Завантаження ...
banner
banner

Тендерний комітет та УО

З квітня минулого року набули чинності нові законодавчі умови для простору державних закупівель у системі Прозорро. Змінилися не лише правові порядки, які викликають багато питань у щоденних користувачів системи. Безліч нового було впроваджено у роботі самої системи.

Тендерний комітет, УО, уповноважена особа

Спрощена закупівля

Спрощені закупівлі, як новий формат тендерів, схожі зі своїми «попередниками» допороговими аукціонами саме за ціновим розміром: від 50 до 200 тисяч грн для послуг і товарів, або ж до півтора мільйони гривень у разі необхідності замовлення робіт. До впровадження цих змін, замовник з боку держави міг просто опублікувати звіт про договір, що було укладено шляхом прямих перемовин. Тобто, з року в рік, одні й ті ж підрядники могли «годуватися» за державний кошт, без турбот з боку інших конкурентів. Нові правові вимоги щодо закупівель за бюджетні гроші вимагають не просто оприлюднення звіту, але проведення конкурентного аукціону в умовах зі спрощеними термінами та документообігом. Наразі, навіть за 1 державну гривню має бути збережена конкуренція, справедливість якої, з боку замовника, повинна організувати Уповноважена особа.

Нова професія УО

Національний класифікатор професій тепер повідомляє, що уповноважена особа повноцінно займає окрему спеціальність. Деякі з українських вищих навчальних закладів вже взяли до уваги тенденції ринку, та почали готувати повноцінних профільних фахівців. Більше того, така підготовка буде повною та з освітнем рівнем магістру, а не у якості професійного підвищення кваліфікації, як це зараз пропонують у якості дистанційного навчання.

Нові законодавчі вимоги передбачають закінчену вищу освіту з економіки або юриспруденції для майбутньої Уповноваженої особи. Але, коли робітник профільно підготовлений прямо за спеціальністю педагогами з практичним досвідом у сфері закупівель, це, безперечно, ще краще.

Столичний КПІ ім. Ігоря Сікорскього має необхідну академічну базу та потужний склад викладачів, як і Полтавський Університет економіки та права. Новітні підходи до навчання майбутніх фахівців з державних закупівель дають можливість реального досвіду у просторі системи Прозорро для формування практичних навичок професії. Індивідуальний освітній підхід також забезпечує умови отримання другої вищої освіти за цим фахом. Повний документообіг, включно з міжнародними стандартами у цьому питанні, та повноцінне заглиблення у тонкощі сучасного фінансового права, гарантують можливість якісної освіти. Додатковим курсом для УО стане ознайомлення з методами боротьби з корупцією як явищем.

Один проти комітету

Діяльність тендерного комітету урегульовано новими законодавчими нормами. Весь складний тендерний процес покладено на відділ з команди фахівців. Кожний замовник розподілив межі відповідальності закупівельного процесу з 2016 року на існуючий штат робіників. Сюди були залучені кваліфіковані кадри замовника, від секретаря до головного бухгалтера, у якості додаткового навантаження та обов’язків. Юрист та менеджер також отримали додаткові обов’язки, власне, як і прибиральник.

Тож тепер, весь штат має замінити одна уповноважена кваліфікована персона. З початку нового року регулярно складався річний план закупівель з майбутньою звітністю згідно кожного пункту. Відтепер це завдання покладається на УО. Реформація тендерного комітету має завершитися до 1 січня 2022 року, згідно вимог нової редакції ЗУ «Про публічні закупівлі» тут. Усі робочі задачі у просторі ЕСЗ переносять свою вагу на одну людину – УО.

Вимогами закону зодо Уповноваженої особи є:

- вища профільна освіта за фахом економіки або права (як зазначалося вище);

- від двох років практичного досвіду у сфері закупівельного процесу, бажано зі сторони державного замовника;

- офіційна кваліфікація та отримання КЕП.

Замовник може передбачити додаткові вимоги до працівника на посаду УО у своє штатному «Положенні про УО». Додаткову кваліфікацію та її перевірку робітник проходить на сайті Міністерства економіки.

Професійна відповідальність та штрафи. Стаття 11

Порядок обов’язкового тестування, яке вимагає закон, на сьогодні ще не створено. Це питання гаряче піднімалося на Всеукраїнському форумі-2020.

Відповідальність ТК у порівнянні з УО раніше була більш спрощеною. Виключення премії із заробітної платні або офіційні догани тепер задишаться у минулому. Замість цього маємо дієву карту штрафування для додаткового стимулу не тільки відповідальності, але й у вигляді мотивації для боротьби з корупцією. Мінімальним штрафом є сума у 1700,00 гривень. Накладається таке штрафування за наступних умов:

- невірне визначення предмету закупівлі у класифікаційному довіднику (CPV-кодування);

- неповний або відсутній взагалі документ, що складає тендерні умови;

- порушення УО власних умов, перелічених у тендерній документації;

- завищені суми фінансової гарантії від потенційних учасників без необхідності;

- несвоєчасне внесення змін до тендерних умов та їх неоприлюднення, та ін.

У випадку, коли була відмова від проведення повноцінної тендерної закупівлі або її заміна на переговорний формат поза межами діючих статей нової редакції – накладаються найбільші штрафи у розмірі до 51 тисячі гривень. Відхилення без об’єктивних причин пропозиції когось з учасників, з прихованою метою дискредитації,  або суттєва зміна договору шляхом заключення додаткових угод, тягне за собою накладення максимальних штрафів для Уповноважених осіб.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: