Завантаження ...
banner

Ціни на тепло: чому і на скільки зросте вартість опалення

Ціни на тепло: чому і на скільки зросте вартість опалення фото

Тарифи на опалення для населення в Україні у середньому зростуть на 40%. Деякі регіони вже повідомили про підняття тарифів на постачання енергоресурсів. У Чернівцях ціни на опалення зростуть на 70 відсотків. У Києві та Полтаві за тепло в оселі доведеться платити на 40 відсотків більше. Одеса підняла тариф на 56%, а Кременчук – на 53%. Чому тарифи на опалення зростають, з’ясовувало Суспільне.

Ціни встановлює Нафтогаз

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) зобов'язала НАК "Нафтогаз" як постачальника останньої надії з 1 серпня 2021 року забезпечити газом підприємства "Теплокомуненерго", які залишилися без постачальника. Це необхідно, щоб населення України не залишилося без тепла під час опалювального сезону 2021-2022, зазначили в комісії. "Нафтогаз" підготував трирічний договір на постачання газу для виробників теплової енергії з фіксованою ціною на перший рік – 7,42 гривні за один кубометр з ПДВ без урахування тарифу оператора газотранспортної системи. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав місцеву владу переходити на трирічні контракти для "Теплокомуненерго", які пропонує "Нафтогаз".

"Закликаю місцевих керівників не гаяти час і скористатися вигідними пропозиціями, які дозволять їм збалансовано вирішити питання з тарифами на тепло, які вони тепер встановлюють", – зазначив Шмигаль.

УНІАН

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету міністрів України

Останній раз тариф для підприємств "Теплокомуненерго" встановлювали у 2018 році. Тоді газ за метр кубічний коштував близько 5 гривень з урахуванням транспортування. Тому цьогорічний запропонований тариф газу від "Нафтогазу" у 7,42 гривні за кубометр є збитковим для "Теплокомуненерго", розповів Суспільному виконавчий директор Асоціації "Енергетичні міста" Святослав Павлюк.

"Ми маємо ситуацію, за якою вартість газу, котра буде закладатися в тарифі, є близько 9-9,5 тисяч за тисячу кубометрів (разом із транспортуванням – ред. ). Тому є потреба перерахувати цей тариф на тепло, оскільки 70-80% вартості тарифу – це складова газу", – каже Павлюк.

Позиція "Нафтогазу"

Трирічні договори на постачання газу з ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" станом на 16 вересня 2021 року уклав 601 виробник тепла. Це близько 56% підприємств, що отримували газ від "Нафтогазу" в попередньому опалювальному сезоні, повідомив Суспільному директор з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз" Максим Білявський.

Максим Білявський пояснив, що "Нафтогаз" запропонував економічно обґрунтовану ціну. За його словами, розрахована ціна – 7,42 гривні за кубічний метр – відповідає рівню, який мав місце на газовому ринку України у 2020 році. Однак у травні 2021 року біржова ціна складала 11,6 гривень. Тариф для тепловиків – 7,42 грн – складається з середньозваженої собівартості видобутку природного газу АТ "Укргазвидобування". Вона складає 6,18 гривень за метр кубічний + 1,24 гривні ПДВ. Білявський каже, що запропонований тариф – ринковий.

"По-перше, зберігається прив’язка до ціни газу на європейському ринку. По-друге, враховуються реальні витрати та інвестиційні потреби державної газовидобувної компанії. Отже, це має економічний сенс", – каже Білявський.

Рекордні ціни на газ

Другою причиною зростання тарифів на опалення є рекордна ціна газу на європейському ринку. Вперше в історії вона перевищила 900 доларів за тисячу кубометрів, тобто 24 тисячі гривень. Причиною стрімкого підвищення цін на газ, за даними біржі ICE Futures, є низький рівень запасів газу в підземних сховищах Європи при його обмеженому надходженні трубопроводами та в зрідженому вигляді. Святослав Павлюк каже: з такими рекордними цінами на газ український регулятор буде змушений ще більше підвищувати ціни для тепловиків у наступних роках.

"Ми маємо ситуацію, де вартість газу на європейському ринку б’є історичні рекорди, і та ціна, яку пропонує "Нафтогаз України" по цьогорічному контракту для теплокомуненерго, фактично може не існувати в наступних роках, тобто вона може далі підвищуватися", – додає Павлюк.

УНІАН

Чи розпочнеться опалювальний сезон вчасно

Рекордні ціни на газ в Європі та умови НАК "Нафтогаз" для теплопостачальників – не єдина проблема у комунальній сфері. Через борги населення за комунальні послуги містам бракує коштів на передоплату за газ. Щоб розпочати опалювальний сезон вчасно, комунальному підприємству "Теплоенергетик" у Кропивницькому не вистачає 25 мільйонів гривень. Жителі міста заборгували за теплопостачання 140 мільйонів гривень, підприємства та організації міста – 12 мільйонів. Голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко Суспільному розповів, що вчасний старт опалювального сезону через борги населення під загрозою.

"Якщо велике місто, то вони можуть взяти кошти з бюджету: Київ, який має 60 мільярдів, інші великі міста – у них є кошти на передоплату. Що будуть робити малі і середні міста, де вони візьмуть кошти на передоплату, – це велика проблема", – каже Попенко. За оцінками спілки споживачів комунальних послуг, борги населення за спожите тепло та гарячу воду складають річний бюджет "Теплокомуненерго".

Скільки доведеться платити за тепло

Якщо минулого опалювального сезону у двокімнатній квартирі у Києві розміром 50 квадратних метрів за тепло сплачували до двох тисяч гривень, то цьогоріч за опалення кияни будуть змушені сплачувати 2500-2700 гривень. В деяких інших містах платіжка за опалення зросте ще на 1000 гривень. Попенко вважає, що збільшення тарифів призведе до ще більших зростань боргів. Заступник голови правління асоціації постачальників енергоресурсів Олександр Пасічник вважає, що для тих, хто не в змозі оплатити комунальні послуги, держава має надавати субсидії.

"Держава має запропонувати тим верствам населення, які не в змозі сплачувати ринкову вартість тарифу, надання субсидій, а ті верстви населення, які в змозі оплачувати повну вартість, вони мають її оплачувати", – каже Пасічник.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд пропонуватиме Верховній раді надати 12 мільярдів гривень на субсидії. За його словами, сьогодні в Україні майже 3 мільйони домогосподарств, які потребують такої допомоги.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: