – відмова від мажоритарних округів, перехід до пропорційної системи з відкритими регіональними списками, тобто  боротьба проти того, щоб округи купляли місцеві олігархи. Як приклад наводиться випадок, коли в одному з невеличких виборчих округів, уже восьмий раз переміг один з депутатів, хоча за нього проголосували всього півтори тисячі виборців.

Подібні випадки не є одиничними, тому через таких депутатів у парламенті важко зібрати 226 голосів для необхідних законопроектів.

Олег Лаврик, Любомир Зубач, Самопоміч, НДУ

Олег Лаврик, Любомир Зубач, Самопоміч, НДУ


Любомир Зубач наголосив, що всупереч усталеній думці, ця Верховна Рада зробила деякі позитивні речі для країни, наприклад запуск системи «Прозоро», або антикорупційне законодавство, а якщо ця Верховна Рада прийме виборче законодавство, це буде певний плюс для країни.

На виборах мають конкурувати ідеї і програми, а не гроші і продуктові набори.

Запропонована виборча система з відкритими списками не є ідеальною, тому що навіть ідеальне законодавство в реаліях України можна перевернути з ніг на голову. Насправді, в деяких розвинених країнах існує мажоритарна система (США, Великобританія), але там є також усталений рівень правової культури або правових традицій.

Так само, в деяких країнах існує жорстка пропорційна система, але в перехідний період необхідно приймати таке законодавство, яке відповідатиме реаліям і зменшуватиме вплив місцевих олігархічних сил.

Така система буде великою перевагою, бо вона поєднує елементи пропорційної системи і мажоритарної. Згідно проекту Виборчого кодексу, вся Україна має поділяться на 27 регіонів, в цих регіонах є певна кількість мандатів.

Людина, яка голосуватиме, матиме можливість обрати партію, і буде мати можливість обрати кандидатів з певного переліку, який пропонує партія.

Залежно від того, скільки людей проголосує за певного кандидата, таким буде позиція кандидатів у певному списку, таким чином люди матимуть вплив на розташування кандидатів у виборчому списку.

Наприклад є маленький мажоритарний округ, який потенційний кандидат, може легко «засипати гречкою», а у випадку використання системи з відкритими списками вже відбудеться більше змагання ідей.

Законопроект Виборчого кодексу був проголосований в першому читанні, хоча більшість депутатів не мають бажання голосувати, проте є бажання «зберегти хорошу міну при поганій грі». Якщо буде вплив громадянського суспільства та міжнародної спільноти, то виборчий кодекс буде прийнятий.

Така реформа може дати можливість потрапити у Верховну Раду новим людям, які не мають значного фінансового ресурсу. Зрештою, у парламенті потрібні і управлінці, і науковці, а реформа дасть можливість таким людям потрапити до реформи.

Прозвучали запитання від присутніх

- Чи дасть можливість змінене законодавство відкликати обраного депутата?

Ні, не передбачає, оскільки це не передбачене Конституцією. Це питання потрібно опрацьовувати, після змін до Конституції.

Крім того, є ризик коли  партія може завести у парламент відомих і шанованих у суспільстві людей, а потім відкликати їх, та завести на їх місце інших, хто профінансував виборчу кампанію.

Проте, і в діючому законодавстві, і запропонованих змінах є норма, згідно якої, якщо депутат виходить з фракції, від якої він пройшов у парламент, то партія може його відкликати. Такі прецеденти вже є.

Завданням є завести в політику нові сили, щоб у парламент зайшли молоді люди, які іноді мають інше бачення ніж старше покоління. Нова виборча система може стати соціальним ліфтом для молоді.

Олег Лаврик, Любомир Зубач, Самопоміч, НДУ


Як ви ставитеся до депутатської недоторканості?

Депутат така ж людина, він має нести відповідальність на рівні з іншими. Для депутатів не має бути якихось особливих умов. Ми проти пільгових пенсій та інших пільг, які мають депутати, вважаємо це спадком Радянського Союзу. Тому, однозначно має бути скасування депутатської недоторканості.

Багато є депутатів, які прийшли в Раду для того щоб мати захист для себе і свого бізнесу. Наразі важно навіть зібрати доказову базу проти депутата.

Певний депутатський імунітет є в усіх країнах. Через кримінальні справи можна тиснути на депутата, тому депутат має мати певний імунітет під час виконання своїх повноважень.

По завершенюю спілкування, депутати оглянули місцеву "туристичну мекку" - ніжинські підземелля.





mynizhyn.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: