Завантаження ...
banner
banner

Спінінгові вудилища та спінінгові котушки: на що звертати увагу при виборі?

Рибалка — улюблене заняття багатьох людей. Дехто полюбляє куняти з звичайнісінькою вудочокою на березі річки, витрачаючи на це заняття по кілька годин. Інші ж купують потужні вудилища, снасті, запасаються цілим арсеналом приманок і влаштовують

Рибалка — улюблене заняття багатьох людей. Дехто полюбляє куняти з звичайнісінькою вудочокою на березі річки, витрачаючи на це заняття по кілька годин. Інші ж купують потужні вудилища, снасті, запасаються цілим арсеналом приманок і влаштовують масштабні змагання зі спортивної рибалки. Цілі можуть бути у всіх різні, однак, щоб отримати від рибалки бажаний результат, до неї потрібно ретельно підготуватися. В цій статті розповімо про спінінг та спінінгові котушки. Як вибрати, на що звернути увагу, та в яких умовах, який спінінг проявить себе найкраще.

Вибираємо спінінг для рибалки: основні характеристики

Спінінг — це відносно невелика вудка, котра підходить для дальних закидів приманки, більше на сайті. Справжні фанати рибалки мають у своєму арсеналі кілька спінінгів, адже якоїсь універсальної моделі тут не існує. Один і той самий спінінг може не підійти, якщо мова йде про кардинально різні види риб, а також умови і місце рибалки.

Ось на які основні характеристики потрібно звертати увагу вибираючи спінінг:

  • Довжина;

  • Конструкція;

  • Матеріали;

  • Кастинг-тест;

  • Бренд.

Тепер трішки детальніше, про кожну з цих характеристик.

Як вибрати довжину?

Довжину спінінга варто вибирати спираючись на місце рибалки. Якщо ви плануєте рибалити сидячи на човні, то цілком впораєтесь з коротким спінінгом. Якщо мова про рибалку з берега, то краще вибрати довжину близько трьох метрів. Також, такий спінінг запросто впорається з великою рибиною.

Як вибрати конструкцію?

З вибором конструкції все доволі просто, головне знати які є її види, та в якій ситуація яка конструкція буде найбільш доречною. Стосовно видів, то спінінги бувають:

  1. Штекерні. Це чи не найдорожча конструкція, однак вона має високу популярність серед рибаків. Такі спінінги славляться своєю надійністю і довговічністю;

  2. Телескопічні. Це доволі компактні спінінги, що коштують недорого, та не гарантують довгий термін експлуатації, якщо використовувати їх надто часто. Однак, для новачків цілком підійдуть;

  3. Цільні. Доволі проста конструкція, котрі є досить надійною, однак не зовсім зручною у транспортуванні чи зберіганні.

Які бувають матеріали?

Стосовно матеріалів, то їх на сьогодні теж є три види. Сучасні спінінги виготовляються з склопластику, карбону або композиту. Склопластик є найдешевшим матеріалом, а такий спінінг дуже крихкий. Карбонові спінінги навпаки, дорогі, надійні і жорсткі. Золотою серединою в цьому переліку є композитні моделі, які й рекомендується купувати новачкам.

Що таке кастинг-тест?

Це вид, а точніше клас спінінгу, який обирається відповідно до оптимальної ваги приманки. Тобто, знаючи яку приманку ви буде використовувати, треба спеціально під неї вибирати й спінінг. В протилежному випадку вудилище можна зламати, якщо приманка буде надто важкою.

Тут варто аналізувати вагу приманки, а також рибу на котру планується ловля. Кастинг-тест зазвичай вказується на самому спінінгу.

Який бренд вибрати?

Від виробника залежить безпосередня якість спінінгу. Є більш бюджетні варіанти, є трохи дорожчі. Насправді виробників дуже багато, ознайомитися з левовою їх частиною можна на сайті магазину Берег https://www.mirrybolova.com.ua, чи будь-якій іншій профільній площадці.

Хорошою якістю продукції славиться японська фірма Shimano. Не менш хороша репутація у американського бренда St. Croix, тут спінінги та снасті може підібрати для себе, як повний аматор так і крутий професіонал.

Як вибрати спінінгову котушку?

Тепер переходимо до котушок, без яких спінінг не буде повноцінним, а рибалка вдалою, детальніше тут. Спінінгові котушки бувають трьох видів: мультиплікатори, інерційні та безінерційні. Найбільш популярними на сьогодні є безінерційні котушки, котрі прості у використанні, надійні та не потребують ніяких професійних навиків. Мультиплікатори підходять для морської рибалки. Це зазвичай доволі не дешевий та потужний агрегат.

Загалом, обираючи котушку враховуйте вагу вудилища, не економте на дешевих матеріалах, та обирайте надійних виробників. А в ідеальному варіанті робіть таку покупку комплексно, щоб підібрати для себе максимально гармонійне рибальське обладнання.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: