Завантаження ...
banner
banner

Перші результати кампанії декларування доходів громадян у Ніжині

З 1 січня стартувала та з кожним днем набирає обертів кампанія декларування громадянами доходів, яка триватиме до 1 травня поточного року. Ніжинська ОДПІ повідомляє про хід декларування доходів та перші результати

З 1 січня стартувала та з кожним днем набирає обертів кампанія декларування громадянами доходів, яка триватиме до 1 травня поточного року. На брифінгу, який відбувся днями в Ніжинській ОДПІ начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Ніжинської ОДПІ Ольга Лукащук повідомила  про те, що жителі Ніжина та району активно декларують доходи, отримані у 2014 році. Так, з початку 2015 року про свої минулорічні доходи повідомили більше 200 громадян. Загальна сума задекларованих доходів склала більше 6 млн.грн. Підлягає сплаті до бюджету 303,6 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб.

Найактивніше звітують ті громадяни, які протягом минулого року отримували спадщину – 87 декларацій на загальну суму більше 5 млн.грн., здійснювали продаж об’єктів рухомого майна – 2 декларації на суму майже 60,3 тис.грн., надавали майно в оренду, найм (піднайм) – 2 декларації на загальну суму близько 4,7 тис.грн., надавали  послуги по обробці земельних ділянок  47 осіб, як задекларували  дохід більше 50 тис.грн.
 
Крім того, громадянами подано 65 декларацій для отримання податкової знижки за навчання студентів. Загальна сума, що підлягає поверненню із бюджету  складає 76,8 тис. гривень. 2 осіб скористалися правом на отримання знижки по іпотечному кредиту на суму 41 тис.грн.

Звернула увагу на те, що декларацію про майновий стан та доходи можна подати до податкової інспекції або прозвітувати в електронному вигляді. Всі декларанти податку на доходи фізичних осіб мають змогу заповнювати та направляти до податкової інспекції декларацію про майновий стан і доходи через Інтернет. З цією метою на єдиному веб-порталі Державної фіскальної служби України працює спеціальний сервіс «Декларування on-line».

Щоб подати податкову декларацію засобами E-mail, потрібно безкоштовно отримати електронний цифровий підпис в каб.118 Ніжинської ОДПІ. Звітування в електронному вигляді дає можливість не лише зекономити час та кошти, але й отримати арифметичний контроль за показниками декларації та підтвердження щодо прийняття звітності.

Нагадала про те, хто із громадян зобов'язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, якщо протягом 2014 року вони отримували:
 
- доходи від осіб, які  не є податковими агентами;
- доходи від надання  рухомого майна або нерухомості  в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм), якщо орендар та орендодавець  фізичні особи;
- сума заборгованості платника податків, за якою минув строк позовної давності (крім податкової), яка перевищує за 2014 рік  609 грн.;
- інвестиційний прибуток;
- будь-які іноземні доходи;
- нецільову благодійну допомогу, якщо її загальна сума протягом 2014 року перевищувала 1710 грн.;
- доходи у вигляді спадщини та подарунків, які підлягають обов’язковому декларуванню та при нотаріальному посвідченні яких податок не сплачувався;
- доходи, які нараховувалися (виплачувалися, надавалися) платнику  податку двома або більше податковими  агентами лише у формі заробітної  плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2014 році – 146 160 грн. (1218х120)) тощо.
 
Відмітимо, що Державна фіскальна служба розраховує на чесне партнерство та сумлінність наших платників податків, взаємну підтримку в справі наповнення місцевих  бюджетів .
 
                            
 
                                      Лариса Стусь,
спеціаліст з питань комунікацій Ніжинської ОДПІ 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: