Завантаження ...
banner

«ЙОГО ГРА ЗРІВНЯНА ЛИШЕ ЗІ СПАВЖНЬОЮ ПОЕЗІЄЮ» До 100-річчя із дня народження Тимофія Докшицера

267912642_3063971493861066_906072859861667424_n.jpg

Сьогодні, 13 грудня, виповнюється 100 років від дня народження одного з найвидатніших ніжинців - всесвітньо відомого музиканта Тимофія Докшицера - найкращого трубача ХХ століття, якого за життя називали Легендою Музики. Тимофій Олександрович Докши́цер (1921- 2005) - трубач, педагог та диригент. Народний артист Росії, професор Російської Академії Музики імені Гнесіних, член директорату Міжнародної гільдії трубачів.

Сьогодні, 13 грудня, виповнюється 100 років від дня народження одного з найвидатніших ніжинців - всесвітньо відомого музиканта Тимофія Докшицера - найкращого трубача ХХ століття, якого за життя називали Легендою Музики. Тимофій Олександрович Докши́цер (1921- 2005) - трубач, педагог та диригент. Народний артист Росії, професор Російської Академії Музики імені Гнесіних, член директорату Міжнародної гільдії трубачів.

Тимофій Докшицер народився у нашому місті. Його батько - Олександр Тавелевич, корінний ніжинець, був талановитим музикантом-самоучкою, щедро обдарованим природою. Він однаково гарно грав на скрипці, валторні, трубі, сам писав музику до театральних вистав та кінофільмів, які демонструвалися у першому ніжинському кінотеатрі. Разом із своїми братами – Борисом, Соломоном та Самуїлом грав у міському оркестрі та був його диригентом. Мати музиканта, Любов Наумівна (у дівоцтві – Слєзова. родом з Козельця) виховувала п’ятьох дітей. У автобіографічній книзі музиканта «Трубач на коні» чимало сторінок присвячено рідному Ніжину.

Музиканти, музикознавці, любителі музики порівнювали Тимофія Докшицера з Ніколо Паганіні. Донедавна, до «ери Докшицера», трубу розглядали як гарний оркестровий інструмент з досить обмеженими виразними можливостями. Але ще про студента Докшицера його викладач - професор Московської консерваторії Михайло Табаков казав: «Якби твою гру почули сто років тому, то тебе, як Паганіні, оголосили б дияволом».

Докшицер-трубач розширив у своїй творчості можливості інструмента, доводячи їх до вершин досконалості. Геніальний трубач надавав своєму інструменту незчисленну кількість найрізноманітніших барв, відтінків настроїв. «Здається, що труба промовляє, співає, розповідає. Докшицер модулює кожну фразу так майстерно, що йому могли б позаздрити багато видатних співаків та інструменталістів»; « Докшицер розкриває такі виразні та віртуозні якості інструмента, про які ми й не підозрювали»; «Його гра зрівняна лише із справжньою поезією»; «Докшицер вміє співати на своєму інструменті з особливою теплотою, елегантністю, ніжністю та м’якістю, грати так швидко й спритно, немов він найвіртуозніший скрипаль. Йому підвладні ураганні пасажі; його техніка дивовижна» – ось лише деякі відгуки закордонної преси.

 

Все своє життя маестро присвятив служінню музиці. 38 років Тимофій Докшицер був солістом оркестру Большого театру, диригував цим оркестром. Докшицер вів найактивнішу концертну діяльність. Геніального музиканта чули всі найкращі сцени Європи, Північної Америки, Мексики, Китаю та Японії. Блискуча кар’єра - сольні концерти у 50 країнах світу!

В його доробку виконання творів славетних композиторів – Моцарта, Баха, Бетховена Генделя, Чайковського та багатьох інших, а також твори композиторів ХХ століття, серед яких близько сотні створених саме для Докшицера. Крім того, багато творів Т. Докшицер виконував у власній редакції, він автор 80-ти транскрипцій та обробок музичних творів. Записав сотні чудових фонограм на найпрестижніших світових фірмах грамзапису, його платівки та диски розійшлися багатотисячними накладами.

Всіма своїми творчими, технічними знахідками та майстерністю видатний музикант щедро ділився зі своїми учнями. Він виховав цілу плеяду талановитих трубачів – виконавці та педагогів за більш ніж сорокарічний час роботи в училищі ім. Гнесиних. Ще сотні молодих музикантів відвідували короткотермінові курси майстерності Т. Докшицера у вищих музичних навчальних закладах Англії, Фінляндії, Німеччини, Франції, Італії, США. Багато музичних класів та шкіл світу носять ім’я нашого земляка.

Ім’я віртуоза-трубача згадується у всіх сучасних довідникових виданнях з музики. З 2009 року у Москві проводиться Міжнародний конкурс виконавців на мідних духових інструментах імені Т.О. Докшицера.

Тимофій Олександрович завжди пам'ятав рідне місто, всім і всюди підкреслював: «Я з’явився на світ у Ніжині через 100 років після того, як Гоголя сюди привезли на навчання», - ось така презентація своєї малої батьківщини!

Незаважаючи на величезну зайнятість, при найменшій нагоді музикант навідувався до Ніжина, 1978 р. виступав з концертом у дитячій музичній школі.

Востаннє музикант відвідав місто свого дитинства 10 жовтня 1998 р. Тоді Тимофія Докшицера запросили в Україну головувати разом з Левком Колодубом на першому Київському Міжнародному конкурсі трубачів та конференції Євро-Міжнародної гільдії трубачів, що проходила під час конкурсу (7 - 11 жовтня).

Своїм першим питанням: «Коли ми їдемо до Ніжина?», - Докшицер не аби як спантеличив організаторів конкурсу. Вони не знали, що Докшицер народився в Україні, у Ніжині, і такої поїздки не передбачили. Незважаючи на напружений та щільний графік конкурсу Тимофій Олександрович зумів «вирватись» до рідного міста. Він умовив добрих київських друзів відвезти його з дружиною автомобілем до Ніжина перед заключним концертом.

У відділі «Поштова станція», де 1998 року гостював маестро, відкрита невелика виставка з фондів Ніжинсько краєзнавчого музею, на якій представлено афіши, книги та платівки, подаровані Тимофієм Олександровичем.

У всесвітній мережі Інтернет міститься багато аудіо та відео записів музичних творів у виконанні нашого видатного земляка. Деяки з них я розмістила на своїй сторінці у Facebook.