Завантаження ...
banner

Гарна новина: гострий перець корисний для здоров’я

Додавання перчинки надасть насиченого смаку навіть простій прісній страві. А деякі любителі гостренького їдять с перцем, гірчицею або з хріном майже все, крім десертів.

Додавання перчинки надасть насиченого смаку навіть простій прісній страві. А деякі любителі гостренького їдять с перцем, гірчицею або з хріном майже все, крім десертів. Індійська, тайська, мексиканська кухні дуже популярні в усьому світі та відомі своїми пекучими смаколиками. Як гостра їжа впливає на наше здоров’я? Традиційно лікарі не радять вживати її людям, у яких є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, всі лікувальні дієти, якщо дотримуватися медичної інструкції, майже не мають смаку, куди там гостроти. Можливо, з часом щось змінилося?

Група вчених під керівництвом професорки Пенні Кріс-Етертон з університету Пенсільванії аналізувала результати багаторічних досліджень, в яких брали участь 570000 жителів різних країн - США, Італії, Китаю та Ірану, та дійшла висновку: вживання перцю чилі на 25 % зменшує ризик смерті від серцевих, онкологічних та інших хронічних захворювань.

Секрет у “капсаїцині” - речовині, яка саме відповідає за гостроту перцю. Вважається, що він має протизапальні та протиракові властивості, ще й допомагає боротися з ожирінням. Але вчені визнають, що потрібні додаткові дослідження щодо корисної дози.

Кріс-Етертон звертає увагу на те, що попередні спостереження вже підтвердили: капсаїцин пригнічує ділення ракових клітин, що може пояснити зниження рівню смертності онкохворих, які вживали перець чилі. Він активує та сприяє збільшенню кількості мітохондрій - енергетичних “станцій” клітин організму. Це викликає загальне покращення внутрішньоклітинних процесів та розвиток м’язової тканини у людей, що займаються спортом.

Чилі містить калій, клітковину, вітаміни А, В, та Е, це також позитивно впливає на кров’яний тиск. Крім того, додаючи спеції у їжу, легко знизити споживання солі, якої ми використовуємо забагато, особливо, якщо часто купуємо фаст-фуд або готові страви у супермаркеті. Перець чилі, а також інші різновиди спецій додають їжі смаку, та й ще збагачують її корисними біоактивними компонентами, більшість з них, згідно з класифікацією, є потужними антиоксидантами . Крім того, людина з’їдає менший об’єм здобреної спеціями, гострої їжі, і це також сприяє втраті зайвої ваги.

Думку професорки Кріс-Етертон підтримує кардіолог Бо Ксу, і додає, що спосіб харчування - це першопричина виникнення серцевих проблем, і капсаїцин - це корисна для судин речовина. Також він підкреслює важливість вживання фруктів та овочів, рослинних жирів та білків, у вигляді бобових, горіхів та оливкової олії, все це присутнє у так званій середземноморській дієті.

Як не дивно, капсаїцин позитивно впливає на мікробіом кишківника, покращує метаболізм та знижує його запалення, а зовсім не “випалює” усе всередині, як колись вважали навіть лікарі.

Але, переходячи на гострі страви, не треба втрачати міру. Перебирання може викликати запаморочення, блювоту, діарею, відчуття пекучості у шлунково-кишковому тракті. Особливо, якщо людина не звикла до такої їжі. Середньому європейцю важко буде впоратися із традиційним індійським карі, яке абсолютно нормально сприймається в Делі чи Мумбаї. Тому, якщо ви не звикли до пекучого чилі, халапеньо чи каєнського перцю, то додавайте їх у свою дієту обережно і поступово.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: