Завантаження ...
banner
banner

Повний текст доповіді Бориса Нємцова "Путин. Война"

Група опозиційних активістів і журналістів на чолі з Іллею Яшиним завершила роботу над доповіддю про участь російських військовослужбовців у конфлікті на сході України, який не встиг закінчити Борис Нємцов

Група опозиційних активістів і журналістів на чолі з Іллею Яшиним завершила роботу над доповіддю про участь російських військовослужбовців у конфлікті на сході України, який не встиг закінчити Борис Нємцов, який загинув у ніч на 28 лютого в центрі Москви. Доповідь називається "Путін. Війна".

За кілька днів до вбивства, 25 лютого, Нємцов звернувся до Яшину з проханням допомогти у зборі інформації. Відразу після загибелі Нємцова, Яшин сказав в інтерв'ю Радіо Свобода, що вважає своїм обов'язком завершити розпочате його другом справу.


Напередодні презентації доповіді Яшин повідомив, що багато друкарні відмовилися його друкувати під тиском влади. Втім, політик висловив упевненість в тому, що цю проблему вдасться подолати, як не раз вдавалося долати в минулому.

Борис Нємцов займався збором доказів того, що на боці сепаратистів на Україні воюють російські військові підрозділи. Він також интервював родичів солдатів, загиблих на сході України. Після вбивства Нємцова поліція провела обшуки в його квартирі, конфіскувавши комп'ютери та інші носії інформації. При цьому, як каже Яшин, пропала частина зібраного Нємцовим архіву. Перший тиждень після загибелі Нємцова група на чолі з Яшиним відновлювала втрачені документи. Відомо також про записку, написаної почерком Нємцова і переданої його помічниці Ользі Шоріною. У ній говориться: "Зі мною зв'язалися десантники з Іваново. 17 вбитих. Десантникам не платять їхні гроші, але зараз вони бояться говорити". Судячи з усього, Нємцов написав її, побоюючись, що за ним ведеться спостереження, а розмови прослуховуються.

За словами Яшина, його команді вдалося зв'язатися з тими, хто спілкувався з Нємцовим, проте ці люди категорично відмовилися публічно підтвердити повідомлену ними інформацію, яка, як підкреслює опозиційний політик, була "дуже важливою і специфічною". Яшин додає, що вбивство Нємцова змусило тих, з ким він спілкувався, бути ще більш обережними.

"Стіна страху, мабуть, була найбільшою нашою проблемою", - вважає Яшин, який багаторазово намагався переконати своїх співрозмовників у тому, що, виступивши публічно, вони швидше убезпечать себе, ніж погіршать своє становище.

Далі ми публікуємо повний текст доповіді Бориса Нємцова:

svoboda.org
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: