Завантаження ...
banner
banner

Містер Луческу в Динамо: аналіз, плюси та мінуси скандального призначення

Минулого тижня стало відомо, що новим головним тренером київського «Динамо» буде відомий румунський спеціаліст Мірча Луческу. Таке рішення керівництва столичного клубу викликало фурор в інформаційному середовищі передових спортивних

Луческу, Динамо

Минулого тижня стало відомо, що новим головним тренером київського «Динамо» буде  відомий  румунський спеціаліст  Мірча Луческу. Таке рішення керівництва столичного клубу викликало фурор в інформаційному середовищі передових спортивних ЗМІ країни, адже Мірча впродовж 12-ти років був наставником донецького «Шахтаря»- найзлішого «друга» динамівців в чемпіонаті. В таборі ультрас- фанатів «Динамо» ця новина посіяла обурення, агресію та радикальні настрої проти нового тренера їхньої команди. Однак, Мірча та президент «Динамо» Ігор Суркіс все ж юридично затвердили свою співпрацю  дворічним контрактом, в якому зарплатня головного тренера складає 1 млн. 200 тис. євро в рік. 

Напевне, як вболівальникам, так і обуреним від цієї новини легендам київської команди доведеться змиритися та прийняти Мірчу Михайловича, адже це рішення президента, який вкладає в команду реальні кошти і має повне право робити подібні кроки. Потрібно розуміти, що це не колапс, що новий тренер, перш за все людина, а не озброєний нацист, що бажає зла та занепаду клубу. Так само в свідомості вболівальників «Шахтаря» не повинно бути ненависті до рішення свого  минулого легендарного наставника, очолити «Динамо» . Звісно, велич Луческу в Шахтарі для багатьох буде змазаною, але факт залишиться фактом: румун допоміг гірникам здобути 22 титули та побудував філософію гри команди на багато років вперед.

Також зазначимо, що в історії європейського та світового футболу подібних переходів тренерів в табори принципових суперників є достатньо багато. До прикладу, цікавою є тренерська діяльність Джовані Трапатоні, який був наставником «Мілана», «Ювентуса» та «Інтера», окрім того можна згадати великого Беллу  Гутмана, який тренував двох заклятих ворогів- Порту та Бенфіку. Такі речі є звичним робочим процесом, який потребує надзвичайної толерантності та культури особистісного спілкування.
  
Спрогнозуємо, що може бути  плюсами та мінусами в роботі  Луческу на чолі «Динамо». Першим позитивним елементом є той факт, що Мірча Михайлович саме той коуч, який вміє якісно працювати з  молоддю,а в київському клубі її надзвичайно багато. По-друге, він іноземний наставник, який закінчив епоху призначення головними тренерами «Динамо» лише колишніх  гравців клубу. А це означає, що так чи інакше, Мірча буде намагатися змінити вектор системи гри «Динамо», певно, що  будуть намагання зробити її більш західнішою, адже румун є досить сильним тактиком та аналітиком, який здатен побудувати ту систему гри, яка давала б успіх. По-третє, Луческу має титуловане ім’я та більш ніж сорокалітній досвід тренерської діяльності. Це підтримується тим, що Мірча на своєму тренерському віці встиг  попрацювати в міланському «Інтері» з такими гравцями як Роберто Баджо, Хавьєр Дзанетті та Роналдо.         .

Фундаментальними ж мінусами окрім попереднього несприйняття Мірчі Михайловича вболівальниками є його вік та всім відома примхливість до формування кістяка команди. Отож, щодо першого негативного елементу, зазначаємо, що досвідченому румуну вже 75, а відтак серйозної роботи з перспективою на майбутнє, певно, що не вийде. Інакше кажучи, Луческу має два- три роки часу, аби виростити команду та сформувати потрібну систему для здобуття титулів. В «Шахтарі така структура будувалася перші 6-7 років праці. Другий мінус пов’язаний із фінансовим забезпеченням клубу. Іншими словами просити в будь-який час придбати того, чи іншого гравця для київської команди Мірча не зможе, адже бюджет клубу, як ми розуміємо з останніх трансферів, є не настільки гнучким, аби задовольнити імперські апетити містера Луческу. В цьому й полягає примхливість тренера щодо формування основного складу гравців. Він полюбляє часто купляти футболістів, аби потім їх виростити й продати. В «Шахтаря» були на це гроші, і такий підхід став осново творчим в  системі гри гірників. Вочевидь, відносно «Динамо» доведеться шукати інші шляхи розвитку.

Однак, так чи інакше до нового тренера київського «Динамо» зараз прикута сильна увага. Всі з нетерпінням будуть чекати матчів «Шахтар»-«Динамо» де містер Луческу буде біля лицевої лінії не в оранжево-чорному, а в біло-синьому спортивному костюмі.

Український вболівальник бажає тільки успіху новому наставнику київського клубу, адже від цього виграє футбольна Україна. А основою такого успіху є: спортивна складова, якість, інтенсивність, напрацьована системність гри команди та індивідуальна прогресія окремих гравців. Що буде з цього із знаком плюс, а що зі знаком мінус ми згодом побачимо.

Станіслав Кармазін, студент НДУ
спеціальності « Журналістика»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: