Завантаження ...
banner

Ракет побільшає: чи вдасться влаштувати росіянам регулярні дні "Нептуна" - Михайло Жирохов

TY0ElXOPuqPsvCxqtrhftJ0ZkRkwr3-metaMzcwXzI1MF8xNzIyMzQ3MTc5LTk3NDYuanBn-.webp

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ракет власного виробництва в Україні буде більше: ракетна програма отримала додаткове фінансування.

Останнім часом Сили оборони України дійсно частіше почали завдавати ударів по військових об’єктах росіян власними ракетами, зокрема мова про "Нептун".

В цілому, питання виробництва ракет в умовах війни (та й взагалі) потрібно розділити на частини.

  • Перша - це виготовлення корпусу. В Україні виготовлення корпусу було налагоджено - я не буду говорити де і ким - за допомогою форм, які залишилися після розвалу Радянського союзу.
  • Друга складова – це двигуни. Вони виробляються на державному підприємстві Івченко-Прогрес.
  • І третя складова – це головки самонаведення.

Чи можна масштабувати цей процес? Якимось чином це вже відбулося, якщо дивитись на повідомлення російських медіа. Останні час від часу повідомляють про уламки українських ракет ["Нептун"]. Проте я не можу уявити масштаб.

Тобто, в цілому, якщо говорити про масштабування виробництва українських ракет, потрібно говорити про виробництво трьох складових (коли мова про "Нептуни", то навіть чотирьох, адже у них є додатковий двигун для запуску).

Питання корпусу – невелика проблема. Теоретично, якщо замість одного станка з числовим програмним керуванням (ЧПУ), який використовується для виготовлення корпусів ракет, поставити два, то буде можливість виготовляти замість одного корпусу – два. Це питання можна розв’язати за допомогою західних союзників: "два-три" верстати вони точно можуть нам поставити.

Наступне питання – виробництво головок самонаведення. Зважаючи на те, скільки, приміром, "Стугн" йшло на озброєння Сил оборони та на експорт, воно до 2022 року було доволі потужним. Головки самонаведення у нас від КБ "Луч" і не секрет, що росіяни намагаються знищити це підприємство. В цьому сенсі не дивно, що в таких умовах ніхто публічно не скаже, наскільки реально знищена потрібна інфраструктура та наскільки можна збільшити виробництво.

І третє питання – питання двигунів. Чи можуть з ними допомогти союзники? Ні. Адже двигуни для українських ракет були розроблені ще за часів СРСР. Західні і радянські стандарти – абсолютно різні, з різними принципами створення, з іншими кріпленнями…

Тобто, якщо починати переробляти ракету під якийсь французький чи інший двигун, це потребуватиме великих затрат, в тому числі часу. Адже, якщо дивитись на випробування на рівні того ж "Нептуна", на це знадобилося чотири роки.

Та й взагалі я не бачу, щоб наші західні союзники були готові завзято допомагати розробляти нам власну ракетну програму.

Отже, якщо ми говоримо про нарощування обсягів виробництва ракет, зокрема "Нептунів", ми в будь-якому разі впираємося в двигуни. Тому наразі інтенсивність гарячих подарунків для росіян "Нептунами" залишатиметься приблизно на плюс-мінус нинішньому рівні.

Читайте також: Світова війна: Судан, Малі, Сирія. Венесуела наступна? - Андрій Попов