Завантаження ...
banner
banner

Білкові стаканчики і пакети: українець здійснив прорив у сфері екологічності

Білкові стаканчики для кави, мармеладні соломинки для коктейлів і навіть пакети, які можна з’їсти разом із бутербродом. Сумський науковець Дмитро Бідюк винайшов одноразовий екологічний посуд та власний аналог поліетилену


Білкові стаканчики для кави, мармеладні соломинки для коктейлів і навіть пакети, які можна з’їсти разом із бутербродом. Сумський науковець Дмитро Бідюк винайшов одноразовий екологічний посуд та власний аналог поліетилену. Винахідник стверджує, що в звичайному ґрунті стаканчики безслідно зникають упродовж трьох тижнів, а пакети – за півтора тижні. Іще й стають добривом для рослин.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.

Такі стаканчики можна використовувати як одноразову тару чи форму для випікання, скажімо, кексів чи бісквітів. Також для зберігання продуктів у морозильній камері. Адже ця штука витримує температуру до 250 градусів і не боїться заморозки.

Винайшли матеріал для таких біостаканчиків у Сумському аграрному університеті. В основі винаходу - природний білок та полісахариди - речовини, які широко використовують у харчовій промисловості і які цілком безпечні для здоров’я людини. Наприклад, як крохмаль чи агар-агар. Зробили прес-форму та додали кольору – моркв'яного соку.

"Головна перевага цього стаканчика, що він розкладається за 21 день і повністю згниває", - каже доцент Сумського національного аграрного університету Дмитро Бідюк.

Іще одна новинка в розробці – біосоломинка для коктейлів. Її хочуть зробити їстівною.

"Із запахом ванілі, полуниці або навіть з полуницею, з джемом. Щоб випив компот і соломинкою закусив", - каже Бідюк.

А от якщо розплавити полісахарид - можна зробити біопакет. Це з'ясувалося випадково - під час одного з експериментів. Дмитро вдосконалив формулу - додав еластичності. А ще наніс логотип біопакувальної тари харчовим барвником.

"Із натуральних компонентів, нут немає ніякої хімії, тому він абсолютно їстівний".

Щоби довести свої слова про абсолютну безпечність, Дмитро вперше погоджується скуштувати власний продукт.

"Я її їм уперше. Вона така жорстка, трохи схожа на локшину. Я її ковтнув - ну, їсти можна".

Полісахариди в основі пакета хоч і не засвоюються організмом, але виводять із нього шкідливі речовини, каже винахідник.

Тепер тестуємо пакети на міцність – витримує 3,8 кг. Навіть спалюємо.

"Вона запалюється як папір. Пахне паленим папером".

Ця плівка саморозкладається за 10 днів, стверджує науковець. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: