Завантаження ...
banner
banner

7 квітня - Благовіщення: історія і традиції свята

7 квітня православні християни відзначатимуть одне з 12 великих церковних свят - Благовіщення Пресвятої Богородиці. Яка ж історія цього свята і традиції? Благовіщення неперехідне свято, тому щороку православні християни відзначають його 7 квітня, а католики - 25 березня

Благовіщення, свято, історія, традиції

7 квітня православні християни відзначатимуть одне з 12 великих церковних свят - Благовіщення Пресвятої Богородиці. Яка ж історія цього свята і традиції?

Історія

Благовіщення неперехідне свято, тому щороку православні християни відзначають його 7 квітня, а католики - 25 березня. Від Благовіщення до Різдва Христового 9 місяців - саме стільки жінка виношує дитину під серцем.

У цей день архангел Гавриїл з'явився Діві Марії і повідомив їй благу вість, що вона стане матір'ю Сина Божого, зачавши його від Святого Духа. Синові, якого вона назве Ісусом, судилося спокутувати людські гріхи і дарувати людям порятунок.

Благовіщення Пресвятої Богородиці - це свято великої радості, навіть сонце в цей день на радості "грає". Уособленням цього свята є голуб, як символ чистоти і непорочності, а також білі лілії, якими до свята віруючі прикрашають свої будинки.

Традиції

Благовіщення Пресвятої Богородиці збігається з серединою самого суворого Великого Посту, проте в честь свята дозволяється їсти рибу. М'ясо, яйця, молоко при цьому як і раніше виключаються з трапези. 

Православним на Благовіщення варто частіше ходити до церкви і обов'язково сповідатися. Найбільш правильний підхід – це провести день з родиною, в молитві і з чистими думками, відвідувати родичів і не відволікатися на мирські проблеми. 

Благовіщення вважається жіночим святом, тому в цей день потрібно обов'язково піти на службу до церкви і помолитися Пресвятій Богородиці про щасливу долю, вдале заміжжя, про діток і їх здоров'я, про заступництво.

Що не можна робити на Благовіщення 

Не рекомендуеться на Благовіщення займатися важкою працею, працею на землі і обрізанням дерев. Однак слід пам'ятати, що свято - це не виправдання бездіяльності.

Церква говорить про те, що в день Благовіщення, як і інші великі церковні свята, кожному віруючому християнину слід постаратися відкласти свої справи заради присутності у храмі та молитви. Потім людина може сам вибирати собі заняття. 

Головне – не загрузнути в суєті, турботи, гнів, роздратування і т. д. По можливості відкласти все, що може перешкодити вам зустріти це Свято з радістю і вдячністю. Жінкам не можна стригти і фарбувати волосся, шити, в'язати, не варто до вечора займатися приготуванням їжі. 

Також у цей день не варто одружуватися або влаштовувати поминки.

За матеріалами Уніан і rivne1.tv
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: