Завантаження ...
banner
banner

Кореневище Бадану – прикрашаємо свій сад

Зробити клумбу гарною та ошатною протягом усього року вам допоможе «слонове вухо». Не лякайтесь, адже жодна тварина при цьому не постраждає.

Зробити клумбу гарною та ошатною протягом усього року вам допоможе «слонове вухо». Не лякайтесь, адже жодна тварина при цьому не постраждає. Мова йде про цікаву і поки що не дуже поширену в Україні рослину – бадан. Саме за велике, немов шкіряне, дещо округле листя її й прозвали «слоновим вухом».

Ефектний на вигляд, легкий у догляді, невибагливий – саме такими епітетами характеризують бадан садівники. А продають кореневище Бадану yaskravaklumba.com.ua та інші відомі українські інтернет-магазини. Давайте ближче познайомимося з нашим заморським гостем.

Що ми знаємо про бадан?

Бадан – трав'яниста багаторічна рослина родом з гірських районів Монголії та Китаю. Суворі кліматичні умови виховали справжнього «супермена», здатного протистояти засухам, перепадам температури, вітрам та морозам. Потужний корінь охоплює значну площу в пошуках вологи та поживних речовин. А міцне, неначе шкіряне, листя може протистояти негоді.

Особливістю рослини є те, що вона не скидає листяний покрив на зиму, а просто змінює його колір. Так з зеленого він поступово стає багряним. Проте навесні наш суворий красень дивує своїм ніжним цвітінням. Милі суцвіття на високих квітконосах прикрашатимуть вашу клумбу понад місяць. Але це ще не все. У другій половині літа бадан може зацвісти повторно.

Отже, основними перевагами бадану є:

  • невибагливість,
  • простота у вирощуванні,
  • стійкість до захворювань,
  • морозостійкість,
  • декоративний вигляд протягом усього року.

Проте і це ще не всі сюрпризи, які підготував вам бадан.

Цілющі властивості кореневища бадану

Бадан – цінна лікарська рослина, яку визнає не лише народна, але й офіційна медицина. Як сировину використовують його кореневище та листя. Препарати з бадану коштують недешево. Їх вживають при шлунково-кишкових і гінекологічних захворюваннях, туберкульозі та інфекційних станах (грип, запалення легенів, ларингіт, лихоманка тощо). Хороші результати дає також лікування проблем ротової порожнини, насамперед, кровоточивості ясен.

Приготувати смачні та корисні ліки для посилення імунітету можна й самостійно. Навесні старе листя збирають, висушують, подрібнюють та готують з нього так званий «монгольський чай». Напій світлого кольору має дуже приємний смак і аромат. Він просто незамінний в періоди авітамінозу та послаблення захисних функцій організму.

Бадан – вирощуємо на своїй ділянці

Якщо ви наважитесь придбати кореневище бадану, то відразу ж переконаєтесь, наскільки безпроблемною є ця рослина.

Висаджувати її можна на будь-яких грунтах, адже у себе на батьківщині бадан росте деінде. Тому заморочуватися, чим підживити рослину або як визначити РН грунту під бадан не варто. Проте є один нюанс. Восени, після завершення сезону цвітіння, спеціалісти радять трохи підживити кущ. Це дозволить рослині накопичити поживні речовини, щоб її листя виглядало гарним протягом цілої зими.

Обирайте для бадану місця у напівтіні. У глухих затінках ви не побачите рясного цвіту, а на палючому сонці йому буде некомфортно. Проте рости бадан буде скрізь.

Щоб добитися якнайбільшої декоративності листя, не забувайте про помірний полив. Це особливо стосується спекотних днів. Не забувайте – полив потрібно проводити під корінь і лише вранці або після заходу сонця.

Найкращий час для посадки – весна. Розмножувати радимо кореневищем – це найлегший та найшвидший спосіб. Садити бадан треба не ближче, ніж пів метра один від одного, адже рослини добре розростаються. За кілька років ви зможете самостійно розділити кореневище і примножити свої насадження.

На зиму бадан ні в якому разі не накривайте! Його зелене та багряне листя буде дивувати вас своїм розмаїттям у холодну пору року.

Прополювати рослину необхідно лише на початках. Пізніше, після того, як наросте зелена маса, потреба у цьому відпаде. Бадан сам потурбується про небажаних сусідів. Щоб рослина виглядала ошатно, періодично видаляйте засохлі суцвіття ти випадково пошкоджені листочки.

Бадан у ландшафтному дизайні саду

Бадан розділяють на дві великі групи: сибірсько-далекосхідну (квіти темних відтінків) та гімалайсько-китайську (зі світлими квітами). Вони, у свою чергу, включають десять видів, серед яких найбільш популярними серед садівників є товстолистий та серцелистий.

Бадан милуватиме ваші очі протягом усього року. Навесні він порадує ніжними квітами. Влітку та восени – гарним зеленим листям, що поступово змінюватиме колір. І навіть зимою підніме настрій своїм непереможним прагненням до життя.

Бадан можна використовувати у монопосадках, наприклад, на тінистих галявинах у природному стилі. Він буде доречним на альпійських гірках, у рокаріях, біля підпірних стінок та водойм. У міксбордерах та на клумбах гарно поєднується з хостами, бруннерами та геранями.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: