Завантаження ...
banner
banner

Гривня у зоні затишшя: чи є реальні загрози стабільності курсу

1624023865-5193.jpg

На готівковому валютному ринку України останні місяці спостерігається затишшя. Національна валюта протягом травня-червня поступово зміцнювалася, перш ніж досягти нинішньої стабільності: якщо на початку травня долар у банках та валютних обмінниках можна було придбати за приблизно 38 гривень, то зараз американська валюта коштує в середньому 37,3 гривні.

На готівковому валютному ринку України останні місяці спостерігається затишшя. Національна валюта протягом травня-червня поступово зміцнювалася, перш ніж досягти нинішньої стабільності: якщо на початку травня долар у банках та валютних обмінниках можна було придбати за приблизно 38 гривень, то зараз американська валюта коштує в середньому 37,3 гривні.

Таким чином, готівковий курс наблизився до офіційно закріпленого Національним банком курсу у 36,6 грн/дол., а з початку 2023 року укріплення готівкової гривні склало понад 8 відсотків.

Така позитивна тенденція не може не радувати, враховуючи те, що Україна вже майже півтора року знаходиться у стані війни з жорстоким агресором. При цьому стан національної економіки потроху покращується, наскільки це можливо в нинішніх жорстких реаліях.

Так, реальний ВВП країни у першому кварталі зріс на 2,4 відсотка, порівняно з попереднім, а інфляція у травні сповільнилася до 15,3 відсотка (з 17,9 у квітні). Національний банк прогнозує подальше зменшення інфляції. Також регулятор покращив свій прогноз зростання економіки у 2023 році – з 0,3 до 2 відсотків. У кращу сторону змінив свій прогноз зростання економіки України і Міжнародний валютний фонд.

Важливу роль у стабільності економіки та валютного курсу зокрема відіграє обсяг золотовалютних резервів держави. І зараз, завдяки безпрецедентній фінансовій допомозі з боку міжнародних партнерів, золотовалютні резерви України сягнули рекордного показника у 37,3 мільярда доларів, що є найвищим показником із серпня 2011 року.

Міжнародна фінансова допомога залишається вкрай необхідною для підтримки України для того, щоб наша держава могла здійснювати усі соціальні виплати та нормально функціонувати. До кінця цього року обсяг надходжень від партнерів може перевищити 42 мільярди доларів. І експерти називають стабільність надходжень головною передумовою стабільності валютного курсу.

Наразі фактори, які можуть суттєво вплинути на курс гривні, як такі відсутні. Офіційний курс залишається незмінним, а готівковий вже наблизився до нього – при тому, що минулого року курс долара подекуди перевищував 41 гривню.

Тоді регулятор впроваджував різні фінансові інструменти, зокрема, можливість громадянам купувати безготівкову валюту за офіційним курсом, але за умови обов’язкового розміщення її на депозит мінімум на три місяці. Таким чином, знижувався попит на отримання іноземної валюти тут і зараз – громадяни могли зафіксувати свої заощадження за привабливим курсом і отримати готівку на руки в майбутньому. А зараз, коли офіційні та готівковий курси практично зрівнялися, подібні інструменти вже не мають такої привабливості для населення.

При цьому, за умови незмінності фіксованого курсу, на готівковий курс впливають передусім психологічні фактори, а не економічні. Традиційно попит на іноземну валюту значно зростає під час різноманітних криз. Але за майже півтора року війни українці адаптувалися до складних умов, і курс валют наразі не відіграє значної ролі для громадян. Зокрема, аналітики відзначали, що навіть жахлива катастрофа на Каховській ГЕС, яку підірвали росіяни на початку червня, не викликала бурхливої реакції на національному валютному ринку.

Нинішня стабільність курсу, покращення економічної ситуації в країні і непохитність міжнародної фінансової підтримки дають громадянам хоч якусь впевненість у завтрашньому дні. Українці вже не мають потреби бігти в обмінники скуповувати валюту чи продавати заощадження, аби виграти на курсових коливаннях.

До того ж зараз у багатьох на слуху скандальні ситуації з валютними обмінниками, які стали відмовляти клієнтам у прийманні старих чи зношених купюр іноземної валюти або погоджувалися прийняти з комісією, за заниженим курсом. Через масові скарги Нацбанк випустив роз’яснення, в якому підкреслив, що банкам та небанківським установам при здійсненні валютно-обмінних операцій заборонено встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави. А у випадку відмов обмінника приймати певні банкноти регулятор радить звертатися зі скаргою до керівництва установи чи, при відсутності реакції, до самого НБУ.

Таким чином, у найближчому майбутньому експерти не вбачають приводів для значних коливань валютного курсу. Ситуація на валютному ринку залишається стабільною та прогнозованою – принаймні, до кінця літа. Зміни можливі тільки у випадку виникнення екстраординарних, непередбачуваних факторів.

Тому зараз вся увага має бути сфокусована на наших героях, які мужньо виборюють Перемогу на полі бою, на максимальній їх підтримці та власній праці на благо країни. Працюємо, донатимо, а в обмінники заглядаємо лише у крайньому випадку.