Завантаження ...
banner
banner

Підвищення шуму та його наслідки для наших слухових органів

Однією з найсерйозніших проблем у нашому сучасному світі є шумове забруднення, яке ВООЗ називає «чумою нашого часу». Окрім багатьох наслідків для здоров'я, стійкий шум також може призвести до зниження слуху.

Що таке шум?

Звук - це механічна хвиля, яка поширюється у гнучкому середовищі, такому як повітря. Людське вухо відчуває коливання тиску, викликані звуковими хвилями. Шумом ми називаємо ті неприємні, шкідливі звуки, які мають тривожний вплив на наше повсякденне життя, роботу та відпочинок. Постійний промисловий чи навколишній шум також може спричинити пошкодження слуху залежно від їх інтенсивності та рівня звукового тиску.

Наш слуховий орган

Нашим слуховим органом, який також є частиною нашого балансуючого органу, є зовнішня вушна раковина, яка містить барабанну перетинку, яка приймає вхідні звуки, середнє вухо, яке багаторазово підсилює ці звуки, і внутрішнє вухо, яке перетворює звуки в електричні імпульси і передає їх. до слухових нервів, а потім до мозку. Людське вухо може виявити звуки між 20-20 000 Герц. (Мова людини становить близько 60 децибел.) Звуки 90-100 децибел вже негативно впливають на наші вуха, а 130-140 децибел вже можуть спричинити вушні та головні болі або втрату слуху. Вплив шуму на організм також залежить від віку, стану здоров’я та психічного стану, середовища проживання та соціального становища кожної людини. Вплив шуму створює серйозні загрози здоров’ю з самого раннього віку. Наші вуха не можуть виключати жодного звуку, тому він піддається постійним звуковим ефектам.

Щороку все більше людей страждають від втрати слуху через шум

Дослідження показують, що кількість людей, слух яких погіршений шумом, постійно збільшується. Звуки автомобілів, робочих машин, поїздів та собачий гавкіт, що проникають у наш будинок вдень і вночі, надзвичайно неприємні. Для тих, хто мешкає в ОСББ, домашні шуми, гучна музика, сварки з сусідніх квартир є великою досадою. На робочих місцях, в офісах відкритого планування, звуки машин, комп’ютерів, телефонів, технічних пристроїв та розмова колег присутні як постійне шумове навантаження навколо нас. Постійні шуми погіршують нашу здатність зосереджуватися і пам’ятати, внаслідок чого продуктивність нашої роботи також може значно погіршитися. Кривдні звуки можуть викликати головний біль, нервозність і напругу або навіть депресію. Через зростаючі проблеми зі здоров’ям ми змушені частіше брати лікарняні, що також може бути на шкоду роботі.

Симптоми втрати слуху через шум

Одним з найпоширеніших симптомів є шум у вухах і скарги на органи балансу. По-перше, сприйняття високих тонів зазвичай погіршується. Звуки з частотою 4000 герц можуть спричинити втрату слуху нервів, що називається шумовим мереживом. Втрата слуху високих тонів поступово супроводжується порушенням глибоких тонів, що означає, що слух може статися. Залежно від величини та тривалості шумового навантаження може бути не виявлено навіть весь діапазон звуку.

Як ми можемо захистити від шуму?

Якщо ми можемо, вибирайте тихіше, спокійніше середовище життя. Що стосується новозбудованих об'єктів, то при плануванні варто враховувати акустичні характеристики будівельних матеріалів. Будівельні або старі будинки майже завжди потребують вдосконалення звукоізоляції. Плоскі, тверді та великі поверхні - завдяки своїй структурі - не здатні поглинати звуки, вони їх відбивають, тому створюються дуже неприємні відлуння, які заважають акустиці кімнат, зрозумілості мови. Через це ми зазвичай піднімаємо голос і змушені спілкуватися вголос, що також шкодить нашим органам слуху. Сьогодні ми маємо широкий вибір акустичних елементів, які чудово підходять для зменшення шуму. На стінах і стелі рекомендується розміщувати звукоізоляційні панелі, перед скляними поверхнями шумопоглинаючі штори, а на підлогах акустичні килими. Ми можемо захистити від шуму подібними способами на робочому місці. Ми можемо очікувати надзвичайного покращення якості життя, настрою та працездатності, якщо звернемо увагу на зниження шуму.

написано: Perfect Acoustic

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: