Завантаження ...
banner
banner

Що робити при ДТП: рекомендації

Навіть найдосвідченіший водій може потрапити в ДТП. Важливо правильно себе вести в таких ситуаціях і дотримуватися основних правил поведінки.

Навіть найдосвідченіший водій може потрапити в ДТП. Важливо правильно себе вести в таких ситуаціях і дотримуватися основних правил поведінки. Так вийде обгрунтувати свою правоту, знизити кількість постраждалих і максимально уникнути неприємних наслідків, як при ДТП в Рубіжному.

Що робити відразу після ДТП

В першу чергу необхідно зберігати спокій та не намагатися з'ясувати на підвищених тонах, хто правий та хто винен. Алгоритм дій відразу після ДТП простий і його повинні засвоїти всі водії:

  1. Включити "аварійку".
  2. Позначити ДТП знаками аварійної зупинки. Належна відстань від місця ДТП не менше 15 метрів.
  3. Переконатися, що немає постраждалих. Якщо є, то викликати швидку. Якщо аварія сталася в пустельному місці, за містом або на трасі – потерпілого можна відправити в лікарню на попутному транспорті.
  4. Якщо для учасників ДТП немає загрози життю, то автомобілі не слід переміщати. Шматки кузова, осколки фар та дзеркал також необхідно залишити на місці.
  5. Знайти свідків події та записати їх контакти.
  6. Всі пошкодження крупно та чітко сфотографувати, а також зняти загальну картину після ДТП.

При певних ситуаціях інспекторів можна не викликати. Але це якщо немає постраждалих і сума збитку невелика, а самі учасники дійшли згоди, хто в даній аварії винен.

ДТП без другого учасника

Якщо автомобіль врізався в стовп, дерево, потрапив в яму - це теж вважається ДТП. Але в такому випадку другого учасника немає. Нюанс в тому, що ДТП такі ситуації вважаються в разі, якщо вони сталися на проїжджій частині, а не при стоянці, на парковці. Алгоритм дій той же: переконатися, що ніхто не постраждав, розставити аварійні знаки та викликати поліцію, а якщо це прописано в полісі страховки, то і страхову компанію.

Якщо розбитий автомобіль відразу після аварії не можна забрати з місця події, то його заберуть на спеціалізовану стоянку. Звідти машину можна забрати, пред'явивши документи власника або довіреність від нього.

Що робити після ДТП з автомобілем

В першу чергу не варто починати ремонт до тих пір, поки експерти страхової компанії не зафіксують та не оцінять всі пошкодження. В іншому випадку не вийде отримати відшкодування збитку. Також не варто починати ремонт, якщо виплати по страховці вас не влаштували, тоді не вийде пройти повторну експертизу.

При проведенні ремонту важливо зберегти всі чеки та квитанції. Якщо витрачена сума буде менше отриманих від страховки виплат, то власник авто має право оскаржити суму, виплачену страховою компанією.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: