Завантаження ...
banner
banner

Який вулик вибрати для пасіки?

Для того, щоб не тільки успішно розводити бджіл, а й мати непоганий урожай меду й збирати вдосталь пилка, потрібно забезпечити комфортні умови для росту й розвитку своїх комах

Для того, щоб не тільки успішно розводити бджіл, а й мати непоганий урожай меду й збирати вдосталь пилка, потрібно забезпечити комфортні умови для росту й розвитку своїх комах. Те, як почуватиметься бджолина родина та настільки багато вироблятиме меду, залежить від того, як облаштований вулик. Це будиночок, де бджоли живуть, тому він має бути сухим, теплим і досить містким, з усіма необхідними пристроями для відділення плідної матки, збору меду та інших потреб.

Коли немає досвіду, потрібно звертатись до професіоналів, щоб вони допомогли обрати. Зараз можна купити вулики різних типів. Великою популярністю користуються конструкції-лежаки, де декілька решіток та секцій. Також поширені багаторівневі моделі, у яких дуже зручно відділяти матку від основного рою. Є варіанти, які більше підходять для початківців. На першому етапі, зазвичай, підходить однорівневий вулик із 12 рамками, де можна розмістити одну бджолину родину.

На що треба звернути увагу при купівлі вулика

Найголовнішими можна назвати три параметри. На них звертають увагу як професіонали, що вже точно знаються на цьому питанні, так і початківці. Отже, основні характеристики наступні:

  • Розмір рамки. Стандартна називається ще даданівською, її параметри – 470х300 мм. Вона використовується у всіх існуючих типах вуликів, включаючи багаторівневі. Початківцям найкраще обирати саме такий типорозмір, бо на нього легше знайти усі інші необхідні деталі.
  • Кількість рамок. Їх може бути від 10 до 24. Існують ще більш рідкісні варіації, де всього 8-10 рамок. Найкраще глянути, який саме варіант використовується у місцевості покупця. Багато залежить і від кочової поведінки бджіл.
  • Кількість корпусів. Для розвитку родини та інтенсивного збору меду, зазвичай, достатньо двох дванадцятирамкових. Саме їх радять брати початківцям.

Отже, різновидів вуликів багато, треба лише визначитись із тим, який стане більш вигідним на конкретному етапі.

Яким має бути хороший вулик

Досвідчені пасічники часто роблять будиночки для комах власноруч. Так, поступово з’являються нові типи конструкцій, які відрізняються від стандартних розмірами чи наявністю додаткових оригінальних елементів. Гарний вулик:

  • не має отворів;
  • утримує тепло, коли холодно;
  • не перегрівається, коли жарко;
  • дає можливість легко замінити деталі.

Решітка пилковловлювача та інші елементи для вуликів представлені у професійних інтернет-магазинах.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: