Завантаження ...
banner

Волонтеру, що привіз гранатомет у школу, скасували вирок

18 лютого 2015 року одна працівниця школи в смт Ріпки Чернігівської області загинула і двоє було поранено через вибух гранатомета, принесеного волонтером Курачем до шкільного музею

Віталій Курач, вибух, гранатомет, суд, вирок, скасовано


18 лютого 2015 року одна працівниця школи в смт Ріпки Чернігівської області загинула і двоє було поранено через вибух гранатомета, принесеного волонтером Курачем до шкільного музею.


Апеляційний суд Чернігівської області скасував вирок до шести років позбавлення волі волонтеру антитерористичної операції (АТО), активісту партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» Віталію Курачу за випадковий підрив гранатомета в школі в смт Ріпки Чернігівської області.

Про це йдеться в ухвалі суду від 19 червня, передають Українські Новини. 

Зазначено, що апеляційні скарги подав підсудний, інвалід 3-ї групи, і його адвокати. 

Вони просили суд скасувати вирок від 21 березня 2016 року, яким підсудного визнано винним за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами), ст. 264 (недбале зберігання зброї і боєприпасів) Кримінального кодексу, і виправдати у зв’язку з недоведеністю в його діях складу зазначених злочинів.

Захист волонтера стверджує, що суд першої інстанції розглянув справу з суттєвими порушеннями, не встановив мотивів підсудного, не взяв до уваги, що корпус відстріляного гранатомета було привезено виключно для шкільного музею. 

Також суд першої інстанції не перевірив показання Курача про наявність дозволу керівника добровольчого батальйону ОУН на вивезення із зони АТО корпусів відстріляних гранатометів. 

«(Підсудний) вважає, що після передачі відстріляного корпуса гранатомета до Ріпкинської школи №2 припинилося і зберігання ним цього предмета. Доказів, які свідчили б про його передачу на тимчасове зберігання або з іншою метою, не встановлено. Він не брав на себе будь-яких зобов’язань із контролю щодо подальшого поводження з цим предметом на території школи, і не мав вільного доступу до нього», – сказано в тексті судового рішення. 

Крім того, суд взяв до уваги такі пом’якшувальні обставини, як, зокрема, перебування на утриманні малолітньої дитини, позитивні характеристики з місця проживання і від громадських організацій, наявність грамот і подяк від імені голів обласних управлінь Служби безпеки України та поліції в Чернігівській області. 

Апеляційний суд постановив скарги підсудного задовольнити і скасував вирок. 

Апеляційний суд також повернув справу на повторний розгляд до суду першої інстанції. 

ЧЕline
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: