Завантаження ...
banner

Тренер "Динамо" Руслан Попов про ніжинського футболіста Богдана Білошевського

Професійний футбол - це заняття для спритних, кмітливих та сильних тілом й духом людей.

Тренер Динамо Руслан Попов, Богдан Білошевський, Артем Сухоцький, Кіріл Попов, Богдан Попов, Юрій Таран, ДЮСШ Ніжин, Ніжинська ДЮСШ
На перший погляд, людині далекій від футболу може здатися, що у професії футболіста нема нічого складного. Просто 11 хлопців ганяють по полю м’яч, і лише заглибившись у премудрості футбольної справи стає зрозумілим, професійний футбол - це заняття для спритних, кмітливих та сильних тілом й духом людей.

Журналістам редакції «mynizhyn.com» пощастило поспілкуватися з Русланом Поповим, колишнім тренером Ніжинської ДЮСШ, а нині футбольним тренером із перспективного розвитку команди ДЮФШ «Динамо» Київ.

У напруженому графіку Руслана Попова нам вдалося знайти дві години на розмову про особисті досягнення, успіхи вихованців, зокрема гравця чернігівської «Десни» Богдана Білошевського та про продовжувача (послідовника) батьківської футбольної справи, старшого сина Богдана Попова.

Тренер Динамо Руслан Попов, Богдан Білошевський, Артем Сухоцький, Кіріл Попов, Богдан Попов, Юрій Таран, ДЮСШ Ніжин, Ніжинська ДЮСШ
Руслан Попов, тренер Ніжинської ДЮСШ з вихованцями на турнірі в Чернігові (1999р.) Богдан Білошевський зверху перший справа 

Як ви потрапили до Ніжина, адже ви народилися в Чернігові?

Хоча я сам вихованець чернігівської «Десни» з кар’єрою футболіста у мене не склалось. Закінчивши Чернігівський педагогічний університет деякий час працював тренером у Чернігові, потім були спроби трансферів за кордон.

Коли я повернувся до України знайомі хлопці запропонували спробувати себе у якості тренера Ніжинської ДЮСШ, так почався шлях довжиною у 15 років.

Що ви передусім виховуєте в юних футболістах?

Мої методи виховання сформувалися вже давно і я досі слідую їм. В пергу чергу хлопці мають вирости чоловіками - мужніми, цілеспрямованими, вихованими та орієнтованими на досягнення поставленої мети. Навіть якщо їх подальша  доля не буде пов’язана з футболом, то ці якості допоможуть їм досягти успіху в житті та будь-якій справі.

Ви постійно говорите: «У футбол грають не ногами, а головою!», що це означає?

Ноги - це лише інструмент для гри, всі команди до ніг надходять від мозку. Фізична витривалість це важливо, але здатність аналізувати дії противника, вміння прогнозувати ситуацію та прораховувати на декілька ходів вперед не менш важливі за фізичні якості!

Завдання тренера – правильно налагодити тренувальний процес. Навчити гравців поєднувати фізичну активність з інтелектуальною.

Як ви стали тренером «Динамо» ?

Вже 5-ть років у Київському «Динамо» грає мій 14-ти річний син Богдан Попов. Він капітан команди у своїй віковій категорії. Через декілька років гри мого сина у складі Київського ДЮФШ «Динамо» мені зателефонували  та запропонували роботу в Академії «Динамо» ім. Валерія Лобановського тренером  по відбору молодих футболістів до ДЮФШ «Динамо». Працюю вже другий рік.

До Київської ДЮФШ «Динамо» потрапляють лише найкращі гравці. Це правда?

Щоденна титанічна праця завжди дає свої результати. Коли мій старший син виказав бажання продовжувати справу всього мого життя – грати у футбол, я присвятив цьому весь свій вільний час. Кожен день, по декілька годин поспіль ми проводили з м’ячем, відпрацьовували різні техніки, а також не пропускаючи жодного тренування в ДЮСШ Ніжина в групі 2006 р.н з тренером Мазуном В.В ,  тому результат був прогнозованим – сьогодні мій син навчається у Академії «Динамо».

Зроблю все від мене залежне, аби подальша доля мого сина склалася найкращим чином. Головне, він навчився працювати задля досягнення поставленої цілі, а це запорука успіху в житті!

Наскільки нам відомо, окрім вашого сина, до Київської ДЮФШ «Динамо» потрапив один з ваших вихованців.

Як починалася робота з Богданом Білошевським та, як сьогодні складаються ваші відносини?

Перед тим, як потрапити до київського «Динамо» Богдан Білошевський 2-3 роки займався в ніжинській ДЮСШ, треба зауважити, що він був наймолодшим з-поміж хлопців, але в один момент вирвався в лідери по технічній підготовці.

За часів свого тренерства у Ніжині я завжди дотримувався одного правила – задля успіху тренування мають бути постійними та не припинятися навіть на канікулах чи у вихідні дні. Саме регулярність – запорука успіху. Не виключенням був і 2012 рік.

Саме того року наша команда брала участь у Міжнародному турнірі, що проходив восени у Козині. Треба зауважити, що Богдан, на той час хлопець 12-ти років, прийшов з літніх канікул максимально підготовленим, це відчувалося відразу. Його техніка була найкращою, за його особистим зізнанням, він днював та ночував на полі все літо.

Професійна гра Богдана на полі не залишилася не поміченою. На ці змагання приїхав тренер київського «Динамо» Віктор Кащей разом зі своїми вихованцями, звернувши увагу на гру юного футболіста він запросив Богдана до Києва.

Цей матч став вирішальним у долі мого вихованця і відкрив йому шлях до професійного футболу.

За роки, які Богдан був в Академії Динамо, я як перший тренер завжди був в курсі його футбольного життя, дивився ігри з його участю, хвилювався,  потім обговорювали їх, щось підсказував, щось критикував. Завжди радів за його успіхи в Академії.
 

І сьогодні ми підтримуємо зв'язок з Богданом, інколи обговорюємо матчі та техніку. Мене дуже тішить успіх мого вихованця, але я наголошую, що подібний успіх це злагоджена та титанічна праця не лише тренера та вихованця, а ще й і підтримка сім’ї. 

Футбол – це командна гра не лише на полі. Дуже важливо, щоб сім’я була підтримкою та опорою юного футболіста. Тоді досягти успіху набагато простіше.

Як наразі склалася доля Богдана Білошевського?

Після закінчення  Академії «Динамо» Богдана запросили до команди «Ю-19» Динамо Київ,  своєю грою він довів, що гідний  бути капітаном команди, а після того потрапив в дубль основного складу «Ю-21», де також став капітаном. Неодноразово викликався на ігри молодіжної збірної України у кваліфікаційні раунди.

Сьогодні Богдан Білошевський в оренді чернігівського ФК «Десна». Це гарна можливість опанувати нові техніки та ігрові практики в колі професійних гравців. Нова команда це новий досвід, а досвід зайвим не буде ніколи!

Там гарний тренер, вже була перша гра в основному складі нового клубу проти луганської «Зорі».

Наразі він проходить процес адаптації до нової команди, але впевнений, в подальшому у нього все вийде, адже працювати на перемогу він вміє!

Разом з Богданом на тренувальній базі чернігівської «Десни» мешкає ще один перспективний ніжинський футболіст – Артем Сухоцький. Артем почав раніше професійно грати у футбол за Бодю (ред.- Богдан Білошевський), вже має міжнародний досвід гри у луганській «Зорі», був в оренді у білоруського «Динамо».

Сподіваюся хлопці будуть підтримувати та допомагати  один одному

Щоб ви хотіли додати наостанок?

Хочеться, щоб керівництво  міста звертало більше уваги на фінансування футбольної сфери в Ніжині.  Ніжинській футбольній школі дуже не вистачає стандартного футбольного поля.

Не дивлячись на відсутність ідеальних умов для розвитку професійних футболістів  з ніжинської ДЮСШ виходить багато гарних футболістів.

Богдан Білошевський, Артем Сухоцький, Кіріл Попов, Богдан Попов - це не єдині відомі вихованці Ніжинської ДЮСШ під керівництвом Юрія Тарана. Сподіваємося Ніжинська ДЮСШ й надалі продовжить виховувати талановитих та перспективних гравців!

Спілкувалася Лілія Журко, фото з архіву Руслана Попова


Тренер Динамо Руслан Попов, Богдан Білошевський, Артем Сухоцький, Кіріл Попов, Богдан Попов, Юрій Таран, ДЮСШ Ніжин, Ніжинська ДЮСШ

Б. Білошевський верхній ряд, 4-й праворуч

с. Козин. Міжнародний турнір. Доленосний турнір для Б. Білошевського, саме після нього було запрошення в "Динамо"

 

Тренер Динамо Руслан Попов, Богдан Білошевський, Артем Сухоцький, Кіріл Попов, Богдан Попов, Юрій Таран, ДЮСШ Ніжин, Ніжинська ДЮСШ

Тренер Руслан Попов з синами та Богданом Білошевським

 

Тренер Руслан Попов, футболіст ФК "Десна" Богдан Білошевський та директор Ніжинського ДЮСШ Юрій Таран 

 

Богдан Білошевський, Богдан Попов, Руслан Попов

 

Богдан Попов отримав звання "Найкращий бомбардир Ateitis Cup - 2019"

 

Два Богдани!

 

Богдан Білошевський підчас першої гри за ФК "Десна"

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: