Завантаження ...
banner
banner

Меру та заступникам підвищили оклади, а на вчителях будуть економити

Керманичам Ніжина підвищують зарплати, аби підвищити престиж служби в органах місцевого самоврядування та матеріально простимулювати посадовців

Посадовці, зарплата, підвищення

Керманичам Ніжина підвищують зарплати, аби підвищити престиж служби в органах місцевого самоврядування та матеріально простимулювати посадовців. Тим часом недофінансування міських шкіл призводить до жорсткої оптимізації стосовно виплат освітянам. Про їхнє матеріальне стимулювання мова не йде, бо в міськраді знають кого заохочувати.

На закінчення пленарного засідання 39-ї сесії міськради, коли робочий день добігав кінця і в залі залишалися поодинокі слухачі, на розгляд депутатів подали 3 проекти рішення про упорядкування умов оплати праці  усіх заступників міського голови (Ігоря Алєксєєнка, Сергія Дзюби, Сергія Колесника та Сергія Осадчого) і самого міського голови Анатолія Лінника.

Ідея підвищити розмір посадового окладу керманичам міста ініційована вищезгаданою постановою. Не так давно, усім цим посадовцям, включаючи і міського голову, підвищили відсоток преміальних. А, якщо врахувати, що преміальні нараховуються від окладу та надбавок, то при збільшенні останніх, премії у грошовому вираженні теж зростуть.

До прикладу, розмір щомісячної премії міського голови становить 100% від посадового окладу, тобто рівносильний йому. Відповідно, на скільки зросте оклад, на стільки ж і премія.

Як і за встановлення відсотку преміальних, так і за підвищення посадового окладу, депутати голосували «всліпу». У проекті рішення про преміальні вказані були лише відсотки, а не сума. В аналогічному проекті про підвищення окладу відсутня не лише сума, а уже й відсотки.

У місті значний дефіцит коштів на виплати заробітних плат освітянам. Лише 4 ніжинські школи не мають проблем з виплатами – № 10, 15, 9, 7. Задля оптимізації витрат і економії фінансів, вчителям інших шкіл доведеться йти на непопулярні кроки: комусь відмовитись від преміальних та надбавок, а комусь навіть піти у відпустку за свій рахунок. Це дозволить вийти зі скрутного становища недофінансування. Така жорстка оптимізація вдарить по кишенях і без того не надто багатих освітян.

Виходить, що дефіцит бюджету впливає лиш на матеріальне становище простих ніжинців, в той час, коли на підвищення окладу меру та його оточенню кошти знайти вдається.

Економічна нестабільність в країні справа страшна. Вона загострює соціально-матеріальну нерівність між верствами населення подекуди до абсурду. Іноді може здатися, що керманичі нашої держави живуть з нами на різних планетах, приймаючи алогічні підзаконні акти. У нас нема грошей для нормального рівня життя, але є генетичне покликання до самопожертви. У нас – це у простих людей. У тих, хто вплинути на якісь рішення державної влади та їхню інтерпретацію на місцях не має змоги.

Яскравий тому приклад постанова кабміну «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів». Гідна оплата праці бути повинна, але бути вона повинна у всіх. Вкотре міська влада піднімає рівень свого доходу: спочатку відсоток преміальних, зараз розмір посадового окладу. Аналогічну постанову затвердили рік тому і стосовно освітян. Тоді потрібно було підвищити рівень оплати праці ніжинським вчителям з початку 2017 за рахунок міського бюджету, або з вересня 2017 уже з державних коштів. Але платити збільшену зарплату вчителям на пів року раніше, за словами міського голови, було б "проїданням бюджету".


Автор: Ольга Рогачова

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: